Close

Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 140

Wątek: d7000 czy d300s

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pieczarek Zobacz posta
    Naprawdę tak myślisz? Mógłbyś rozbudować swoją opinię? Jakiś przepis tego zabrania? A może istnieją jakieś przeciwwskazania lekarskie? Nigdy by mi do głowy nie przyszło, że nie można np. porównywać szampana i kwaśnego mleka?
    Tak w jednym masz rację, porównać można wszystko, tylko jaki to ma sens? Można porównać Fiata pandę i Audi A6 i jeszcze twierdzić, że ten pierwszy ma lepszy silnik, bo mniej spala
    Nie wiem też czemu chcesz tutaj wmówić, że długa tuba i dxxx robią z kogoś zawodowca. Ja przeglądając zdjęcia patrzę na... zdjęcia, a nie jakim sprzętem były zrobione. Jednak jeśli kogoś stać i ma taką ochotę, to może sobie od razu kupić d3s, a co i to z długą tubą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez -Nikon- Zobacz posta
    Pokaż mi test z którego wynika że D5000 daje lepszy obrazek niż D300s. Nie pisz o swoich faktach, dyrdymałach i tym podobnych banialukach, podaj konkretny test.
    Np. http://www.dxomark.com/index.php/Cam...(brand2)/Nikon

Porównanie dotyczy oczywiście możliwości matrycy (wspomaganej firmowym softem N)

Spokojnie Panowie, to tylko forum o sprzęcie

Domyślnie

Panowie poluzujcie rajtuzy.. tam wyżej to kolega pisał o D5K ale pewnie miał na myśli D7k bo o takim jest temat.

Miałem D5k i teraz mam D300S i mimo że oba mają tą samą matrycę to fotografowanie D300S to inna jazda (o wiele lepsza). D5k to super aparat jak ktoś pstryka na auto i nie zamierza inwestować w wymyśle szkła itp.

Domyślnie

A ja się wypowiem dla odmiany na temat, według mnie jeśli ktoś ma jeszcze puchę i ma parcie na d300s, ale przeszkadza mu gorszy obrazek to... powinien czekać na D400, na pewno N nie zrobi gorszego obrazkowania niż w tańszym D7000, a pucha powinna być mechanicznie przynajmniej lepsza od D300.
    Co do pro i nie pro, ja jestem nie pro, ale puchą nazwijmy to... high-end consumer robię lepsze zdjęcia niż Omnią I8000.
    Gdybyście mnie usadzili w Ferrari 599 to na krętym torze bym nie wygrał z zawodowcem w np. subaru.
    Jeśli ktoś nie umie strzelać to DSR-1 za 12000€ też nie zrobi z niego mistrza.

Domyślnie

Ależ się ostro zrobiło
    Posiadacze niższych modeli nie powinni czuć się dotknięci, po prostu d300s ma swoje zalety i tyle. jest ich więcej niż w d5000 i przypuszczam że więcej niż w d7k. Czy na tyle potrzebnych innym - nie wiem, każdy musi na to pytanie sam odpowiedzieć. Moja siostra ma d5000 i ja wiem że nie kupiłbym tego aparatu. Po prostu potrzebuję czegoś innego, ona jest zadowolona i robi ładne zdjęcia i tyle jej wystarczy, nie musi mieć 51 pól af, uszczelnień itp. Kupiła to co wykorzystuje. Ja kupiłem to co (próbuję nieudolnie) wykorzystywać. I mimo tego że moja puszka jest technologicznie stara to dla mnie jest idealna pod wieloma względami.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Guciol Zobacz posta
    D5k to super aparat jak ktoś pstryka na auto i nie zamierza inwestować w wymyśle szkła itp.
    No tak, jak D5000 to tylko na Auto, oczywiście jpg basic i jedziemy na "kicie". ech

Domyślnie

nie miałem nigdy D5000, ale zaryzykuję stwierdzenie że podpinając pod niego odpowiednie szkło można zrobić zdjęcia nie odbiegające poziomem technicznym od 85% zdjęć prezentowanych na tym forum, w kategorii PRZYRODA. Więc nie sądzę żeby dla początkującego było ono większym ograniczeniem niż optyka.
    Nie specjalnie należy się też podniecać stwierdzeniami że obrazuje lepiej niż d300, bo prawda jest taka że gorzej z pewnością nie obrazuje co wcale nie znaczy że jest lepszy od tego pierwszego. Trochę dystansu ludziska
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Nawiązując do tematu, o ile założyciel jeszcze czyta tego gniota Na dowód tego że D5000 da się robić świetne zdjęcia przyrodnicze masz tu link do galerii jednego z forumowiczów "Optycznych" który używa d5000+Sigmę 120-400 http://forum.optyczne.pl/album_perso...?user_id=10558
    Na Twoim miejscu pozostał bym na razie przy D5000, a skupił bym się na szkłach. Jeżeli potrzebujesz czegoś bardziej uniwersalnego to może pomyśl nad jakimś 70-200 + TC, miał byś wtedy 400mm f5.6 do przyrody i portret też dało by się zrobić.
    M9, X-T1, FM3a

Domyślnie

Trochę mielimy o truizmach.
    KAŻDYM współcześnie produkowanym aparatem da się zrobić rewelacyjne zdjęcie - zwłaszcza na potrzeby publikacji www.
    Problemem jest czy będziemy w stanie fizycznie je zrobić. Bo np. do D3000 napada deszczu i nie zadziała a D3 został właśnie w hotelu bo już go nie chcieliśmy dźwigać. Mieliśmy wprawdzie działające D7000 ale on akurat myślał gdzie ustawić ostrość.
    Pozdrawiam,
    Tomek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Henio Jawa Zobacz posta
    ... Mieliśmy wprawdzie działające D7000 ale on akurat myślał gdzie ustawić ostrość.
    Na ale zawsze można przejść na LV lub ustawić ostrość manualnie. Autofokus to tylko wspomagacz ustawiania ostrości, kiedyś go nie było, a zdjęcia Zenitem robiłem ostre.

Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów