Czasem tak jest ,mi też ciężko było jak moje D200 dawałem Panii na poczcie![]()
Szukaj
Czasem tak jest ,mi też ciężko było jak moje D200 dawałem Panii na poczcie![]()
To i ja dorzucę swoje 5 groszy.
Uwielbiam D200 za ergonomię. Pod tym względem zawsze mi ten korpus przypominał Minoltę 7D - wszystkie opcje są po prostu wywalone na zewnątrz.
Inną jego zaletą jest całkowity brak kompromisów, tak popularnych w nowszych konstrukcjach, takich jak:
- brak silnika w body (D3100/D5000)
- brak pomiaru światła z manualnymi szkłami (najbardziej boli to w D90)
- brak dedykowanych gripów (D3100/D5000)
- małe wymiary/słabszy chwyt (szkoda, że i w D7000 poszli tą drogą)
- beznadziejna guzikologia (znowu D3100/D5000)
- ograniczenia co do szybkości robienia zdjęć (3kl/s w D3100/D5000 to jednak trochę mało)
...i cała masa innych mniej lub bardziej wkurzających rzeczy.
Jedynym poważnym minusem D200 jest dla mnie (uwaga, niespodzianka) matryca.
Można wiele pisać o poprawnym naświetlaniu, o post-procesie, itp, ale prawda jest jednak taka, że ten aparat po prostu nie wybacza błędów, szczególnie w gorszych warunkach oświetleniowych.
Jeżeli bez zastanowienia potrafisz obsługiwać korpus, wiesz dokładnie na co możesz sobie pozwolić, a na co nie - wtedy ten aparat to jest bajka. Jeżeli jednak widzisz scenę wartą uwiecznienia i zaczynasz kombinować, co tu zrobić, żeby nie było szumów, to ten aparat nie jest dla Ciebie.
D200 to bardzo dobry aparat ale trochę ograniczony a ten wątek wcale nie jest ortodoksyjny![]()
Ja kocham swoje200, za wszystko, szczególnie za kolorki, ostrość fotek, rzeczywiste odwzorowanie obrazka, to z CMOS mi nie pasuje.
Ps. W/g DXO D3100 jest lepsze od D300s w kategorii iso, D5000 w każdej kategorii, tak jakby Nikon zaniedbywał segment semi-pro, może niedługo ten segment przestanie istnieć, przejdzie do lamusa a pro to tylko zostanie FX.
http://dxomark.com/index.php/en/Came...(brand3)/Nikon
Odkad rycerz sprzedal swoje D200 to watek zszedl na psyi chyba kwalifikuje sie juz do zamkniecia.
D700,D200, F100, F, F2, F3, EL, FE2, Nikkormat FT2, Nicca Tower, Canon A1, F1, FTb, Olympus E1, OM1, OM10, Kodak 35, Pentax SP2, ME, Ricoh KR, 500G, Fuji i ZenitE
A mój D200 już półtora miesiąca jest w naprawie i nie zamierzam prędko się z nim rozstawać. Ma wszystko czego potrzeba amatorowi w aparacie. Po pierwszej naprawie dostałem go po miesiącu czekania i zapłacie dla serwisu ale odesłałem, bo źle zrobiony, fokus do bani, mydlenie. Na razie nie stać mnie na D300 czy nawet bliźniaczego dla D200 -Fudżika.
D200+Tamron 17-50/2.8 + Tamron 70-200/2.8 Di LD Macro + M 50 AF-1
Witam
2 miesiące temu kopiłem D200 i jakość do ceny jest naprawdę super. Sprzęt bardzo ergonomiczny. Jak dla mnie amatora 100% satysfakcji. Od około 5 lat bawię się w fotografie, najpierw Canon EOS 300 potem Nikon EM i teraz w torbienosze Nikona EM + D200. Przy okazji chciałem zapytać się posiadaczy tej wspanialej puszki na jakim statywie ja przytwierdzić żeby było stabilnie (statyw który mam to jakiś no name, który się rozpada). Czy Velbon Sherpa 600R utrzyma Nikona D200 + N 70-300 f/4.5-5.6 G VR IF-ED. Szkło wymienione powyżej mam zamiar kupić w nie długim czasie wiec chce sie przygotować. Pozdrawiam
za rok go odkupie![]()
Problem w tym, że D200 nie ma następcy. D300 i D700 nie mają ISO 100, więc nie można uznać za pełnoprawnego następcę. Nie widzę zysku z przesiadki na nowszy model chyba, że byłby to D3x, ale to inna kategoria cenowa.
Nikoś D200 + niki 70-210mm f/4 + Tokina 12-24 f4 + SB-700 + SB-600 + SB-27 + SB-22 (i poza konkursem - Zorka 4 + Voightlander Bessa 66 - SKÓRZANY!!!)
Skontaktuj się z nami