Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Domyślnie Capture One LE - pytanie o kolory

Witam

Skorzystałem z promocji kart Sandiska i zainstalowałem sobie właśnie CApture One LE

a jako że jestem trochę zielony jeśli chodzi o zarządzanie kolorami, proszę o pomoc.
    jakie ustawienia powinienem wprowadzić w okienku zarządzania kolorami
    - output destination (working space)
    - web destination

w profilu monitora mam ustawione sRGB. (załóżmy, że jest w miarę dobrze skalibrowany)

dodam,że chcę obrabiać fotki pod Adobe RGB, a na samym końcu, po obróbce w PS zmienić profil na sRGB.

i czy powinienem mieć włączone zarządzanie kolorami przy obróbce? zauważyłem, że przy włączeniu/ wyłączeniu zarządzania kolorami widacistotne różnice.
    z góry dzięki za pomoc
    Ostatnio edytowane przez m_cudny ; 09-03-2007 o 12:36
    zdjęcie życia jeszcze przede mną

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_cudny Zobacz posta
    i czy powinienem mieć włączone zarządzanie kolorami przy obróbce? zauważyłem, że przy włączeniu/ wyłączeniu zarządzania kolorami widacistotne różnice.
    z góry dzięki za pomoc
    Jeśli jako profil monitora ustawiłeś sobie sRGB, to wcale się nie dziwię. W tym polu powinieneś wstawić profil dostarczony z monitorem, bądź wykonany za pomocą kalibratora.

Domyślnie

"Jeśli jako profil monitora ustawiłeś sobie sRGB, to wcale się nie dziwię. W tym polu powinieneś wstawić profil dostarczony z monitorem, bądź wykonany za pomocą kalibratora."

szczerze mówiąc mało pomocna odpowiedź.
    jestem amatorem, i nie mam zamiaru kupować kalibratora...
    a profil dostarczony z monitorem??? też nic z tego

Domyślnie

A jaki masz monitor? Nie było do niego dołączonego profilu? W internecie też nie ma?

Domyślnie

compaq v 70, albo v 700. nie było dołączonego profilu, kupowałem używany od firmy

Domyślnie

nie pamiętam, muszę wrócić z roboty , żeby to sprawdzic,aleraczej nie, profil srgb ustawiłem przy pomocy adobe gamma

Domyślnie

Profilu sRGB raczej nie da się zmienić, ale rozumiem, że jakoś zmodyfikowałeś go Adobe Gamma. Ok - od biedy powinno być dobrze . Co do reszty, to po prostu wstawiasz aRGB w Output Destination i porgram konwertuje NEF-y do plików w przestrzeni Adobe RGB

Domyślnie

ok, dzięki, Czornyj za pomoc
    pozdrawiam MC

Uprawnienia umieszczania postów