Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: B/W w RAWach

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wald Zobacz posta
    Podepnę się pod temat.
    Ja obecnie wywołuję niektóre NEF-y w ACDsee.
    I tam jak mam podgląd NEF-ów to przez pierwsze 2 sekundy jest jakby oryginalny NEF i napis loading i po chwili zdjęcie się trochę zmienia pod względem jasności, tonacji itp. i nabiera wyglądu ale nie zawsze lepszego.
    A czy można edytować jakoś ten oryginalny NEF bez wczytywania tych informacji?
    I czy te wczytywane informacje to są np. te ustawienia w moim przypadku d300s PictureControl SD?
    to nie tak - przez pierwsze 2 sekundy ACDSee wyświetla JPGa który jest zaszyty w NEFie i który jest wygenerowany wg ustawień aparatu przez... soft aparatu, w tym czasie w tle ACDSee wywołuje za pomocą swoich algorytmów NEFa i po 2-3 sekundach pokazuje to co sam zdekodował i wywołał - jak sam zauważyłeś nie zawsze jest to lepsze

niestety nie da się edytować w ACDSee tego pierwotnego obrazu wyplutego przez soft aparatu, można korzystać tylko z tego co zdekoduje i wywoła sam ACDSee
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ppablo12345 Zobacz posta
    Bo ładnie wychodzą?
    Uuu... Ladne BW prosto z aparatu..? Jesli szaro-szary obrazek, uzyskany wlasciwie przez zwykla "desaturacje" jest ladny, to widze, ze nawet to pojecie w tejze kwestii ma baaaardzo duzy zakres tolerancji.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Uuu... Ladne BW prosto z aparatu..? Jesli szaro-szary obrazek, uzyskany wlasciwie przez zwykla "desaturacje" jest ladny, to widze, ze nawet to pojecie w tejze kwestii ma baaaardzo duzy zakres tolerancji.
    uhm... nie do końca - w Nikonach to nie jest taka zwykła desaturacja - masz przecież parę filtrów (zielony, pomarańczowy, czerwony i żółty jeśli pamiętam dobrze), ale faktycznie efekty nie są najwspanialsze, przy czym dużo lepsze niż w przypadku "kąwert tu grajskel" w PSie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    uhm... nie do końca - w Nikonach to nie jest taka zwykła desaturacja - masz przecież parę filtrów (zielony, pomarańczowy, czerwony i żółty jeśli pamiętam dobrze)
    Tyle, ze nawet jesli ustawimy filtr barwny, to nie we wszystkich sytuacjach sie sprawdzi. W niektorych moze byc cudownie, a w niektorych wrecz koszmarnie. Tak wiec do JPGow raczej odpada (ze wzgledu na niebezpieczenstwo spaprania sobie zdjec), a w przypadku NEFow... Hmmm... Jak bedzie cos do skorygowania w kwestii BW czy innych aspektow, to i tak najrozsadniej w NXie przestawic na "standard" i wyrzezbic od nowa. Nie ma to jak BW robione od poczatku do konca pod pelna kontrola.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

B&w z aparatu to po prostu proszenie się o kłopoty. Jest właśnie tak, jak mówi Stig - raz wyjdzie umiarkowanie (w najlepszym stopniu), a dziesięć razy beznadziejnie... Ale nie to w sumie chciałem powiedzieć.

Intryguje mnie - czemu zdawać się na jakieś automaty, obserwując efekty w terenie, częstow pełnym słońcu, na lichym ekraniku wielkości pudełka zapałek, bez Undo - jak można to zrobić niespiesznie w domu, na olbrzymim monitorze, mając też automaty do wyboru, plus olbrzymie możliwości indywidualnych ustawień, mając nieskończone Undo i możliwość obserwowania wielu opcji na raz... Dlaczego ludzie stosują jedno zamiast drugiego wbrew nie tylko logice i zdrowemu rozsądkowi, ale nawet wbrew najzwyklejszej pragmatyce? Naprawdę tego nei rozumiem.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    B&w z aparatu to po prostu proszenie się o kłopoty. Jest właśnie tak, jak mówi Stig - raz wyjdzie umiarkowanie (w najlepszym stopniu), a dziesięć razy beznadziejnie... Ale nie to w sumie chciałem powiedzieć.

Intryguje mnie - czemu zdawać się na jakieś automaty, obserwując efekty w terenie, częstow pełnym słońcu, na lichym ekraniku wielkości pudełka zapałek, bez Undo - jak można to zrobić niespiesznie w domu, na olbrzymim monitorze, mając też automaty do wyboru, plus olbrzymie możliwości indywidualnych ustawień, mając nieskończone Undo i możliwość obserwowania wielu opcji na raz... Dlaczego ludzie stosują jedno zamiast drugiego wbrew nie tylko logice i zdrowemu rozsądkowi, ale nawet wbrew najzwyklejszej pragmatyce? Naprawdę tego nei rozumiem.
    bo są też tacy ludzie którzy idą na wycieczkę, robią zdjęcia, wywołują je w rossmanie czy innym fj i się po prostu nimi cieszą, zamiast ślęczeć nad ich obróbką, wywoływaniem i dłubaniem ,

automaty zostały wymyślone własnie dla nich

PS Bombelku, czy jak pierzesz w domu swoje ciuchy to ustawiasz po porstu jakiś tam odpowiedni program do odpowiedniego prania jakie jest wrzucone do pralki, czy też samodzielnie przychodzisz z zegarkiem w reku i przestawiasz co np. 5 minut temperaturę prania, dosypujesz proszek, dolewasz płyn, zmienisz obroty itd itp.? no więc jesli odpowiedź 1 to masz analogiczną sytuację - dla Ciebie wymyślono automat

PPS Jesli pierze Twoja lepsza połowa to adekwatnie wstaw poprawną osobę w wywód powyżej

Domyślnie

PPS Jesli pierze Twoja lepsza połowa to adekwatnie wstaw poprawną osobę w wywód powyżej
    Ehhh Erie... Bardzo nietrafiona analogia. Gdzie Ty widziales pralke automatyczna z ustawieniami manualnymi? Chyba, ze przeciwko automatowi stawiasz wirnikowa typu Frania. Ale nawet tam nie trza wiele. Sypiesz proszek, wlewasz wode, wrzucasz ciuchy i sie pierze.

Sprawa automatu do BW w aparacie, jest jak dla mnie bardzo dyskusyjna. Przecietny czlowiek, ktory "cyka fotki" i nietykajac je zanosi do Rossmana (chociaz odbitki do dzisiaj mimo wszystko czesciej robia zawodowcy, a amatorzy to wlasnie kisza od poczatku do konca w swoich laptokach), zajmuje sie w 99% dokumentem. A to stluczka po wypadku, a to fotki dzieciara z wystepu na Dzien Mamy w przedszkolu, a to znowu cos z wakacji. Na jaka cholere mu BW? Skoro nie rozumie tej drugiej (zaraz po braku blony kolorowej) roli czerni i bieli w fotografii, to niech sie tego nie tyka, bo to nie dla niego. Coz takiego wnosi szaro-szare zdjecie wyprodukowane przez aparat? Kompletnie nic, to jest jedynie okaleczanie zdjecia. Czlowiek, ktory swiadomie wykonuje czarno-biale zdjecia, wie dokladnie o co chodzi w tym, ze konkretne zdjecia nie maja miec koloru. Robi to z premedytacja i perfekcyjny wynik (chociazby wg jego gustu) konwersji, jest do tego niezbedny. A dla tej perfekcji, nie mozna zdac sie na automat.
    Tak wiec BW w aparacie IMHO nie jest ani dla amatorow, ani dla profesjonalistow. Zreszta -- obserwujac co ludzie (amatorzy) wyczyniaja w kwestii obrobki swoich zdjec (obojetnie czy przez opcje w aparacie, czy tez podczas obrobki w kompie), to BW i tak jest chyba na ostatnim miejscu. Caly czas rzadzi "sepia" i inne bzdury do niczego niepodobne...
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

bo są też tacy ludzie którzy idą na wycieczkę, robią zdjęcia, wywołują je w rossmanie czy innym fj i się po prostu nimi cieszą, zamiast ślęczeć nad ich obróbką, wywoływaniem i dłubaniem ,

automaty zostały wymyślone własnie dla nich

PS Bombelku, czy jak pierzesz w domu swoje ciuchy [...]

O ile przyjmuję pierwszą część Twojego wywodu ze zrozumieniem - bo rzeczywiście są tacy ludzie, tylko co oni robią tutaj, na tym forum - o tyle analogii z praniem nie rozumiem. Automaty ogólnie po prostu są świetne jako ułatwienie życia, powiedziałbym że wszędzie, poza stykiem ze sztuką, i to jakąkolwiek.

Np. automat w pralce - tak, automat perkusyjny - nie. Automatyczne parkowanie - tak, i to bardzo tak, automatyczne kolorowanie moich zdjęć - nigdy w życiu! Dla mnie proste.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Ale z automatycznego ustawiania ostrości byś raczej nie zrezygnował. Ze światłomierza (to też jest automat) także korzystasz. Z automatycznego domykania przysłony też. Prawda? Chcąc, nie chcąc musisz korzystać z profili barwnych, bo nie masz żadnej wiedzy na temat charakterystyki filtrów RGB stosowanych w matrycach konkretnych puszek. Te "kolorki" zawsze analizuje jakiś tam automat (specyficzny dla każdej matrycy), choć nam czasem wydaje się, że wszystko robimy sami. Korzystamy z wielu funkcji automatycznych, nawet o nich nie myśląc i o tym nie wiedząc. I to nawet przy artystycznych uniesieniach.
    Jacek

Domyślnie

Oczywiście! Z tym, ze dlatego nei korzystam z programu zielonego, bo w zielonym automat ma zawsze rację. Ostateczną i nieodwołalną. Ja zaś wolę korzystać z automatu i dodatkowo chcę mieć luksus samodzielnego myślenia - stąd korzystam z automatu wtedy, kiedy wiem, że to ja mam ostatnie słowo.

Zatem autofocus tak - ale nie tam, gdzie aparat wymyśli sam, tylko tam, gdzie ja mu nastawię punkcik. Światłomierz również tak, ale jak ja kontroluję sam GO (lub czas w zależności co robię). I tak dalej... Kolory oczywiście wychodzą jakieś takie podobne (zielone to nei różowe, a niebieskie to nie cytrynowe) - od tego jest jakiś automat.

Ale obróbka i kolory ostateczne, to już ja, nie automat. I nawet ludzie to czasami widzą, pytając skąd mam takie kolory. Otóż na pewno nie z automatu.
    pozdrawiam bombelkowo

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów