Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez śwMikołaj Zobacz posta
    oelj Stonehaven. ogolnie wschodnie wybrzeze Szkocji to flaki z olejem. poza dwoma miejscami nic tam nie ma.
    jezeli juz chcesz cos fajnego zobaczyc to z Edynburga rusz w strone Fort William, dalej na zachod na wyspe Skye. ze Skye mozesz pojechac dalej na polnoc kierujac sie do Ullapool, a stamtad masz rzut beretem do Suilven'a
    Zaintrygowała mnie ta góra Suilven. Musze przemyśleć zmianę trasy choć juz wstępnie zarezerwowałem hotele na trasie. Na szczęscie w booking.com można bezkosztowo odwołac rezerwację.
    Czy Ullapool polecasz za wzgledu na malowniczośc tej wioski czy też z innych względów?
    O wyspie Skye dużo słyszałem ale wszystkiego na raz się nie da zobaczyć. Dobrze - będzie do czego wrócić
    Aha a jak na północy Szkocji z bankomatami i płatnością kartą?

Domyślnie

7422454 napisz na gg-byłem w Szkocji, wiem wszystko- ponad 2wa miechy pracy+ zwiedzania- pełno zdjęć, mega radość, mega szczęście z pogodą- ogólnie moge Ci sporo podpowiedzieć, pomóc-ale średnio mam czas by teraz sie rozpisywać na forum
    Ostatnio edytowane przez tomek293 ; 06-04-2011 o 11:58

Domyślnie

co do jazdy... Jesli planujesz godzine na przejazd, to dodaj do niej z 10 minut. Pierwsze chwile ze zmiana kierowcy i waskimi jak diabli drogami nie sa latwe. Choc drogi maja cudne widoki.
    Wspomniano juz o fort william, polecam okolice, wspomniano tez o isle of sky. Pobyt tam to rowniez wielka przygoda podczas jazdy.
    Co do parasolek...wiatr polamie kazda jaka wyjmniesz. Mi polamal nawet namiot dwa latka temu. Kurtka, nawet mozesz kupic duzo taniej na miejscu. I plecak na klamoty koniecznie z pokrowcem od duzego deszczu. Gdy pada w gorach, zmokniesz nawet pod pachami, chocbys sie folia zawinal.
    Karta
    dopilnuj zeby twoja karta miala czipa. Bez niego nie zaplacisz w wielu miejscach. Wiem co mowie, bo znajomi i rodzina maja w tym zakresie duze doswiadczenie. Ja placilem ich rachunki, bo ich karty nie dzialaly. A karta zaplacisz wszedzie i za wszystko. Poza malutkimi sklepikami na wsiach. Dobrze miec cos gotowki w kieszeni.
    Pomysl na wycieczke swietny mz. A i pora roku moze byc wiecej niz trafiona. Maj to w zasadzie piekne lato jak na tutejsze warunki.
    I ktos juz powiedzial wczesniej ale ja dodam. Whisky tutaj to miod. Nie ma nic wspolnego z tym co kupisz w polskim sklepie. A te johnywalkery to smiech. To nie stalo nawet obok whisky. No i tutejszy irish cream...tez cudo.
    Drogi platne
    stwierdzam, ze nigdy nie spotkalem w szkocji drogi platnej, mostu platnego itp. Za promy i przeprawy oczywiscie trzeba juz zaplacic. Ale ceny nie zabijaja.
    Ostatnio edytowane przez d90 ; 06-04-2011 o 12:13
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

A jak jest z rozbijaniem namiotu - można na dziko? Jest dużo pól namiotowych? Planuję dwa tygodnie na rowerze w lipcu: Ayr - Isle of Skye - Ayr.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel92 Zobacz posta
    Chemia niestety niewiele daje. Jak znasz jakiegoś pszczelarza, to popros go o siatkę na głowę. To nie jest tak całkiem żart.
    Sprobuj Avon Skin So Soft Jest to krem do skory, ale jego zapach je odstrasza. Osobiscie tego nie uzywalem, ale duzo osob ode mnie z pracy z niego korzysta podczas wyjazdow do Szkocji. Poszukaj w googlach to znajdziesz duzo opinii na ten temat.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek293 Zobacz posta
    7422454 napisz na gg-byłem w Szkocji, wiem wszystko- ponad 2wa miechy pracy+ zwiedzania-
    po siedmiu latach w Szkocji moge napisac, ze nie wiem wszystkiego, a nie bylem tylko na Hybrydach Zewnetrznych i na wysepkach na poludnie od Glasgow...

Cytat Zamieszczone przez newry highwayman Zobacz posta
    A jak jest z rozbijaniem namiotu - można na dziko? Jest dużo pól namiotowych? Planuję dwa tygodnie na rowerze w lipcu: Ayr - Isle of Skye - Ayr.
    rozbic namiotem mozesz sie wszedzie gdzie znajdziesz miejsce, ale min 50m od najblizszego domu. jesli pogadasz z wlascicielem posiadlosci to nie powinien sprzeciwiac sie temu zebys u niego za plotem rozbil namiot. pamietaj tylko zeby niczego nie psuc, nie smiecic i nie halasowac. jesli tego bedziesz przestrzegac to mozesz nocowac wszedzie tam gdzie znajdziesz miejsce.

co do platnosciami kartami. mozna placic kazda jedna wlaczaja w to karty bez chip'a. to nie jest tak, ze karta nie dziala tylko niedoswiadczenie sklepikarzy. oni nie wiedza, ze karta mozna na dwa rozne sposoby, albo chip do czytnika, albo uzycie paska magnetycznego i wtedy podpis jest wskazany. wybieranie kasy z bankomatow to marnotrawienie kasy. banki na czyms musza zarabiac. najlepiej jest miec kilka setek w kieszeni i karte do placenia za noclegi, a za posilki gotowka.
    Ullapool nie jest niczym rewelacyjnym, ale za to swietna baza wypadowa wlasnie na Suilvan'a. na poludnie od Ullapool jest Torridon. ogolnie zachodnie wybrzeze Szkocji to raj pod wzgledem widokow w porownaniu do wschodu.
    w razie jakich kolwiek pytan sluze pomoca!

Domyślnie

na meszki nie dziala NIC.
    Jesli sa, mozna zmieniac miejscowke od razu. Takie sa moje doswiadczenia.
    Namiot mozna rozbic wszedzie. To kraj bialych ludzi. W kazdym razie byl do niedawna hehehe. Jesli nie ma tablicy info ze TU nie nocujemy, rozbijamy sie i spimy. Ale polecam pola namiotowe. Niedrogo, a zawsze niemal nawet pralka do wyprania stoi wliczona juz w cene. O cieplym prysznicu nie wspomne, oraz o zarciu ktorego nie trzeba robic samemu. Mowimy tu o szkocji, nie anglii.
    Lazic mozna wszedzie i po cudzym podworku tez jesli nie ma innej drogi. Trzeba tylko zamknac furtki za soba. Jesli masz psa i lazisz po pastwisku, zaloz smycz zeby owiec nie straszyl.
    i duqa z tego...

Domyślnie

qurka
    to moze jakis plener zrobimy
    w tym roku
    skoro wybiera sie pare osob?
    Hehe
    i duqa z tego...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fruchu Zobacz posta
    Sprobuj Avon Skin So Soft Jest to krem do skory, ale jego zapach je odstrasza. Osobiscie tego nie uzywalem, ale duzo osob ode mnie z pracy z niego korzysta podczas wyjazdow do Szkocji. Poszukaj w googlach to znajdziesz duzo opinii na ten temat.
    Dzięki serdeczne za radę. Tonący brzytwy się chwyta . Spróbuję w sierpniu na Orkadach.
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel92 Zobacz posta
    Dzięki serdeczne za radę. Tonący brzytwy się chwyta . Spróbuję w sierpniu na Orkadach.
    na Orkadach "meszki" nie wystepuja. cos tam mozna trafic, ale nie jest to nic z czym nie da sie zyc. nie jest to tak upierdliwe jak w gorach Szkocji.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów