Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 55

Domyślnie D700 - pogorszenie AF na bocznych punktach

Witam, moja puszeczka D700 ma ok 180tys. przebiegu i 3 latka na karku, mam też drugi egezmplarz - 11tys, niecały rok. Ostatnio zauważyłem, że na niezbyt kontrastowych elementach, np. delikatnie pod światło, kiedy kontrast naturalnie wycieka, stara D700 ma problemy z ustawieniem ostrości - w nowej odbywa się to momentalnie, w starej rzęzi, szuka, aż po ok. 1sek ustawi (no albo też nie). Na środkowym punkcie - bez zarzutu. Czy to mogą być objawy padających czujników AF (lub czegoś podobnego co mi logika podpowiada), czy ktoś miał podobny problem, czy jedyną odpowiedzią jest serwis ?

Domyślnie

Prozaiczne, ale może masz lekko zakurzone czujniki AF, może wystarczy gruchą przedmuchać?

Domyślnie

A czysciles czujki kiedys??
    D4,D700+grip,N14-24&24-70&70-200/2.8,50/1.4g,85/1.4g,sb-900

Domyślnie

Czy w obu puszkach masz tą samą wersje oprogramowania? Może to mało prawdopodobne, ale nowy soft do D700 ponoć usprawnił jego pracę...

Domyślnie

no tak, zapomniałem napisać, że dmuchałem na tyle na ile końcówka gruchy pozwalała się podgiąć wewnątrz komory poprawy nie zauważyłem, może jednak ktoś powinien to zrobić profesjonalnie...

soft ten sam...
    Ostatnio edytowane przez Toma ; 06-06-2011 o 15:12

Domyślnie

Ja mam podobnie w D300 ale niestety nie mam porównania z innym modelem. Na całkowicie skrajnych czujnikach, gdzie był motyw pod słońce nie był w stanie wyostrzyć nawet na dość kontrastowy element(oko) i trzeba było wziąć wybrać jakiś krzyżowy i przekadrować...Trochę mnie to zdziwiło bo liczyłem, że nie będzie takich kwiatków. Czy to normalne zachowanie, czy faktycznie wina zabrudzonych czujników ? Od razu mówię, że przedmu****ę cała komorę lustra praktycznie po każdej sesji.
    D610, V1, FM2n

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez catintheflat Zobacz posta
    Od razu mówię, że przedmu****ę cała komorę lustra praktycznie po każdej sesji.
    Pewnie wydmuchałeś wszystkie boczne czujniki AF

Częste przedmuchiwanie może skończyć się większą ilością farfocli w komorze lustra; radzę zaopatrzyć się w sprzęt który wciąga powietrze a NIE wdmu****e (nie myślę o odkurzaczu )
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popi1612 Zobacz posta
    radzę zaopatrzyć się w sprzęt który wciąga powietrze a NIE wdmu****e (nie myślę o odkurzaczu )
    Co polecasz? Też chętnie bym se odkurzył w środku swoje puszki.

Domyślnie

No jak mam syfy na matówce to trzeba dobrze dmuchnąć, nie lubię jak mi jakieś farfocle tam siedzą Nie wiem ale mam wrażenie, że D90 tak nie łapał na matówkę syfu jak D300 bo po 1,5 roku używania była idealnie czysta i rzadko się zdarzało że coś tam usiadło. Teraz to muszę po każdej sesji przedmuchiwać...obiektywy zmieniam tak samo często.
    D610, V1, FM2n

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów