Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Domyślnie filtry Polar + cokin

jakos nigdzie nie znalazlem lub nie doczytalem, ale mam maly problem.
    Planuje zakup polara. Chce przeznaczyc jakies 250zl
    do wyboru mam Hoye SHMC lub DIGITAL PRO 1, B+W POL-CIR NC lub wzglednie Marumi DHG CPL.
    Ktory wybrac do nikkora 18-70?

Dodatkowo mam pytanie w sprawie polaczenia Polar + cokin. Wiem, ze polar pelni tez role UV, wiec pewnie bez UV sie obedzie. Ale jak ma sie sprawa polacznia polara z cokinem?
    Polarem trzeba przecierz krecic w celu ustawienia odpowiednie polaryzacji. Jak sobie z tym radzicie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slon Zobacz posta
    Dodatkowo mam pytanie w sprawie polaczenia Polar + cokin. Wiem, ze polar pelni tez role UV, wiec pewnie bez UV sie obedzie.
    Tak nie do końca bez UV się obędzie. Polar to jakieś -2EV i musisz to wziąć pod uwagę.
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

jakos nigdzie nie znalazlem lub nie doczytalem, ale mam maly problem.
    Planuje zakup polara. Chce przeznaczyc jakies 250zl
    do wyboru mam Hoye SHMC lub DIGITAL PRO 1, B+W POL-CIR NC lub wzglednie Marumi DHG CPL.
    Ktory wybrac do nikkora 18-70?

Ja postawiłbym na Marumi DHG CPL.

Dodatkowo mam pytanie w sprawie polaczenia Polar + cokin. Wiem, ze polar pelni tez role UV, wiec pewnie bez UV sie obedzie.

Polar nie zastąpi filtra UV chodzi o to,że nakręcając polara powinno się ściągnąć filtr UV z uwagi na to,że oba filtrują promienie UV.

Ale jak ma sie sprawa polacznia polara z cokinem?
    Polarem trzeba przecierz krecic w celu ustawienia odpowiednie polaryzacji. Jak sobie z tym radzicie?

W połączeniu z cokinem np. szarą połówką daje wzmocnione b.fajne efekty a co do kręcenia to nie ma problemu bo: jeśli masz obiektyw który nie kręci "mordką" czyli IF ustawiasz polara i on nie zmienia pozycji w czasie działania AF a następnie zakładasz do założonego wcześniej na polara holdera filtr cokina i ustawiasz go nie przestawiając pozycji polara.Holder w połączeniu z adapterem przy pomocy którego łączysz go z obiektywem poprzez np.filtr obraca się wokół swojej osi.
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

ale z tego co wiem, to polarem kreci sie za dosc waska czas filtr. I tu upatruje problemu. Po zalozeniu adatera i holdera z systemu cokin, moze zdarzyc sie cos takiego, ze moje paluch nie dosiegna polara, a wlasciwie tego pierscienia, ktorym ustawia sie stopien polaryzacji.
    Dobrze kombinuje?

a jeszcze z ta UV-ka. Sciagac ja przy zakladaniu polara? Bo raczej na pewno bedzie winieta. UV + polar + cokin i to przy 18mm. Czy moze da rade bez winiety zdjecia robic?

Domyślnie

ale z tego co wiem, to polarem kreci sie za dosc waska czas filtr. I tu upatruje problemu. Po zalozeniu adatera i holdera z systemu cokin, moze zdarzyc sie cos takiego, ze moje paluch nie dosiegna polara, a wlasciwie tego pierscienia, ktorym ustawia sie stopien polaryzacji.
    Dobrze kombinuje?
    ten pierścień nie jest taki znowu cienki, odrobina prawy i będzie ok.

a jeszcze z ta UV-ka. Sciagac ja przy zakladaniu polara? Bo raczej na pewno bedzie winieta. UV + polar + cokin i to przy 18mm. Czy moze da rade bez winiety zdjecia robic?
    w/g rad bardziej doświadczonych użytkowników filtrów (np.ALF) należy ściągać UV przed założeniem polara choć z doświadczenia własnego wiem,że zrobienie zdjęcia z oboma filtrami też jest możliwe
    ale w połaczeniu UV+Polar+Cokin= winietować na pewno będzie na 18mm Polar+Cokin= już nie powinno lub bardzo minimalnie.

pebees
    Gość

Domyślnie

A może kupić polar Cokin?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta
    swego czasu pisalem juz post na ten temat i odradzono mi.
    Ale cena mocno zacheca... Na allegro po ok 100zl
    Uzywal ktos cos podobnego?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta
    Moim zdaniem lepiej jednak posługiwać się takim wkręcanym,o ile filterki połówkowe cokin dają lepsze możliwości ustawień o tyle wkręcany polar jest wygodniejszy w zastosowaniu.

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Valdek_Tychy Zobacz posta
    Moim zdaniem lepiej jednak posługiwać się takim wkręcanym,o ile filterki połówkowe cokin dają lepsze możliwości ustawień o tyle wkręcany polar jest wygodniejszy w zastosowaniu.
    Wygodniejszy nawet w połączeniu z zestawem Cokin wkręconym w niego?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów