Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 49

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thorcik Zobacz posta
    Ja na ten przykład zgrywam zdjęcia do katalogów o strukturze rok/miesiąc/dzień i taguję. Backup - jak się zbierze ~4GB to wrzucam na DVD, opisuję/drukuję etykietę i na wałek.
    Czyli tak samo jak ja.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elgreen Zobacz posta
    akustyk - a jak robisz backup jak masz wszystkie pliki w jednym worku? Na plytki? Na dyski twarde? Jak to wyglada?
    nie mam plikow w jednym worku, tylko podzielone na wyjazdy foto lub czasem na lokalizacje. generalnie tak, zeby w widoku folderow dyskowych po lewej stronie LR miec pogrupowane zdjecia z jednej bajki.

wieksze wyjazdy (typu wakacje) dziele na mniejsze foldery, np. wedlug miejscowki albo dnia pobytu, tak zeby LR nie otwieral naraz nadmiernie wiele fot.

z tym ze, tak jak pisalem, to jest wtorne. jakby LR normalnie mial po lewej filtr (taki jak normalnie jest w Gridzie) i tam mial opcje sortowania wg. roku a potem etykietki sesji, to z mojego punktu widzenia moglby sobie trzymac pliki gdzie zechce, byle to bylo w obrebie jednego folderu na jednym dysku (moze byc tak naprawde w dowolnych podfolderach).

Ja robie recznie (bez uzycia oprogramowania do backupu) backup na plytki (oczywiscie trzymam tymczasowo [do zapelnienia partycji] rowniez na osobnej partycji na dysku - by katalog LR mial do nich dostep).
    reczne backupowanie jest latwe, ale nie idealne. tak naprawde jak robisz zwykle kopiowanie plikow, to nie synchronizujesz folderow kopii zapasowej, tylko do nich dodajesz, wiec kopia zapasowa przechowuje wszystkie smieci, tj. zdjecia usuniete.

sa programy, rowniez darmowe, do pelnej synchronizacji. takie, ze sobie same sledza jakie pliki sa na ktorej kopii danych i w razie czego nie tylko synchronizuje kopie zapasowa z macierzysta, ale moga rowniez uzupelnic macierzysta na podstawie zapasowej, jesli wskutek bledu na dysku cos sie skitra. jak masz na HDD kilka lat danych, to to sie wbrew pozorom moze zdarzyc.

osobiscie z lenistwa robie jedna kopie recznie (tak jak ty) na dysk zewnetrzny, aczkolwiek jak mi wpadna jakies zapasowe fundusze, to sobie dokupie drugi dysk, tym razem sieciowy, i na nim juz sobei bede robil backup synchronizacyjny biezacy (nie raz na tydzien i/lub po wiekszej sesji).

Stad folder glowny katalogu LR mam juz przystosowany do nagrania na aktualna plytke. Przykladowo teraz 019z. Jesli wyjde z rozmiarem folderu poza rozmiar plytki (4,3GB), to importuje nowe pliki juz do folderu 020z. W miedzyczasie folder 019z zostaje przeniesiony na w/w partycje, wyczyszczony ze zbednych smieci i nagrany na plytke o etykiecie... 019z. Plytki oczywiscie kataloguje oddzielnie wiec i w bazie LR i w backupie jakis tam porzadek jest
    w plyty DVD sie nie bawie. HDD sa tansze i duzo bezpieczniejsze (pare miesiecy temu kopiowalem zdjecia z wieku mlodzienczego tj. tak 2003/2004 i, stwierdzam z przykroscia, jakosc i zywotnosc nosnikow DVD to bujda na resorach) - owszem, malo bylo rzeczy, ktorych w ogole nie dalo sie odczytac, ale kopiowanei plyty 4.5GB przez 20 minut to sa jaja. jak juz sie bawic w katalog LR, to nie po to, zeby nie miec blyskawicznego dostepu do zdjec...

myslalem ostatnio o plytach BD, bo cenowo to zeszlo do ludzkiego poziomu. ale jednak nie. wole dyski zewnetrzne.

Fajnie by bylo dowiedziec sie jak inni uzytkownicy pracuja z bazami LR i rozwiazuja problem backupu, bo moj sposob niekoniecznie musi byc najlepszy.
    1. automatyczny backup katalogu LR codziennie (LR3 robi po zamknieciu programu) - obowiazkowo, jesli danego dnia cos robilem. backup na inny fizycznie dysk wewnetrzny na kompie, raz na kilka dni dodatkowo kopia tego backupu na dysk zewnetrzny
    2. wierna kopia folderow w repozytorium LR na dysk zewnetrzny po kazdej duzej sesji/wyjezdzie i/lub raz na tydzien.

Domyślnie

Tak z ciekawości – ile na dysku zajmują łącznie pliki LRa dla Twojego katalogu pona 40k zdjęć?
    I'm one of those bad things that happen to good people

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Ciekawe rzeczy piszecie. Ja na ten przykład zrzucam pliki na HD przez czytnik do uprzednio utworzonego tam folderu w głównym katalogu partycji zajmującej cały dysk 1TB. Mam tam około 100 folderów. Katalogi tematycznie nazywam np od imion fotografowanych osób, lub gatunku ryb . Potem tworzę w LR dla każdego katalogu oddzielną bibliotekę. Otwieram ją i robię import np. 600-800 rawów do biblioteki o tej samej nazwie co folder w którym jest te uprzednio zrzuconych z kart 800 rawów. Uruchamiam LR tylko na tej jednej konkretnej bibliotece. Na zakładce biblioteka nie widzę innych katalogów pracując na LR. Wydaje mi sie, że to najefektywniejsze i najprostsze magazynowanie i zarządzanie zbiorami dajce szanse lajtroomowi na szybką prace.
    I też mam pytanie czy przy imporcie zmienicie rawy na DNG ustawiając tak opcje importu aby zachowany był raw oryginalny jako kopia, czy bez kopi rawu ?
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 13-05-2011 o 19:03

Domyślnie

Ja zrzucam tylko jako .dng, dzięki temu rafy się "magicznie" kurczą (mniej więcej o połowę) nic przy tym nie tracąc.
    The Iron never lies to you. You can walk outside and listen to all kinds of talk, get told that you’re a god or a total bastard. The Iron will always kick you the real deal.

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Zrzucasz rawy jako DNG ? Czyli przez lajtrooma zrzucasz z karty czy z aparatu angażując do tego opcje w LR ?
    Mi się rozchodzi o opcje importu do LRa bo jest tam tak możliwość aby zaimportować ze wskazanej lokalizacji na HD pliki raw jako DNG z rawem jako kopia lub bez rawa. Zawsze importowalem rawy, ale tak się drapie po łysinie, że może lepiej DNG ?

Domyślnie

robin102, wlasnie tez sie nad tym zastanawiam. Nie wiem czemu DNG mialby byc mniejszy od firmowego rawa, ale zdaje sie mozna wbudowac w niego informacje o obrobce, zaszyc ta sama informacje co w plikach .xmp.
    Jak robisz backup tego dysku 1TB? Z pomoca nastepnego dysku 1TB?
    Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    bodajze jakies 400GB
    Chyba zle zrozumiales. Ile zajmuja pliki twojego katalogu LR. Nie ile zajmuje 40tys zdjec
    Dla 14tys jpg/raw katalog z miniaturami zajmuje u mnie 9,9GB. Same zdjecia 41GB.
    Ostatnio edytowane przez elgreen ; 13-05-2011 o 20:07

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Mi się rozchodzi o opcje importu do LRa bo jest tam tak możliwość aby zaimportować ze wskazanej lokalizacji na HD pliki raw jako DNG z rawem jako kopia lub bez rawa. Zawsze importowalem rawy, ale tak się drapie po łysinie, że może lepiej DNG ?
    IMHO poza specyficznymi zastosowaniami (które Ciebie nie dotyczą, bo raczej byś już o tym wiedział) nie ma głębszego sensu bawić się DNG (no chyba że nasza wołarka nie wspiera RAWów z puszki i nie da się tego obejść bez wywalania worka kasy). A jeśli już się bawić w DNG, to zamiast NEFów. Trzymanie jednych i drugich może mieć na celu tylko poprawę samopoczucia wśród producentów dysków.
    I'm one of those bad things that happen to good people

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Zrzucasz rawy jako DNG ? Czyli przez lajtrooma zrzucasz z karty czy z aparatu angażując do tego opcje w LR ?
    Zrzucam prosto z karty za pomocą odpowiedniej funkcji lajtruma.
    The Iron never lies to you. You can walk outside and listen to all kinds of talk, get told that you’re a god or a total bastard. The Iron will always kick you the real deal.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów