Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Domyślnie d300s - energetyczny problem

Witajcie Forumowicze,
    Jak przychodzi bida to człowiek na forum wita... Mam problem z moim d300s. Sprawa rozchodzi się o zasilanie aparatu. Otóż, sprzęcik kupiony jakieś 4 miesiące temu, nie wykazywał żadnych problemów w użytkowaniu. Dwa tygodnie temu zmieniłem miejsce zamieszkania (robota wakacyjna) na cieplejsze kraje. Problemów z działaniem aparatu po podróży samolotem nie było, śmigał kilka dni po przylocie. Później aparat poszedł na półkę (bateria w puszce, nie pamiętam czy był on/off). Po dwóch tygodniach pierwsze wolne i "zonk". Aparat nie reaguje (brak eakcji na on/off, guziki, czyste lcd, nic w wizjerze, przyciemniona matówka). Po włożeniu baterii do ładowarki niby się naładowała. Po nocnej sesji z ładowaniem akumulatora i głowy zmartwieniem, rano aplikuje baterie do aparatu - ożywa! Wszystko pięknie kręci, robi fotkę itp. Po 10 minutach sprawdzam czy żyje - niestety brak reakcji (j/w - brak wszystkiego). Po ponownym włożeniu do ładowarki, bateria chwilkę pomryga i później stałym świeceniem diody mówi, że naładowana. Styki w baterii przetarłem. Dodam, że w pokoju jest klimatyzacja i ze względu na słabą cyrkulację powietrza czuć lekką wilgoć (choć chyba na uszczelniane body nie powinno mieć to znaczenia ;] ). Karta to Kingston SDHC 16GB. Niestety nie mam możliwości sprawdzić innych baterii. Aparat smiga/ł na S10-20mm i N85f1.8 - wcześniej nie było żadnych problemów.

Dziękuje za odpowiedzi i pomoc. Ze względu na ograniczony dostęp do Internetu nie będę w stanie od razu odpisywać, za co przepraszam
    Pozdrawiam serdecznie. P.M.

Domyślnie

Chyba nie wziąłeś tylko jednej baterii na taki wypad ?
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Dziwne zachowanie,ja stawiam że winna jest bateria,czy to oryginał,czy zamiennik?
    D700,Samsung NX1/NX300,30/2,20/2,8,16/2,4,Samyang12/2,N.35-70/2.8D,N.70-200/4G VRIII,Samyang 85/1,4,SB800

Domyślnie

Nawet po 2 tyg przeleżenia na polce akumulator nie powinien się wyładować do końca.
    Na moje oko coś z nim jest nie tak. To jest oryginał czy jakiś zamiennik?
    Najsensowniejszym rozwiązaniem jest podpięcie innego akumulatorka. Od tego bym zaczął.
    nic...

Domyślnie

Aparat kupiłeś nowy czy używany? Jak nowy, to powinna być gwarancja i na sprzęt, i na baterię która jest w komplecie (oczywiście oryginalna). Żeby wykryć, z czym jest probelm, przydałaby się druga, dobra bateria - jak ta druga też padnie, to znaczy że może być jakieś zwarcie w body, które szybko rozładowuje baterię. jak będzie działać OK, tzn że winna jest bateria.

Oszczędny w słowach Awatar bedzisz
    Miasto
    Bystrzyca Kł./Dublin

Domyślnie

a ja stawialbym na - "i ze względu na słabą cyrkulację powietrza czuć lekką wilgoć" - wlasnie ta wilgoc mnie niepokoi i byc moze ona jest sprawca calego zamieszania, ale moge sie mylic. najlepiej byloby z druga bateryjka sprawdzic... o ile ja masz ( pozycz, zalatw, znajdz sklep gdzie moze maja?)...
    D300S+F100+S70-200 2.8HSM+ S18-50 2.8-4.5 OS HSM+T-a 11-16 2.8 Pro DX+ N85 1.8+ N35 1.8+Sabinka800+4GB SDExtremeDucati+ 8GB SD ExtremeIII+SB800+8GB EXTREME IV

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pil74 Zobacz posta
    Nawet po 2 tyg przeleżenia na polce akumulator nie powinien się wyładować do końca.
    Na moje oko coś z nim jest nie tak. To jest oryginał czy jakiś zamiennik?
    Najsensowniejszym rozwiązaniem jest podpięcie innego akumulatorka. Od tego bym zaczął.
    Witam
    u mnie aku leży odłogiem nawet kilka tygodni. Dokładnie leżał nawet ze trzy- cztery miesiące bo nie mogłem odnaleźć po jakiejś imprezie po włożeniu do body wyśmigał kilkadziesiąt - kilkaset zdjęć. Sprawdź aku, a jak masz jeden to kup drugi
    Pozdrawiam
    Czy warto mijać się z prawdą?
    Tak....... jeśli się ją wyprzedza.
    S.J.LEC

Domyślnie

Witam,
    Dzięki za odpowiedzi Otóż, bateria oryginalna, w zestawie razem z d300s. Body również kupione nowe. Sprawa chyba jednak rozchodzi się o wilgoć, ponieważ "uszczelniane" body które dzisiaj zabrałem ze sobą na spacer, żeby je przewietrzyć na słońcu, zaparowało lekko na górnym wyświetlaczu lcd :/ I teraz powiedzcie mi jak to jest możliwe, że leżąc na spokojnie na półce, wszystkie klapki pozamykane itp. takie cuś. Po całym dniu dalej nie żyje :/ O baterie muszę się rozpytać i jeśli się uda, to pochwalę się efektami czy zamiana pomogła. Czy przeleżakowanie i "odparowanie" może pomóc? Dodam, że znajomy mierzył multimetrem baterie i po naładowaniu wskazywała ~7V.
    Serdeczności,
    P.M.
    Ostatnio edytowane przez Mruk ; 30-05-2011 o 18:20

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mruk Zobacz posta
    ...znajomy mierzył multimetrem baterie i po naładowaniu wskazywała ~7V
    Pod obciążeniem ?
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie kolejność baterii może...?

..jaką masz kolejność baterii w menu ustaw. osobistych / elementy sterujące?

"Użyj najpierw bat. w aparacie" ?
    ... ból można dzielić, szczęście się mnoży... Nadzieja mnie miażdży w dłoniach Bożych ...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów