Szukaj
a ja się zastanawiam jak z kolorkami widzianymi przez takie okularki?
15 nm, zapomniałem jednostki.
Nikon FiX - Pomysł na...![]()
nm to jest miara długości a nie natężenia
gunnars... tiaa... To taki dobry patent na... wyciąganie kasy z portfela. Koniec i kropka. Nie ma tam żadnej, ŻADNEJ rewolucyjnej technologii (blablabla) bo to jest po prostu soczewka robiona na licencji Zeissa, który to posiada takową soczewkę i powłokę w swej ofercie od... daaaaawnaaaa... Ten marketingowy bełkot (iAmp jakieś specjalne krzywizny itp.) jest co prawda godny podziwu i naprawdę ktoś się postarał (a dokladniej całe zespoły się postarały) aby to było tak pięknie zareklamowane (przez 50cent'a i innych celebrytów) jako produkt bez którego... no nie da się żyć! ŚCIEMA.
Cała ich magia polega na tym że są żółte co powoduje, że obraz jest bardziej kontrastowy, mają +0,25D co u osób nie mających wady wzroku lub dla osób delikatnie nadwzrocznych spowoduje wyostrzenie obrazu w owej bliży i odległości pośredniej i na koniec mają szczyt osiągnieć technologicznych w optyce - antyrefleks(tak na oko zresztą jest on ok ale szału nie robi).
Chociaż same oprawki (szczególnie te w stylu icBerlin) nie są brzydkie, jedynie wykonanie już nie takie jak iC...
Chcesz porządnych okularów do pracy przy kompie? Udaj się na wizytę do porządnego renomowanego optometrysty, zrób badanie, a następnie zadaj pytanie u optyka o tzw. soczewki relaksacyjne. Hoya ma takowy produkt chociażby - Nulux Active - (Essilor tyż "Anti fatigue") soczewka ze wsparciem akomodacji +0,53D i +0,88D. Do tego jest asferyczna co powoduje mniejsze zniekształcenia brzegowe i z dobrą powłoką. Ułatwiona praca w bliży dzięki wsparciu akomodacji, soczewka przejrzysta (antyrefleks) i nie generująca takich zniekształceń brzegowych jak w przypadku soczewki sferycznej.
Dopłacając ze 200 do tych gunnarsów masz porządne okulary, wykonane pod ciebie i dla ciebie, z twoim rozstawem źrenic, korekcją twojej wady i wykonane przez optyka a nie masówkę klepaną w "bóg wie gdzie" (w chinach jak znam życie)...
Ostatnio edytowane przez kronos28 ; 22-04-2011 o 23:14
|D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
Pozdrawiam Tomek Kić
mówiąc oględnie polega to na tym, że w dolnej partii soczewki znajduje się strefa o +0,5, 0,9D lub 0,63D (Essilor) i dodatkowo połączenie z konstrukcją asferyczną ułatwiają pracę w bliży i pośredniej (wspomaga akomodację) dodatkowo zachowując świetną jakość widzenia do dali. Tu jest to wytłumaczone obrazowo http://www.youtube.com/watch?v=9FM74xot_wI jeno po angielskiemu. Oględnie to coś jak soczewka progresywna (taki wstęp do progresów) jeno wolna od jej największej niedogodności - stref peryferyjnych ograniczających widzenie w odległości pośredniej i bliży. Dobre dla osób, u których praca przy kompie, dokumentach, obsługa sprzętu elektronicznego itp czyli wszystko co wymaga pracy w bliży i pośredniej to codzienność a ich addycja do czytania nie przekracza 1D.
Ostatnio edytowane przez kronos28 ; 24-04-2011 o 19:19
|D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
Pozdrawiam Tomek Kić
Łopata w akcji i ruszam dość stary temat, ma ktoś jakieś doświadczenia obecnie z okularami nazwijmy to do pracy i do komputera, może ktoś poleci gdzie warto zrobić dobrej bo maja dobrej jakości i dobrze wykonywane szkła ?
Zauważyłem ze zazwyczaj mało kto zwraca uwagę na jakość soczewek w okularach i kupuje co popadnie, a przecież jak z wszystkim ani cena ani szyld optyka nic nie mówi.
ja kupuję w Optyka okulistyka Koczorowski na Osiedle Kościuszkowskie 5G
miła obsługa i fachowa porada
przy czym zwróć uwagę na jakość soczewek oraz powłok antyrefleksyjnych
czasami lepiej wydać trochę więcej a mieć lepszą jakość
bo te tańsze kupowane często w sieciowych salonach to jest szajs
tam gdzie ja chodzę to gość mi pokazał cennik, wytłumaczył jakie są różnice w tych wszystkich powłokach, rodzajach szkła (a w zasadzie tworzywa) itp
przy czym cenowo są niewiele drożsi niż sieciówki albo nawet tańsi jeśli decydujesz się na tak samo marną jakość jak w sieciówce
bo wybór szkieł masz duży
możliwe, że się nie znam a monitor mam słaby
Z własnego doświadczenia mogę odradzić soczewki z tworzywa Zeissa. Słabe powłoki, które dosyć szybko się ścierają. Twardość samych soczewek też nie poraża.
Ja okulary noszę godzinę, może dwie dziennie, wieczorem jak już oczy domagają się wyjęcia kontaktów. Myję zawsze na mokro i z reguły raz w tygodniu. Okulary leżą w szufladzie w twardym futerale. Po dwóch latach takiego używania powłoki były starte, a soczewki porysowane.
Obecnie mam soczewki Schneider-Kreuznach OIDP i są OK.
Skontaktuj się z nami