Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Aleksandra:)

Domyślnie Aleksandra:)

Witam , pierwsza taka sesja w moim wykonaniu . obrobka rozbierzna , ponieważ ucze sie dopiero okiełznywac PS'a. Proszę o konstruktywną krytyke
    Wszystkie zdjecia wykonane Nikkorem 105 mm 2.5 !
    Sesja krótka, bo 30 min - Ola zerwała scięgno w kostce
    Zapraszam!

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

Bonus ze zmodyfikowanymi kolorkami
    "GŁASKANIEM NIC SIĘ NIE NAUCZĘ - pokrytykuj mnie nieco"
    ~ JA

Domyślnie

Wszędzie rażą przepały , jak dla mnie trochę mało kontrastu . Moj Faworyt mimo przepały 2
    FX

Domyślnie

Fakt, gdzieniegdzie sa przepały, ale generalnie nie to mnie nabardziej ubodło. Dwójeczka do zaakceptowania, ale pozostałe... co sie stalo z ostrością? Jesli w ogole jest to nigdzie tam gdzie trzeba...
    http://facebook.com/fotomagik
    D700 + N70-200/2.8 + N20/2.8 + N50/1.8 + N85/1.8 + N135/2.8 + S15/3.5 + SB900 i kilka innych pierdół

Domyślnie

Ostrość jest , bawiłem sie gradientem i maskami , więc może coś nie zadzialało ;(
    Może powiecie mi co mam zrobić podczas obróbki , aby zdjęcia nie były tak ostre , a trochę miekksze ?
    "GŁASKANIEM NIC SIĘ NIE NAUCZĘ - pokrytykuj mnie nieco"
    ~ JA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez patrykolczyk Zobacz posta
    Ostrość jest , bawiłem sie gradientem i maskami , więc może coś nie zadzialało ;(
    Może powiecie mi co mam zrobić podczas obróbki , aby zdjęcia nie były tak ostre , a trochę miekksze ?
    "Miększe" powiadasz...

Kontrast, clarity, krzywa kolorów, odszumianie. W tej kolejności. Potem lokalnie wyostrzyć co ma być ostre (no chyba, że zmiękczenia robisz lokalnie - bo tak też w wielu wypadkach łatwiej). Chociaż remik ładnie zmiękcza, to może on coś więcej podpowie, bo ja akurat próbowałem tylko w niewielkim zakresie tych praktyk.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    "Miększe" powiadasz...

Kontrast, clarity, krzywa kolorów, odszumianie. W tej kolejności. Potem lokalnie wyostrzyć co ma być ostre (no chyba, że zmiękczenia robisz lokalnie - bo tak też w wielu wypadkach łatwiej). Chociaż remik ładnie zmiękcza, to może on coś więcej podpowie, bo ja akurat próbowałem tylko w niewielkim zakresie tych praktyk.
    U mnie to wygląda nieco inaczej. Nie stosuję selektywnego wyostrzania ani też selektywnego zmiękczania. Normalnie obrabiam zdjęcie, a po zmniejszeniu wyostrzam całość (inteligentne wyostrzenie, promień 0,5 px i wartość 30%), nastepnie kopiuje warstwę z wyostrzonym zdjęciem, rozmywam ją gaussowsko na okolo 5 pikseli i zmniejszam jej przezroczystość (krycie) do 15-20%. Następnie spłaszczam obrazek i zapisuję jako JPG. Dokładnie w takiej kolejności.
    http://facebook.com/fotomagik
    D700 + N70-200/2.8 + N20/2.8 + N50/1.8 + N85/1.8 + N135/2.8 + S15/3.5 + SB900 i kilka innych pierdół

Uprawnienia umieszczania postów