Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Domyślnie piszczący af w nikkor 28-70 2,8

Mam problem.
    Dostałem do przetestowania Nikkora 28-70 2,8 z opcją kupna po bardzo atrakcyjnej (jak na ten obiektyw) cenie. Obiektyw nie ma absolutnie żadnych zewnętrznych śladów użytkowania, podpiąłem do mojej D70 i ..... jestem zachwycony. Kilka zdjęć i różnica w porównaniu do mojego dotychczasowego kita 18-70 kolosalna - każdy kto miał przyjemność pstrykania tym szkiełkiem wie o czym mówię. I wszystko było by super gdyby nie fakt że czasami af szukając ostrości piszczy. Występuje to w zasadzie tylko wtedy kiedy obiektyw szuka ostrości od nieskończoności do "zadanej" odległości. Pokrętło zooma pracuje z delikatnym oporem i jakby lekko "szurało" w przedziale ogniskowych 40-55. Dotychczasowy właściciel zmienił system na Canona. Pytanie do użytkowników takiego szkiełka czy mają podobne "wrażenia" i czy może to być jakiś symptom zbliżającej się poważnej awarii? A może to ja jestem przewrażliwiony?
    Proszę o pomoc ponieważ niestety nie mam żadnego znajomego z tego typu szkiełkiem (ze zrozumiałych "cenowych" względów) a kwota do wydania jest dla mnie bardzo poważna.

Domyślnie

Mój nie piszczy. To nie jest chyba normalne w takim szkle, ale mogę się mylić
    pozdrawiam
    Artur

Domyślnie

Nie wyciągaj pochopnych wniosków z mojego postu, przedstawiam tylko sytuację:
    kupiłem używany 17-35/2.8 z podobnymi efektami dźwiękowymi jak Twoje. Po 2 miesiącach AFS padł. Oczywiście serwis zaproponował naprawę SWM - za 2 kpln.
    Podobno w Holandii lub Niemczech można to zrobić zdecydowanie taniej.
    Wini
    Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej

Domyślnie

Ja mam D70s od półtora miesiąca i dwa obiektywy z nim piszczą jak cholera ( Nikkor 85 1,8f i Sigma 18-50 2,8f). Najdziwniejsze jest to, że piszczą tylko z Nikonem D70s, natomiast z D100 i D50 chodzą normalnie bez zgrzytania. Nawet założyłem osobny wątek w tej sprawie:
    http://nikon.org.pl/showthread.php?t=18762
    Elliot Erwitt - mój MISTRZ !!!
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koziak Zobacz posta
    Jest pewna różnica w budowie tych obiektywów.
    I jest różnica pomiędzy piskaniem i zgrzytaniem
    Wini

pebees
    Gość

Domyślnie

Wini mi też podobnego coś pisałeś swego czasu, ale mój obiektyw dalej jest sprawny, wierzę w niego

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wini Zobacz posta
    Jest pewna różnica w budowie tych obiektywów.
    I jest różnica pomiędzy piskaniem i zgrzytaniem
    Jasne , że jest różnica. Bo z Nikkorem 17-55 2,8 i Nikkorem 80-200 D-ED 2,8 D70s chodzi elegancko.
    Czasami zgrzyt zamienia się w pisk.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koziak Zobacz posta
    Jasne , że jest różnica. Bo z Nikkorem 17-55 2,8 i Nikkorem 80-200 D-ED 2,8 D70s chodzi elegancko.
    Czasami zgrzyt zamienia się w pisk.
    Jest różnica w konstrukcji działania AF.
    Powiedzmy tak, w Twoich AF napędza silnik w puszce, w 28-70 (i 17-55/2. silnik jest w obiektywie
    Wini

Domyślnie

Wini, nie wnikam w szczegóły techniczne, bo jestem w tej materii wyjątkowo kiespki. Chociaż trochę mi rozjaśniłeś umysł, ale tak czy inaczej piszczenie (zgrzytanie) nie powinno mieć miejsca w żadnym obiektywie i z żadną puszką.

Domyślnie

Panowie. Piszę wyraźnie - af piszczy a nie zgrzyta a przy kręceniu zomem mam wrażenie przy pewnych ogniskowych jakby coś b. delikatnie "szurało"

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów