Close

Strona 7 z 14 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 136

Wątek: Jaki statyw?

Domyślnie

Mariusz888 ta głowica, to w ogóle jest jeszcze do kupienia, bo jakoś nie mogłem znaleźć.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Długi Zobacz posta
    Mariusz888 ta głowica, to w ogóle jest jeszcze do kupienia, bo jakoś nie mogłem znaleźć.
    E no wg mnie można ją kupić bez problemu Ja kupowałem tutaj:
    http://www.fotorimex.pl/product.php/...eared_head.htm
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    E no wg mnie można ją kupić bez problemu Ja kupowałem tutaj:
    http://www.fotorimex.pl/product.php/...eared_head.htm
    Dięki, ja nie byłem pewien, czy to ta junior. No niestety trochę droga. Fakt, że na statywie nie ma co oszczędzać ale za 700zł, to już można na prawdę dobry sprzęt kupić (statyw + głowica), a tu sama głowica kosztuje niewiele mniej.

Gaduła Awatar timi
    Miasto
    Golub-Dobrzyń
    Wpisów
    3

Domyślnie

Polecam również typ MF 410+MF 055XPROB. Zestaw nie do ruszenia. Poprzednio używałem głowicy kulowej fotografując makro. pomimo tego ze ustawiłem , skręciłem na maxa to kula( MF 488RC2) potrafiła minimalnie puszczać. Niby nic 2 mm ale było to dość irytujące . Duży plus tej głowicy to możliwość bardzo szybkich nastaw.

Domyślnie

Długi - no tak - tanio na pewno nie jest... to prawda. Ale wiesz... już raz kiedyś miałem okazję łapać swój sprzęt który leciał ze statywu i na szczęście dobrze, że mam dobry refleks i złapałam od razu bo gdybym się zorientował pewnie tą 1 sekundę później to sprzęt byłby na ziemi. Dlatego z doświadczenia wiem że nie ma co przesadnie oszczędzać na statywie - a głowica 410 trzyma świetnie i jest hiper precyzyjna po za tym na puszkę wydajemy sporo (jak to jest np D700 to nowa 7k) na szkła też wydajemy nie raz sporo (powiedzmy że uśrednimy że statystyczne dobre pro szkło kosztuje ok 5-6k zł (np 14-24, 24-70, 85/1.4 itd itd)) dlatego ten ok 1k zł za cały zestaw nogi + głowica to nie jest znowu dużo a mamy większe bezpieczeństwo, większy komfort i do tego naprawdę nieporuszone zdjęcia

timi - właśnie dlatego o tym piszę i podpisuję się w 100% pod tym co napisałeś - kto sprawdził wie jak precyzyjna jest to głowica. Do tego - faktycznie nie do ruszenia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    Twine - czytaj ze zrozumieniem i zobacz co Iza napisała a później komentuj czy polecam dobrze czy nie - jak widzisz statyw jest w spisie tych które pytająca sama wymieniła
    Widzę, że Iza wymieniała MF w spisie, tylko że to cena za same nogi, a głowica kosztuje jeszcze więcej niż one. Iza natomiast pisze również:

Cytat Zamieszczone przez Iza
    szukam statywu do Nikona D700 (ok. 1 kg), który utrzyma go razem z jakimśtam prostym obiektywem (nie żadne mega tele), a od czasu do czasu też lampą (jakieś 0,5 kg) i być może gripem. Będę fotografować głównie wnętrza, wykluczając raczej trudne warunki (śliskie, nierówne podłoże, silny wiatr, konieczność szybkich zwrotów głowicy). Od czasu do czasu portret, architektura z zewnątrz, może nocna, ale to już bardzo rzadko. Nie mam wysokich wymagań, więc wolałabym wydać na ten cel nie więcej niż jakieś 400 zł.
    nie będę tutaj rozpoczynał jakiejś bezsensownej wojny, dajmy zdecydować koleżance. Ja na przykład też nie chcę wydawać ponad tysiaka na statyw którego będę używał sporadycznie i do prostych zastosowań, nie będę jednak również próbował kogoś przekonywać że ten statyw jest dobry a ten znowu bee
    Pozdrawiam/B

Domyślnie

Hej, dzięki Wszystkim za wskazówki. No podałam, podałam ten statyw, ale bez głowicy, bo szczerze mówiąc nie wiem, czy to niezbędne, aby jakąś dokupować.

Kolega Fear na pw odradził mi wysokie Triopo, które posiada, gdyż przy moich 170 cm wzrostu i linii wzroku na poziomie ok. 160 cm, lepiej nie pakować się w aż tak wysokie rozwiązania, a zadbać o inne zalety statywu. Postanowiłam kupić najpierw aparat z większością osprzętu i dopiero z nim wybrać się po statyw. Tu mam przykładowy sklep w Krakowie i przykładową promocję. Wybiorę się jak przyjdzie pora, pomacam, pokręcę i z pewnością dam znać http://www.foto-beta.pl/sklep.cgi?se...a=20&subkat=75

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Iza Zobacz posta
    Hej, dzięki Wszystkim za wskazówki. No podałam, podałam ten statyw, ale bez głowicy, bo szczerze mówiąc nie wiem, czy to niezbędne, aby jakąś dokupować.

Kolega Fear na pw odradził mi wysokie Triopo, które posiada, gdyż przy moich 170 cm wzrostu i linii wzroku na poziomie ok. 160 cm, lepiej nie pakować się w aż tak wysokie rozwiązania, a zadbać o inne zalety statywu. Postanowiłam kupić najpierw aparat z większością osprzętu i dopiero z nim wybrać się po statyw. Tu mam przykładowy sklep w Krakowie i przykładową promocję. Wybiorę się jak przyjdzie pora, pomacam, pokręcę i z pewnością dam znać http://www.foto-beta.pl/sklep.cgi?se...a=20&subkat=75
    No jakiejś głowicy raczej będziesz potrzebowała bo na samych nogach nie będziesz miała żadnej możliwości kadrowania.
    Dokładnie tak jak napisałaś najlepiej wybrać się ze sprzętem do sklepu, obwiesić wybrany statyw wszystkim co tam tylko nam przyjdzie do głowy na nim instalować i sprawdzić czy nam odpowiada czy nie, każdy ma inne wymagania i potrzeby.
    Pozdrawiam/B

Domyślnie

Nie no oczywiście że każdemu wg potrzeb A bez głowicy się nie obejdzie tak czy siak - nogi posiadają tylko śrubę na którą nawet gdyby wkręcić aparat to kadrowanie z tym będzie graniczyło z cudem + nie ma możliwości zrobić w pionie (no chyba żeby wyjąć całą kolumnę i odwracać za każdym razem ).

Domyślnie

No i teraz już wszystko wiem, myślałam że ta śruba to właśnie do aparatu... Parę ładnych lat temu do swojej małpki miałam statyw z Media Marktu za 29 zł i on nie miał żadnej głowicy, właśnie samą śrubę i może dlatego tak ciężko mi sobie było wyobrazić inne rozwiązanie

Strona 7 z 14 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów