Close

Strona 8 z 38 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 376

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jackrabbit Zobacz posta
    Nie tylko fotografowanie. Lecznie zebow, naprawianie samochodow, instalacja sieci komputerowych. Wszystko to jest banalne dla przecietnego Kowalskiego i powinno byc za darmo albo prawie darmo.
    Właśnie przypomniało mi się, ilu w Polsce mieliśmy ekspertów lotniczych po katastrofie smoleńskiej, ilu znawców rajdowych po wypadku Kubicy, ilu profesjonalnych kucharzy po kolejnej edycji Magdy Gessler, ilu lekarzy po lekturach portali w stylu samosia.pl ... Tak samo, mam wrażenie, jest z fotografią, odkąd cyfraki są cenowo dostępne dla każdego. Skoro nie trzeba już starać się przy robieniu zdjęć, bo dysponujemy nie kliszą z 24 czy 36 klatkami, tylko można natrzepać zdjęc 1000, spośród których 24 na pewno uda się wybrać fajne, to za fotografa uważa się każdy.

Cytat Zamieszczone przez jackrabbit Zobacz posta
    Mam wrazenie ze panuje powszechne przekonanie ze osoba prowadzaca wlasna dzialalnosc to kombinator i zlodziej
    Jak tylko założyłam działalność, to nikt nie dawał się przekonać, że co drugi miesiąc dokładam do interesu. Było w kółko "ty przecież masz firmę, to masz tyyyyle kasy"...

Domyślnie

ostatnio koleżanka prosiła mnie o kilka porad ponieważ jej znajoma poprosiła ją o zrobienie zdjęć na chrzcinach bo nie chciała wynajmować pro fotografa, koleżanka nie ma lampy zewnętrznej, jasnych szkieł a aparat d40, ale jest lustrzanka więc zdjęcia napewno wyjdą - tak zapewne pomyslała zleceniodawczyni - tak to właśnie wygląda, ludzie chcą zdjęcia aby tylko były, a efekt jaki bedzie? jakoś to przeżyją, aby było za darmo.
    Rynek jaki jest taki jest, Wojtek Marzec opisał to w innym wątku.
    Na początku tak jak w moim przypadku człowiek musi baaaardzo kombinować bo tych zleceń nie jest za wiele, ale kolejne udane zlecenia być może dadzą nastepne i następne, przynajmniej ja żyje w takim przekonaniu, decyzja o takim zarobkowaniu powinna być świadoma z wszelkimi konsekwencjami, ja dałem sobie 2 lata na rozwinięcie interesu, ostatni rok mogę zaliczyć do udanych a wiadomo początki sa najtrudniejsze aby przebić sie i zostać zauważonym

Rycerz
    Gość

Domyślnie

mamy strasznych znajomych

Domyślnie

Nie zajmuję się zawodowo pstrykaniem, ale miałem kilka razy pytania za ile zrobię sesję. Mówię zależnie od wymagań osoby, że 300 lub więcej. I pierwsze pytanie, a nie da się taniej? Jakaś babka liczyła, że za pełną sesję domową wezmę 25 zł. I 300 zł to za dużo. Inna osoba dziwiła się, że chcę 500 zł za sesję w studio. Pomijam już dziwne oferty seksualne, bo sporo osób wyobraża sobie, że fotograf to zaczyna sesję od zaliczenia modelki, potem kilka zdjęć, zaliczenie modelki. Jeden specjalista chciał, żeby mu sfotografować żonę i ją wymacać. Niestety takie wyobrażenia o pracy fotografa rzutują potem na to jak klienci i znajomi podchodzą do fotografowania. Zaczynając od cen, a kończąc na pytaniach "czy przeleciałeś te wszystkie modelki co masz na zdjęciach?".
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Iza Zobacz posta
    Jak tylko założyłam działalność, to nikt nie dawał się przekonać, że co drugi miesiąc dokładam do interesu. Było w kółko "ty przecież masz firmę, to masz tyyyyle kasy"...
    A nie jest tak? Przecież "wszystko jest za darmo" to tylko "kasiorę grubą na tym trzepiesz" A jak powiesz komuś że ta puszka czy szkło kosztuje np 6k zł czy więcej to powiedzą żebyś się popukała w głowę bo chyba chora jesteś żeby tyle wydać - ja ostatnio np się dowiedziałem przy wydatku za 1,5k zł że "jestem poje%^%$ bo to tyyyyylllleee kasy" to co masz powiedzieć jak kupisz tego FX'a?... więc szkoda nawet komentować...

Pracy nie ma ogólnie - w wielu zawodach bo pracodawcy czy klienci przyzwyczaili się że jak jak 20 zażąda dużo to po nich przyjdzie kolejne 20 jeleni który zrobią za darmo, za darmo zostaną po godzinach lub nawet jeszcze dopłacą do tej "pracy" żeby tylko tam "pracować". A jak już masz czelność brać pieniądze to najlepiej realizuj usługę sprzętem wartym 100k zł a bierz za to 200-300zł - no max 500zł - przy założeniu że pracujesz nad tym tydzień czy nawet miesiąc....
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacoslavgth Zobacz posta
    ale jest lustrzanka więc zdjęcia napewno wyjdą - tak zapewne pomyslała zleceniodawczyni - tak to właśnie wygląda, ludzie chcą zdjęcia aby tylko były, a efekt jaki bedzie? jakoś to przeżyją, aby było za darmo.

Miałem mieć kiedyś zlecenie reklamowe. Wszystko było ugadane jak należy, miałem podpisywać umowę, ale klient oświadczył mi że "jednak woli kupić synowi luszczankie, na jedno wyjdzie"...

Nie wiedziałem co powiedzieć bo zamurowało mnie... Mimo mocnego folio które mu zaprezentowałem, mimo rekomendacji "po znajomości" wolał wydać 1500zł (bo tyle miałem dostać) na katalog od a do z przygotowany już do druku (sesja layout itp). A co z tego najśmieszniejsze? Sesja miała być robiona Mamką ZD a on kupił podobno d40x z kitem...

Domyślnie

Optymistycznie się zrobiło żyję z fotografii od kilku lat ale docelowo wolał bym robić coś innego. Dziś fotografia to nie jest pewna praca bo za rok lub dwa ilość zleceń lub ceny mogą spaść na łeb i co wtedy? nie mam ochoty pracować za miskę ryżu.

Domyślnie

Ceny na pewno jeszcze spadną bo będzie jeszcze więcej aparatów na rynku, aparat będzie nawet w długopisie, a wspaniałe algorytmy AF'a, WB, ISO, wykrywanie uśmiechów/ twarzy, rąk i czego tam jeszcze sprawią że aparat sam będzie robił wszystko więc jeszcze się pogłębi pogląd "mam aparat to zrobię to tak samo dobrze"
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Rycerz
    Gość

Domyślnie

sami optymiści

Domyślnie

moim zdaniem jesli juz robicie naprawde dobre foty,macie sprzet , wypasione portfolio itd, to powinniscie moze poszukac czegos w firmach z wieloletnim stazem. Gdzie wam dobrze zaplaca , nie 1000 zl na miesiac tylko 5 tysiecy. . Skoro tak narzekacie na swoje zarobki w wlasnym biznesie. Nie chce nic mowic ale moja kolezanka ze szkoly , ktora jest na 2 roku studiow , pracuje w wwa dla wlasnie takiej agencji reklamowej i zarabia spora kase , napewno wiecej niz na miske ryzu. ... , a i ona zajmuje sie foto moze od 3 lat. Wiec skoro ona zostala zauwazona to wy powinniscie tymbardziej.

a i ciekawi mnie jedna rzecz. Skoro zarabiacie tak slabo i wogole ledwo wam starcza na zycie, a nawet musicie jeszcze dokladac do tego biznesu. To skad wy macie kase na puszki typu D700, D3s ? czy sloiki po 5-6 tys ? ktorych posiadacie po X sztuk. Bo tak sobie to rozumiem szczerze powiedziawszy.

A moze tak zniechecacie bo nie chcecie konkurencji na rynku ?

PS Co do reklamy to u mnie w miescie jest taki czlowiek , nie bede mowil po imieniu czy tez nicku, gdyz jest uzytkownikiem tego forum , i on zrobil taka reklame sobie , ze szukal dziewczyn na fotka.pl , nasza-klasa itd i im proponowal sesje za free , czyli one nic nie dostawaly pieniedzy i on tez nie. Potem pytal np czy moze zrobic zdjecia im do kalendarzy itp itd z ktorych mial juz zyski . tak wykozystwyal te mlode dziewczynki ... Robil dosc dobre zdjecia beauty , glamour, itd wiec wszystkie dziewuszki w miescie chcialy miec u niego foty, on wymgal tylko zeby sobie wpisywaly jego pseudonim artystyczny pod zdjeciami i link do jego strony gdy np wrzucaly je na dany portal ( a wszystkie wrzucaly ) . I tak to sie rozkrecalo , ze on w pewnym moemencie trzepal na nich kase, a one i tak za darmo garnely do niego by miec u niego zdjecie i moc sobie wrzucic na jakis portal spolecznosciowy az to juz w pewnym momencie sie robilo smieszne , no ale. Jak by nie bylo Reklame jak najbardziej sobie zrobil, z szarego mieszkanca 100 tys miasteczka , stal sie rozpoznawalny (rozpoznawalny napewno u ludzi wprzedziale wiekowym od 15 do 35 lat ) i zapewne ma teraz wiele zgloszen do sesji juz normalnie za pieniadze. Chociaz z tego co widze na jego stronie to nadal praktykuje w poszukiwaniu mlodych naiwnych dziewczynek
    Ostatnio edytowane przez wielebnyy ; 14-04-2011 o 15:00

Strona 8 z 38 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów