Close

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 83

Wątek: Zdjecia za TFP

Domyślnie

od wartosci xxx musisz odprowadzic podatek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał Jędrak Zobacz posta
    A jest jakaś umowa, która nie wymaga ode mnie bawienia się w PITy? Jeśli kupuję na bazarze kartofle to nie muszę PITa wystawiać, a przecież pieniądze płacę. Nie wiem po co mam zgłaszać swój koszt? Chyba obywatel nie ma obowiązku zgłaszania kosztów, bo wtedy by musiał na dobrą sprawę trzymać paragony za kupno gałki lodów.

Do czego dążę?

Otóż czy nie wystarczy oświadczenie, że modelka otrzymała wynagrodzenie (w jakiejś tam postaci) o wartości xxx i zezwala na publikację i że w razie cofnięcia zgody płaci xxxxx,xxzł kary? Będzie to legalne?

Jeśli modelka otrzymała wynagrodzenie to:

zgodnie z art. 42 a ustawy o PIT, osoby fizyczne prowadzące działalność gospodarczą, osoby prawne i ich jednostki organizacyjne oraz jednostki organizacyjne nie mające osobowości prawnej, które dokonują wypłaty należności lub świadczeń, od których na podstawie przepisów Ordynacji podatkowej zaniechano poboru podatku, od których nie są obowiązane pobierać zaliczki na podatek lub zryczałtowanego podatku dochodowego, są obowiązane sporządzić informację według ustalonego wzoru o wysokości przychodów i w terminie do końca lutego następnego roku podatkowego przekazać podatnikowi oraz urzędowi skarbowemu, którym kieruje naczelnik urzędu skarbowego właściwy według miejsca zamieszkania podatnika - PIT-8C.

Domyślnie

freefly a jak jest z kwotami ponizej 200 czy 300 zl
    wiem ze mialem dwa razy w zeszlym roku sprzedane zdjecia po 150zl do netu na umowe o dzielo
    i jak pytalem o pit to dostalem info ze przy takich kwotach go nie dostane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marszull Zobacz posta
    freefly a jak jest z kwotami ponizej 200 czy 300 zl
    wiem ze mialem dwa razy w zeszlym roku sprzedane zdjecia po 150zl do netu na umowe o dzielo
    i jak pytalem o pit to dostalem info ze przy takich kwotach go nie dostane
    Do 200 pln miesięcznie, kwota podlega podatkowi zryczałtowemu 18%, więc nie podlega skali podatkowej i nie uwzględnia się jej w PICie.

Domyślnie

dzieki za odpowiedz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marszull Zobacz posta
    dzieki za odpowiedz
    I podatek od tych dwóch paczek potrąca zleceniodawca i odprowadza, żeby nie było wątpliwości.

Domyślnie

Freefly, dzięki za cytat. Może innym się przyda, ale ja jestem za głupi, aby zrozumieć ten bełkot. Mnie tylko zastanawia czym się różni zapłacenie modelce od zapłacenia jakiemuś gościowi sprzedającemu sznurowadła na bazarze. Do tej pory wydawało mi się, że płacę i nie muszę odprowadzać podatku lub informować o swoich kosztach osobistych, ale pewnie się myliłem. No i dlaczego kupujący a nie sprzedający ma się martwić o te wszystkie papiery? Czy jak podetrę sobie tyłek pięcioma stówkami w kiblu to też muszę to wykazywać, bo jest wypływ kasy?

A czy da się przenieść obowiązek podatkowy na modelkę? Na przykład zapisem, że wszelkie ewentualne dokumenty związane z wykazaniem przychodu stoją po stronie modelki?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał Jędrak Zobacz posta
    A czy da się przenieść obowiązek podatkowy na modelkę? Na przykład zapisem, że wszelkie ewentualne dokumenty związane z wykazaniem przychodu stoją po stronie modelki?
    Da się. Modelka musi założyć działalność gospodarczą (wystawi Ci fakturę lub rachunek), ewentualnie nie spisuj żadnej umowy z modelką, a wszelka papierologia będzie zbędna.
    W przypadku kupna sznurowadeł od gościa na bazarze, to nie spisujesz z nim żadnej umowy i po transakcji nie zostaje żaden ślad.

Domyślnie

Gościu sprzedający sznurówki powinien mieć działalność i płacić od niej podatek. Modelka nie prowadzi działalności. Ty jesteś niejako jej pracodawcą i musisz odprowadzić podatek dochodowy za nią.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów