Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Domyślnie D5000 i profile kolorów

Jaki doradzacie używać profil kolorów aby można było ze zdjęcia wyciągnąć jak najwięcej ; >

A może warto wgrać profile z innej puszki ? jak tak to jakie ?

I czy to ma jakieś większe znaczenie gdy robi się w Raw-kach [nef] ?

Czy może bardziej polecacie profile do któregoś z programów Adobe ; >

Domyślnie

Kombinowałem z różnymi, ale mi osobiście najbardziej w końcu przypasował Neutralny i potem zmieniałem sobie co chciałem w Photoshopie.

Oszczędny w słowach Awatar Brazilianpitbull
    Miasto
    Piotrków Trybunalski

Domyślnie

Oczywiście że ma znaczenie czy robisz w JPEG czy NEF. Z NEF-u możesz bardzo dużo wyciągnąć i manipulować wedle widzi mi się, z JPEG tego nie uczynisz ^^
    Jak będę piękny i bogaty, kupię sobie Leicę

Domyślnie

po raz N-ty dodam że profile nie działają na rawach za kolegą Brazilianpitbull rób rawy i baw się w obróbkę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darkmajin Zobacz posta
    po raz N-ty dodam że profile nie działają na rawach za kolegą Brazilianpitbull rób rawy i baw się w obróbkę
    W takim razie co da większe możliwości lightroom czy camera raw w ps-ie ?

i czy w takich oto programach macie "ulubione" profile zarówno te wbudowane jak i dograne o ile jest taka możliwość ; >

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Brazilianpitbull Zobacz posta
    Oczywiście że ma znaczenie czy robisz w JPEG czy NEF. Z NEF-u możesz bardzo dużo wyciągnąć i manipulować wedle widzi mi się, z JPEG tego nie uczynisz ^^
    Tak tak...wiem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adrian9627 Zobacz posta
    Kwestia wygody, porównaj i sprawdź. U mnie CNX lub LR.

i czy w takich oto programach macie "ulubione" profile zarówno te wbudowane jak i dograne o ile jest taka możliwość ; >
    Kwestia gustu. Do różnych zdjęć stosuję różne profile, tak jak mi się podoba i w zależności od tego, co chcę uwypuklić.

I tak jak koledzy wyżej powiedzieli, rób zdjęcia w RAWach i eksperymentuj z profilami w programie. W JPGach profilu już nie zmienisz po zrobieniu zdjęcia.
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adrian9627 Zobacz posta

Do wgrywania profili najwygodniejszy dla mnie jest NX2
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Oszczędny w słowach Awatar reggy
    Miasto
    Olsztyn/Gdańsk

Domyślnie

W Lightroomie dla D5000 najbardziej pasowały mi profile DX2Mode 1 i 2. Bardzo żywa zieleń, ładny kolor skóry, nasycone kolory. Taki ładniejszy Vivid.
    Pozdrawiam, Piotr Reddig!
    Moja galeria: www.picasaweb.google.com/piotrreddig

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez reggy Zobacz posta
    W Lightroomie dla D5000 najbardziej pasowały mi profile DX2Mode 1 i 2. Bardzo żywa zieleń, ładny kolor skóry, nasycone kolory. Taki ładniejszy Vivid.
    lol. poka fotkę bo coś dziwnego, akurat dx2mode mają bardzo stonowane kolory.

Generalnie polecam standard.

A wyżej też odpowiem, że przy NX2 w przypadku RAW/NEF działają profile uwzględnione w body.
    NIKON D800 | N24-70mm 2.8| N50mm 1.8D| N85mm 1.8G| N70-200VR| SB-900

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów