Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: sb 600 a D700

Domyślnie sb 600 a D700

Zaopatrzyłem się w nowa nikonowską sb600. Po wykonaniu kilku próbnych zdjęć postanowiłem zrobić solidny test gdyż zauważyłem, że coś jest nie OK. I tak: aparat na statywie, wykonałem 9 zdjęć z lampą i tyle samo bez. 2 x 3 zdjęcia na punktach krzyżowych i 3 fotki na skrajnym bocznym, efekty następujące z obiektywem 50 1,4 g, przesłona 2: zdjęcia bez lampy: 8 na 9 ostre, jedno na skrajnym bocznym trochę nieostre. Z lampą: na 9 fotek 2 prawie ostre na krzyżowych, reszta wyraźnie nieostrych.
    O co tu chodzi?
    Czytałem, że podobny problem miał kiedyś A. Trzcionka z swoim D3 + sb 900, ale o ile pamiętam tam jeszcze środkowy krzyżowy dobrze ostrzył, a umnie żaden.
    www.artisfoto.pl - fotografia ślubna Gdańsk, Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slon Zobacz posta
    wylacz wspomaganie AF z lampy
    Potwierdzam.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

mam ten sam problem z sb-900 wylacz i bedzie okey
    D200/ T 12-24 4/ N 35 1.8/ N 50 1.8/ N 85 1.8/ SB 900

http://www.facebook.com/photografia2011

Domyślnie

Posiadam d700 oraz sb-600 i sb-900.Nigdy nie zaobserwowałem tych objawów.Dlaczego nie korzystać z wspomagania AF jak ono jest.Działa tylko w trybie S autofocusa.Przełącz AF na C i popstrykaj.Ogólnie do pelnej klatki sb-600 wydaje mi sie za slaba,doświetlam nią w cls natomiast na body zawsze sb-900 i na ostrośc nie narzekam.Zobacz czy lampa wyświetla wzorek na ostrzonym obiekcie.Wyświetla go w trybie S aotofocusa.Ogolnie powinno być dobrze na krzyżowych punktach.Twoja przypadlosć jest dość częsta szczególnie w sb-900 natomiast w sb-600 nie słyszałem żeby ktos narzekał

Domyślnie

Ok, wielkie dzięki za odpowiedzi, ale przecież konstruktor zrobił to wspomaganie, aby polepszyć ostrzenie ???
    Czy w takim razie mam rozumieć, że ta lampa jest walnięta, można reklamować? - czy to już tak jest i z tym trzeba zyć?
    Bo właśnie kiedyś robiłem zdjęcia w tak ciemnym kościele, że af nikona nie mógł w ogóle złapać ostrości na twarzy młodych i tak myślałem, ze dzięki temu wspomaganiu w tak trudnych warunkach ostrzenie się polepszy.

Domyślnie

tak juz jest i trzeba z tym zyc. Ale dzieje sie tak tylko z niektorymi obiektywami, najczesciej wlasnie z 50/1.4G.

poszukaj starych watkow, sporo bylo o tym pisane

Domyślnie

Pierwszy moj obiektyw po zakupie d700 to własnie 50/1.4 i kilkanascie repo z sb-600 i zdjęcia ostre,podepnij do swojego kompletu jak jest możliwość inną sb-600 i sprawdz.Także sprawdz z innym obiektywem , ale z aFS-ami przewaznie nie ma problemów.
    Ostatnio edytowane przez wlods ; 08-06-2011 o 20:10

Domyślnie

Tak, z 24-70 2,8 ostrzy ok! - tylko z 50 1,4 G takie jaja....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wlods Zobacz posta
    Posiadam d700 oraz sb-600 i sb-900.Nigdy nie zaobserwowałem tych objawów.Dlaczego nie korzystać z wspomagania AF jak ono jest.Działa tylko w trybie S autofocusa.Przełącz AF na C i popstrykaj.Ogólnie do pelnej klatki sb-600 wydaje mi sie za slaba,doświetlam nią w cls natomiast na body zawsze sb-900 i na ostrośc nie narzekam.Zobacz czy lampa wyświetla wzorek na ostrzonym obiekcie.Wyświetla go w trybie S aotofocusa.Ogolnie powinno być dobrze na krzyżowych punktach.Twoja przypadlosć jest dość częsta szczególnie w sb-900 natomiast w sb-600 nie słyszałem żeby ktos narzekał
    To zależy też od podpiętego szkła.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Uprawnienia umieszczania postów