Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Domyślnie SB 400 doświadczenia?

Witam,
    Czy ktoś używał tej lampy? Ken Rockwell bardzo ją chwali. Potrzebuję zakupić jakąś lampę i nie wiem czy brać SB-600 czy SB-400. Moglibyście mi coś doradzić? Będę ją wykorzystywał z D40 lub D50.

Kilka tygodni temu miałem podobny dylemat. SB400 czy SB600 i nieoczekiwanie w szranki stanął Metz 44AF-4iN. Wygrał. (są w Krakowie po 650PLN z 2 letnią gwarancją)
    Jeżeli teraz miałbym wybierać ze stajni Nikona (tzn. posiadał więcej środków pieniężnych) to wybrałbym SB600 lub ponownie Metza + za oszczędzone pieniążki jakiś polarek.
    طالب مع S5Pro Metze Stronka* MyPort

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

Jak chciałbyś zaoszczędzić kupując SB-600 zamiast Metza?

Pozdrawiam

Domyślnie

Przepraszam za przejęzyczenie . Mając pieniądze odłozone to SB600 ze stajni Nikona. Lub rozważyłbym Metza i za resztę polarek. OK?
    طالب مع S5Pro Metze Stronka* MyPort

Domyślnie

też mam podobny problem.
    Dużo robię fotek w pomieszczeniu ale nie typu śluby czy inne, głównie dziecko przy świetle odbitym od sufitu. Więc moc 400 starczy.
    Jej niska waga jest niewątpliwie zaletą, gdyby palnik odchylał się na boki, nie zastanawiałbym się minuty dłużej.
    No bo z jednej strony taszczyć ciężką sb600 albo dopinać żagle i hand-made odbłyśniki do sb400. Hm..
    W sumie 400 pln różnicy, też jest to jakiś argument.
    Bawiłem się Sigma 500, wszystko OK ale pewnym czasie poprostu bolały mnie łapska od trzymania aparatu z lampą, moment obrotowy robi swoje
    Podejrzewam że sb600 dużo lżejsza i mniejsza od tej Sigmy nie jest.
    Szkoda że nie można pożyczyć z Nikona odpłatnie obu tych lamp.
    D40 / 18-55 / 55-200 / 35 1.8/ SB-600

Domyślnie

Ja też miałam chętke na sb400 - jednak okazało się w moich bardzo nieprofesjonalnych testach, że przy użyciu światła odbitego od sufitu moc lampki bywa niewystarczająca nawet stosunkowo nieźle ośiwetlonych pomieszczeniach. Niestety.
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karolina Zobacz posta
    Ja też miałam chętke na sb400 - jednak okazało się w moich bardzo nieprofesjonalnych testach, że przy użyciu światła odbitego od sufitu moc lampki bywa niewystarczająca nawet stosunkowo nieźle ośiwetlonych pomieszczeniach. Niestety.
    Myślę, że tu raczej kluczowa jest wysokość sufitu i moc lampy niż światło zastane.

Domyślnie

Pytanie..oczywiście, że SB-600
    większa moc..palnik w dwie strony...opcje

bez porównania
    Ostatnio edytowane przez Terrorysta ; 09-03-2007 o 14:14 Powód: edit
    -------------------------
    S5 Pro / D50 / T 12-24 / N 28-105 / 28/2.5 / 135/2.8 / SB-600 / Duperele

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ropusz Zobacz posta
    Myślę, że tu raczej kluczowa jest wysokość sufitu i moc lampy niż światło zastane.

wysokośc pomieszczenia ok 3m i zgadzam się, że ma to kolosalne znaczenie jak daleko jest od lampy do sufitu - jednak te maks 3 metry to nie jest jakoś ekstremalnie dużo a moc lampy jaka jest...każdy widzi
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karolina Zobacz posta
    wysokośc pomieszczenia ok 3m i zgadzam się, że ma to kolosalne znaczenie jak daleko jest od lampy do sufitu - jednak te maks 3 metry to nie jest jakoś ekstremalnie dużo a moc lampy jaka jest...każdy widzi
    dokładnie - 3 metry to nie jest strasznie wysoko i skoro jest tak jak piszesz to jednak chyba sobie daruje tą sb400. Bo strzelać na wprost to mogę wbudowaną.
    Oglądałem z bliska dzisiaj SB600 (bez testu z aparatem) i czy tylko to moje wrażnie ale jest ona mniejsza od Sigmy500?

EDIT: jest mniejsza, sprawdziłem wymiary. Co oczywiście jest dla mnie zaletą.
    Ostatnio edytowane przez mario_ ; 10-03-2007 o 22:48
    D40 / 18-55 / 55-200 / 35 1.8/ SB-600

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów