Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

@comixak
    To, czego oczekujesz, jest niemozliwe do wykonania na poziomie akcji. Musialby istniec mozliwosc pobierania przez akcje informacji o rozmiarze dokumentu, aby automatycznie dostosowac punkture tekstu. Niestety -- akcje robia tylko to, co robi myszka, tudziez klawiatura. Nic wiecej z tego nie wyciagniesz. Chyba, ze skrypty -- to co innego...

@prz3mo
    Zeby sobie nie robic pod gorke, podpis nalezaloby przygotowac jako juz nieedytowalna warstwe i wstawiac do dokumentu przez "paste" lub "place". Po co sie upierac przy pisaniu za pomoca akcji? Punkty, jako jednostki stopnia pisma, sa scisle powiazane z DPI dokumentu (zdjecia). Nawet jesli mamy dwie foty o rozmiarze 800x533 pikseli, ale rozniace sie DPI, to podpis o stopniu 16 pkt w jednym i drugim bedzie innego rozmiaru. Zeby tego uniknac, nalezaloby
    1. recznie wprowadzac wartosc stopnia pisma, pamietajac zeby wpisac px zamiast standardowego pt, lub
    2. na stale zmienic w preferencjach programu "Units & Rules" / Units / Type: z "Points" na "Pixels".
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

stig, problem w tym, że zdjęcia miały te same wymiary, to samo DPI, rozmiar czcionki był w px, a takie cuda się działy... :-/

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    2. na stale zmienic w preferencjach programu "Units & Rules" / Units / Type: z "Points" na "Pixels".
    Chyba, że w tym był problem, bo przyznam, że nie wchodziłem chyba nawet w te opcje nigdy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    stig, problem w tym, że zdjęcia miały te same wymiary, to samo DPI, rozmiar czcionki był w px, a takie cuda się działy... :-/
    Nie bardzo kojarze o jakich cudach piszesz, bo ja nigdy nie potrzebowalem tekstu w akcji. Swoje zdjecia podpisuje wczesniej przygotowanym plikiem PSD, ktory po prostu przed puszczeniem akcji kopiuje do schowka, a w akcji mam zwykle "paste". Nigdy tez nie potrzebowalem roznicowac wielkosci tego podpisu, bo podpisywane w taki sposob zdjecia to w zasadzie tylko "wrzutki" na www, czyli trzymaja z grubsza podobne rozmiary.

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Chyba, że w tym był problem, bo przyznam, że nie wchodziłem chyba nawet w te opcje nigdy.
    Bo w zasadzie do normalnego korzystania, nie ma takiej potrzeby. Zajrzec wypada, kiedy cos nie wychodzi tak jak sie tego oczekuje.
    Ale przypomne -- to rozwiazuje jedynie problem roznego rozmiaru tekstu w dokumentach o roznych DPI. Nie wiem, czy to z tym byl problem, o ktorym wczesniej wspominales.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Uprawnienia umieszczania postów