Close

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 63

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kisio Zobacz posta
    Gdyby jeszcze te F3 były cichutkie.. O tym, że mam włączony komputer przypominam sobie kiedy startują z uśpienia
    F3 są głośne? Od ilu talerzy? (1=500 GB) (lub inaczej: jakiej pojemności masz te dyski i ile sztuk? ... może jedna pięćsetka byłaby niesłyszalna)

Domyślnie

raczej problem nie zalezy od talerzy/pojemnosci ;|
    "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maly5 Zobacz posta
    raczej problem nie zalezy od talerzy/pojemnosci ;|
    Po pierwsze - od samej pojemności głośność nie zależy. ;|

... ale od dawna wiadomo że dysk mający więcej talerzy jest zwykle głośniejszy (większa masa drgająca części mechanicznych - więcej talerzy = np. więcej głowic = większa masa = większe wibracje i hałas).

http://www.tomshardware.com/charts/2...evel,1032.html

Seagate Barracuda LP ST3500412AS,500 GB,5900rpm,32 MB - 39,7 dB (jeden talerz)
    Seagate Barracuda LP ST31000520AS,1000 GB,5900rpm,32 MB Cache - 44,1 dB (dwa talerze)

... analogicznie modele z serii Seagate Barracuda 7200.12, Samsung Spinpoint F3 itd. itd.

Domyślnie

no i ? rownanie piekne choc nie zawsze znajdujace odniesienie w rzeczywistosci. wywod o baracudach super. ale wracajac do tematu - F3 glosno startuja i sa jednymi z bardziej uciazliwych dyskow w czasie pracy jakie mialem okazje uzywac przez lata (choc przyznaje ze krotko, bo po prostu nie dalem rady).
    "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem

Domyślnie

F3 glosno startuja
    Liczy się głośność pracy po rozpędzeniu talerzy (bieg jałowy i wyszukiwanie). Głośność samego startu akurat jest nieistotna.

no i ? rownanie piekne choc nie zawsze znajdujace odniesienie w rzeczywistosci.
    W rzeczywistości zwykle więcej talerzy=większy hałas (w obrębie jednej rodziny/serii dysków).
    Ostatnio edytowane przez Kyle ; 03-05-2011 o 13:28

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    Liczy się głośność pracy po rozpędzeniu talerzy (bieg jałowy i wyszukiwanie). Głośność samego startu akurat jest nieistotna.
    odnioslem sie do tego co wczesniej bylo napisane. podsumowywujac wiec - glosnosc jest nieduza f3, uciazliwosc straszna. kontent ?
    Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    W rzeczywistości zwykle więcej talerzy=większy hałas (w obrębie jednej rodziny/serii dysków).
    'zwykle' - czyli zazwyczaj, chociaz nie zawsze. czyli rownanie, ktore czasem ma sens, choc nie zawsze sie sprawdza. czyli dupa szczegolnie jak ktos potrzebuje okreslona wielkosc to w 98% przypadkow u danego producenta nie ma opcji wyboru ilosci talerzy dla danej pojemnosci. choc na pewno fajnie by bylo: Dzien dobry, chcialem duzy, szybki i cichy dysk. i tani aaa i bardzo dobry tak w ogole bo 'dobry' jest lekiem na cale zlo!

Domyślnie

U mnie dwie pięćsetki F3 są zagłuszane przez wentyle kręcące się z 800 obr/min a więc praktycznie ich nie słyszę
    Tym samym należę do tych dla których nie są (powiedzmy) głośne.
    D610 D70 N80-200/2,8 P200/4 N102/2,5 Taku55/1,8 ~135 N18-70, Pixma IP4700+OCP tetenal photo silk & fomei nano pearl

Domyślnie

Mam dwie 500GB F3, i jak się uśpią to słyszę tylko wentyle (systemowy SSD), choć dopiero przy pełnym obciążeniu procka i pełnych obrotach wiatraka na nim nie trzeba się wsłuchiwać żeby to wyłapać. Natomiast jak wystartują te dwie F3jki komp staje się wyraźnie słyszalny.

Domyślnie

http://www.ceneo.pl/6473615 tylko ten bedzie szybki i bezszelestny
    Po przesiadce na SSD nikomu juz nie polece HDD na system

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    http://www.ceneo.pl/6473615 tylko ten bedzie szybki i bezszelestny
    Po przesiadce na SSD nikomu juz nie polece HDD na system
    Ja tam taki wymagający nie jestem ... jeden szybki SSD o pojemności nawet 256 GB by mi jakoś wystarczył ... tylko cena ~1,5 kPLN (po audiofilsku pisząc) lekko odstrasza.

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów