Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: B/W w RAWach

Domyślnie B/W w RAWach

Witam, czy mógłby mi ktoś wyjaśnić poniższy problem:
    ustawiam swojego D90, żeby robił zdjęcia w BW. Wszystko jest ok na podglądzie zdjęć, ale kiedy wrzucam RAWy do Photka, zdjęcia są kolorowe i muszę ręcznie robić konwersję.
    Czy ktoś zetknął się z takim problemem?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ppablo12345 Zobacz posta
    ..., ale kiedy wrzucam RAWy do Photka, ...
    To zrób to programem ViewNX2.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasilewk Zobacz posta
    To zrób to programem ViewNX2.
    Jasne, że mogę najpierw zrobić jpg, ale wtedy pozbawiam się sporej liczby narzędzi z RAW Camera...

Domyślnie

Jasne, że mogę najpierw zrobić jpg, ale wtedy pozbawiam się sporej liczby narzędzi z RAW Camera...

Nic się nie pozbawisz.

Ja robię tak:
    1. Mam wgrany program ViewNX2 i ma on nakazane przegrywać fotki z karty do nowoutworzonego katalogu - po ptwierdzeniu.
    2. Wkładam kartę do czytnika.
    3. Potwierdzam chęć przegrania plików zdjęciowych z karty do katalogu.
    4. Po przegraniu wyłączam urządzenie USB (czytnik) i wyjmuję kartę.
    5. Program ViewNX2 sam otworzy pierwszą fotkę z nowego katalogu. Te , które miały być BW - takie będą.

Dalej mogę wchodzić innym programem do tego katalogu - np. PS (Camera RAW) i działąć na plikach. Ja robię RAW + JPG, więc do wyboru, do koloru.

Pzdr.
    Ostatnio edytowane przez wasilewk ; 28-05-2011 o 19:43
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Witam, czy mógłby mi ktoś wyjaśnić poniższy problem:
    ustawiam swojego D90, żeby robił zdjęcia w BW. Wszystko jest ok na podglądzie zdjęć, ale kiedy wrzucam RAWy do Photka, zdjęcia są kolorowe i muszę ręcznie robić konwersję.
    Czy ktoś zetknął się z takim problemem?
    Aparat rejestruje zdjęcia kolorowe (no... pseudokolorowe, bo z matrycy bayera, ale to nieistotne), więc RAW jest kolorowy. Jednakże jeżeli wybierzesz w menu aparatu "rób zdjęcia BW" to wówczas do tego RAWa jest dokładana informacja, że wywoływać je nalezy jako BW (+ dodatkowo z różnym efektem filtrów np. pomarańczowego, czerwonego, etc).i programy Nikona ją odczytają - ViewNX, Capture NX. Narzędzia Adobe tą informację pominą i stąd RAW otwarty w nich jest znów kolorowy. Opcje są dwie - korzystać z narzędzi Nikona lub porobić sobie presety w narzędziach innych producentów które będą robić konwersję do BW.
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

wasilewk, Erie - wielkie dzięki za pomoc!
    Adminie - wątek do zamknięcia.

Domyślnie

swoją drogą po co robić zdjecia bw prosto z puszki (w RAWach) ?
    x-pro2 + xt-10 | 23 2.0 + 35 1.4 + 50 2.0 <3
    www.ma-foto.pl

Domyślnie

Bo ładnie wychodzą?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin Borkowski Zobacz posta
    swoją drogą po co robić zdjecia bw prosto z puszki (w RAWach) ?
    bo można? bo tak wygodniej w niektórych przypadkach (szczególnie jak sobie dobrze poustawiamy parametry aparatu)? a w razie potrzeby RAW pozowli na lepszą korektę niż jpg
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Podepnę się pod temat.
    Ja obecnie wywołuję niektóre NEF-y w ACDsee.
    I tam jak mam podgląd NEF-ów to przez pierwsze 2 sekundy jest jakby oryginalny NEF i napis loading i po chwili zdjęcie się trochę zmienia pod względem jasności, tonacji itp. i nabiera wyglądu ale nie zawsze lepszego.
    A czy można edytować jakoś ten oryginalny NEF bez wczytywania tych informacji?
    I czy te wczytywane informacje to są np. te ustawienia w moim przypadku d300s PictureControl SD?

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów