Close

Strona 4 z 18 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 175

Domyślnie

Co do sampli (lekko w obronie tego co pokazał Marek): pomimo tego, że wyglądają rzeczywiście słabo jak dla kogoś kto szuka programu który z automatu zrobi mu "wow-effect" i względnie nie zachęcają do kupna przeciętnego użytkownika to mnie osobiście pasują. Zwłaszcza to z kościoła. Już tłumaczę dlaczego - dla mnie jakikolwiek "program_do_ha-de-erufff" jest czymś co ma mi wypluć materiał nadający się do dalszej obróbki w Photoshopie - nie oczekuję, że zrobi wszystko lux, idealnie, że sobie tylko przeskaluje i mogę się chwalić fotką w necie. Ma być wręcz całkiem płaski, z niskim kontrastem, bez głębszych cieni - o tym co będzie ginąć w czerniach czy gdzie będzie będę decydował później i zdecydowanie bardziej selektywnie - ale sam będę miał możliwość coś zaciemnić (to żaden problem), lub zostawić z tak wyciągniętymi detalami jak jest na surowo. Mając wynikowo obrazek z ładnymi cieniami pozbawiam się niejako tej możliwości. Tak więc sam fakt braku czerni i ciemnych miejsc jest dla mnie zdecydownie porządany jeśli tylko nie ma tam szumu, jeśli są odpowiednio wykorzystane informacje z prześwietlonej klatki (tego nie wiem).

Teoretycznie każdym programem tego typu dałoby się tak zrobić (ale tylko teoretycznie) - sam jestem rzadko zadowolony z tego co wypluwa photomatix na naprawdę delikatnie tkniętych suwaczkach - więcej pracy mnie później kosztuje chyba maskowanie i poprawianie działań photomatixa niż bym sobie łączył różne ekspozycje ręcznie w DRI na maskach. Photomatix bardzo rzadko nie tworzy dziwnych, choćby delikatnych aureolek, jakiegoś dziwnego rozkładu świateł/cieni (mówię głównie o zdjęciach wnętrz, z oknami w kadrze itd - w krajobrazie trochę lepiej się spisuje). Jeśli Machinery ma sporą powtarzalność jeśli chodzi o taki efekt jak na pierwszym samplu na stronce - bardzo możliwe, że się nim zainteresuje.

Przy czym jestem świadom, że największy target dla takich programów to ludzie którzy jednak używający tego jako głównego narzędzia do zrobienia i obróbki HDR'a - ma wyjść fajnie od razu i tyle - dlatego też zachęcam do "poprawienia" lub zmienienia sampli (przynajmniej części - zwłaszcza tego z magazynu, bo jest wyjątkowo odpychający).

Domyślnie

Natural HDR Wersja 2.0.2 (11-04-2011)
    Edytor:

* Dodana możliwość wprowadzania korekty ekspozycji oraz bracketingu w plikach innego typu niż RAW (jpeg, tiff).

Taka korekcja przydaje się szczególnie przy tworzeniu bracketingu i składania hdr z jednego pliku. Cudów oczywiście nie spodziewajcie się, jeśli obniży się ekspozycję w jpg to szczegóły w prześwietleniach się nie pojawią

Domyślnie

Czy któryś z programów jest w stanie wziac pod uwagę to ze plików tiff wymażę część obrazka tak aby program nie obrabiał tej części?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    Czy któryś z programów jest w stanie wziac pod uwagę to ze plików tiff wymażę część obrazka tak aby program nie obrabiał tej części?
    W wersji Effects będzie można zrobić maskę przetworzonego obrazu z oryginałem.

Domyślnie

Przy okazji ostatniego update zrobiłem błąd z wersją językową. Jeśli u kogoś program wyświetla interfejs po angielsku to proszę odinstalować program i pobrać jeszcze raz ze strony. No chyba że to nie przeszkadza

http://www.machineryhdr.com/natural/demo.php

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MareckiMarek Zobacz posta
    W wersji Effects będzie można zrobić maskę przetworzonego obrazu z oryginałem.
    a dla słabszych umysłowo?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    a dla słabszych umysłowo?
    Maskę taką jak jak w Photoshopie na której będzie można zakryć pędzlem dowolny kawałek przerobionego zdjęcia a w tym miejscu zostawić oryginał.

Domyślnie

Wersja Demo jest ważna 45 dni - to rozumiem, ale dlaczego nie mogę sprawdzić/wypróbować jak wygląda zdjęcie w pełnym rozmiarze? Chciałbym choćby ocenić wielkość generowanego szumu i czy daje radę ze zdjęciami z ręki (co na miniaturce możliwe nie jest), a tu lipa.
    Ostatnio edytowane przez wigi ; 13-04-2011 o 18:43
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Marek, mając wersje pełną 1.54 - niedawno zakupioną, ponoc mam darmową dwójkę. ściągnąłem wersję demo i co dalej??

Strona 4 z 18 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów