Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Domyślnie

Się nadaje tylko roleje raczej są nielubiane. Wywołać możesz w labie u nas za 10zł wywołasz i skanować też możesz w labie tylko skan średniego tooo uuu koszty duże niestety. Czarnobiel najlepiej wołać samemu, skanować też tymbardziej średni.

Domyślnie

A jak wygląda porównanie kosztów wywołania i skanowania średniego formatu do dużego? I gdzie jest ten lab "u nas"?
    Rozumiem też, że robiąc zdjęcia aparatem otworkowym, muszę w nim upchnąć cały film, oczywiście tak, aby żadne światło tam nie dotarło, i co zdjęcie przesuwać film na następną klatkę?

Domyślnie

Nie wiem dokładnie ile kosztuje skan średniego, ale kilka zł za jedną klatkę. Dużego nie mam pojęcia, ale skan całego filmu małoobrazkowego to 8zł.
    Lab, który polecam jest na kwadratach, wchodzisz przez rozsuwane drzwi pod zegarem i na pierwsze piętro. Mają najtaniej.
    Oczywiście film musisz szczelnie schować i przesuwać co klatkę
    Jak coś to możesz zagadać do mnie, ja czb wołam sam, mam też skaner.

Rozmowny Awatar JackDaniels
    Miasto
    Wycieraczka między Europą a Azją.

Domyślnie

Witam!
    Też myślałem o "otworkowej", tylko ja chcę tak: zakładam pierścienie pośrednie, dł 65mm, zamykam deklem od body, robię dziurkę...Można tak?
    Pzdr.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JackDaniels Zobacz posta
    Witam!
    Też myślałem o "otworkowej", tylko ja chcę tak: zakładam pierścienie pośrednie, dł 65mm, zamykam deklem od body, robię dziurkę...Można tak?
    Pzdr.
    Można ... tylko trzeba sobie uświadomić dwie rzeczy

Primo: uzyskasz "ogniskową" ok 110mm. Takie niby tele ale bez efektu tele, tj. masz wszystko równo ostre mniej więcej i tak naprawdę to nic ostrego. Jeżeli ci taki efekt odpowiada to jak najbardziej.

Secundo: w deklu lepiej wywierć kawał dziury i naklej na to cienką folię aluminiową z otworkiem, albo bądź leniwy i kup z allegro, ja tak zrobiłem ;D

Rozmowny Awatar JackDaniels
    Miasto
    Wycieraczka między Europą a Azją.

Domyślnie

Dzieki. Efekt jak najbardziej zadowalający. A jak będzie z czasem naświetlania? nie ma przysłony, w sensie otwór jest przysłoną, ale jak to liczyć?

Domyślnie

A mógłby ktoś z użytkowników samodzielnie wykonanego Pinhole napisać jak radzi sobie z ustawieniem filmu? Ciężko mi sobie wyobrazić (tym bardziej, że w opisach otworków, do których dotarłem temat ten jest jakoś pominięty) ustawianie danej klatki równo od dziurki w aparacie po puszce czy pudełku. Czym to przytrzymujecie na wewnętrznej części ścianki "aparatu"? Rozumiem, też że nie mając żadnego mechanizmu przewijającego po wykonaniu każdego zdjęcia wchodzicie "pod kołdrę" i przesuwacie na następną?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pabloo Zobacz posta
    A mógłby ktoś z użytkowników samodzielnie wykonanego Pinhole napisać jak radzi sobie z ustawieniem filmu? Ciężko mi sobie wyobrazić (tym bardziej, że w opisach otworków, do których dotarłem temat ten jest jakoś pominięty) ustawianie danej klatki równo od dziurki w aparacie po puszce czy pudełku. Czym to przytrzymujecie na wewnętrznej części ścianki "aparatu"? Rozumiem, też że nie mając żadnego mechanizmu przewijającego po wykonaniu każdego zdjęcia wchodzicie "pod kołdrę" i przesuwacie na następną?
    a nie prosciej na poczatek wykorzystac jakies analogowe body?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez samek Zobacz posta
    Hehe - z ciekawości chciałem zerknąć na ten program. Ale u mnie wokół tylko makówki
    demas - potrzebujesz jakiś światłomierz - i w tym przypadku nie będzie lekko. Ze względu na wartość przysłony - podejrzewam, że część światłomierzy nie będzie ujmowała w ogóle tej wartości A więc musisz się nauczyć przeliczyć to na piechotę z zakresu, który będziesz w stanie pomierzyć. Ot np. za pomocą jakiegoś aparatu z wewnętrznym pomiarem. Wgryź się w ten program - to nie może być trudne, a będzie zapewne rozwiązaniem dla Ciebie.

Można użyć tego:

http://www.darkroomagic.com/Darkroom...inHoleDial.pdf
    JASNO, OSTRO, TANIO - wybierz dwa, ale nie możesz mieć trzech. Chyba że w analogu

Kiedys Nikon, teraz Fuji. Moje ulepy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez t.chadzinski Zobacz posta
    Z tymi pinholami to niezła zabawa. Ja ostatnio przerobiłem ami66 na pinhola - otworek 0.2, 30mm, f/150 i... dupa
    Teraz nie wiem, w którą stronę iść czy ogniskową zmienić czy otwórek.
    Nic nie zmieniaj, bardzo fajny efekt.

A jak już musisz odsuń otworek do filmu.
    JASNO, OSTRO, TANIO - wybierz dwa, ale nie możesz mieć trzech. Chyba że w analogu

Kiedys Nikon, teraz Fuji. Moje ulepy

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów