Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 68

Domyślnie Monitor do 1400 zł - Eizo FS2331?

Witam, aktualnie stoje przed problemem umierajacej "banki", a przy okazji mojego wzroku. Zostalem wiec zmuszony do przelamania sie i zakupu LCD. Pytanie tylko - ktory kupic? Mam maksymalnie 1400 zl do wydania, wiec prosilbym o nie dawanie rad typu "doloz tysiaka i bedziesz mial X lub Y". 1400 to i tak naciagnieta juz kwota po zapoznaniu sie z wieloma watkami na forum. Monitor chce kupic na co najmniej pare lat, wiec wolalbym uniknac kupowania czegos na przeczekanie.
    Aktualnie moim faworytem jest Eizo FS2331, jednak nie moge znalezc za wiele informacji na jego temat. Znalazlem na forum opinie kol. Tom01, ze monitor ten jest zbyt jasny. Pytanie tylko, czy ta "wada" jest naprawde uciazliwa lub uniemozliwiajaca poprawna obrobke zdjec? Nie siedze nad zdjeciami 12h dziennie i rzadko ida do druku, ale gdy juz je obrabiam, chcialbym zeby mialo to rece i nogi
    Jesli nie FS2331, to co? Uzywane Eizo S19XX za 800 zl? A moze jeszcze cos innego?

Domyślnie

A tu zaglądałeś?
    The Iron never lies to you. You can walk outside and listen to all kinds of talk, get told that you’re a god or a total bastard. The Iron will always kick you the real deal.

Domyślnie

Jasne - podstawowa lektura Na innej stronie Tom01 zaktualizowal liste w styczniu i FS2331 znalazl sie jako polecany monitor w klasie domowo-uniwersalnej za ok 2,5 tys zl

Oszczędny w słowach Awatar Hedonista00
    Miasto
    Turek, wielkopolska

Domyślnie

Eizo FS 2331 na dziś jakieś 1400 zł
    Mam D80 18-135 + SB800 to nie czyni ze mnie fotografa

Oszczędny w słowach Awatar Hedonista00
    Miasto
    Turek, wielkopolska

Domyślnie

Tom01 rewelacyjny gość, miał cierpliwość odpowiadać na moje pytania, które zbyt mądre nie były. Wie o czym mówi, miałem podobny dylemat i polecił mi ten monitor.
    Mam D80 18-135 + SB800 to nie czyni ze mnie fotografa

Domyślnie

FS2331W to znośny monitor, do zastosowań amatorskich powinien wystarczyć, jest to monitor o normalnym gamucie, co mniej kumatym juzerom sprawi mniejszy kłopot. Jego cenowym konkurentem jest NEC P221W. Oba monitory nie rzucają na cyce pod względem jakości, ale ujdą.

Wady FS2331W
    - wyjątkowo paskudny, sprawiający wybitnie badziewne, plasticzane wrażenie
    - skrajnie beznadziejna podstawa praktycznie bez
    - kretyński dostęp do menu z tandetnego pilota (o beznadziejnych guzikach)
    - 6-o bitowa matryca cPVA z 10-o bitowym sterowaniem mistrzem liniowości i ciągłości tonalnej raczej se bynajmniej nie jest

Wady P221W
    - kiepawa homogeniczność wyświetlanego obrazu - z uwagi na szeroki gamut i brak elektronicznej kompensacji równomierności występuje widoczna mura chromatyczna
    - 8-o bitową matrycę ze sprzętowo kalibrowalnym, 10-o bitowym sterowaniem da się przyzwoicie zlinearyzować, ale ciągłość tonalna nie powala.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 14-05-2011 o 13:37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wck Zobacz posta
    Znalazlem na forum opinie kol. Tom01, ze monitor ten jest zbyt jasny.
    Opinia dotyczyła Forisa, ale innego: FX2431. To całkiem inna bajka jest. Monitor jest krzyżówką monitora komputerowego i video, czyli ma wbudowany niezłej klasy scankonwerter.

Dodam ciekawostkę, że pomimo uproszczonego sterowania FS2331 jest też sprzętowo kalibrowany. Równomierność niezła, liniowość gorsza od NEC P221W, EIZO S2233W ale lepsza od DELL 2209WA nie licząc Samsungów i innych LG.

Podstawa beznadziejna i brzydki jest, to fakt. Ale se można przylepić kolorowy pasek ozdobny. Trzy różne (czerwony, niebieski, szary) wg gustu są w komplecie.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 14-05-2011 o 16:42
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Dzieki Wam ogromne! Po poludniu, po opinii Czornyja zamowilem u Ciebie Eizo, przelalem pare pln do Bialegostoku i juz nie moge sie doczekac przesylki
    Ostatnio edytowane przez Wck ; 14-05-2011 o 19:42

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wck Zobacz posta
    Dzieki Wam ogromne! Po poludniu, po opinii Czornyja zamowilem u Ciebie Eizo, przelalem pare pln do Bialegostoku i juz nie moge sie doczekac przesylki
    Jak już będziesz miał monitor u siebie to opisz swoje wrażenia. Też chcę kupić monitor w podobnym przedziale cenowym.
    Nikon D7000 + N18-70 + N50/1.4 + N70-300VR + SB800

Domyślnie

Też jestem ciekawy. Są już pierwsze wrażenia?

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów