Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie statyw plus głowica co polecacie

Witam co polecacie do D700 ze statywów i głowicy?
    Myślałem cos na temat GOLDPHOTO, lub Verbona Sherpy 600, ale mozę jest coś innego wartego uwagi
    Jednakże przydałaby się do tego jakaś głowica - jaka?
    I
    N i pare gratów

Domyślnie

Sherpa ma juz glowice w komplecie.

Domyślnie

wiem o tym, ale moze w podobnej cenie lub nieco drożej kupię coś lepszego.
    Dobre opinie czytałem o sliku 330
    N i pare gratów

Domyślnie

Manfrotto 055xprob + 808rc4

Domyślnie

Ostatnio zakupiłem Benro Travel Angel z głowicą B1. Świetnie sobie radzi z moim D700 + grip + N 180 ED. Polecam.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Strzelce Opolskie

Domyślnie

Mam Velbon Sherpa PRO CF 635 z głowicą Manfrotto 488 RC2 . Wykonanie statywu b.dobre,ciężar nie za duży i wysokość jak dla mnie idealna. Ten statyw zrobiony jest z włókna węglowego dlatego nie jest zbyt ciężki, a jednocześnie bardzo stabilny. Uważam, że jak kupić to raz,a dobrze. Jeśli by Ci odpowiadał taki typ głowic to polecam jeszcze ;Manfrotto 327RC2 lub tańszy, poprzedni model; Manfrotto 322RC2.

Domyślnie

Witam,

Dołączę się do istniejącego wątku, żeby nie tworzyć nowego, a temat dość uniwersalny.

Noszę się z zamiarem zakupu statywu w niedługiej przyszłości. Po przejrzeniu różnych ofert w sklepach internetowych, po przeczytaniu wielu wątków na forach, a także po zapoznaniu się z danymi na stronach producentów zdecydowałem się na statyw Benro A-500EX z głowicą Benro BH-2. I to by był już koniec moich kilku tygodniowych poszukiwań, ale jak je w zasadzie zakończyłem i do zakupu pozostało jeszcze trochę czasu (około miesiąca) to zacząłem przeglądać inne warianty i oferty. I tak drążyłem oferty, drążyłem, aż mi się zebrało znowu kilka typów:

1. Benro A-500EX z głowicą Benro BH-2,
    2. Benro A-500EX z głowicą Benro BH-1,
    3. Benro A-550EX z głowicą Benro BH-1,
    4. Triopo MT-228 z głowicą Triopo B-2,
    5. mix: statyw Benro A-500EX z głowicą Triopo B-2.

I teraz mam niezły mętlik w głowie, cena tutaj mi nic nie pomoże, bo mieszczą się one w widełkach od około 370zł do 450 zł, a to nie jest znacząca różnica dla mnie.

Proszę o pomoc w wyborze, bo samemu mi się jest ciężko zdecydować.

Najważniejszym kryterium, które mną kieruje podczas wyboru statywu (poza oczywiście granicą cenową) to jego stabilność, a dopiero na drugim miejscu jest mobilność i waga. Z tego też powodu bardziej się skłaniam do Benro A-500EX niż do A-550EX. Jednak gdyby przy moim sprzęcie (poniżej) okazać by się miało, że 4-sekcyjny będzie równie stabilny co 3-sekcyjny to oczywiście wezmę ten krótszy.

Druga sprawa to głowica. Zdecydowałem się na kulową, choć nie miałem wcześniej do czynienia z taką. I teraz, czy Benro BH-1 by wystarczyła? Czy lepiej wziąć Benro BH-2? Dlaczego model A-550EX w zestawach z głowicą jest z BH-1, a nie ma z BH-2? Czy chodzi o mobilność, czy po prostu BH-2 za bardzo nie pasuje do serii A-5xxEX, np. dopasowaniem gabarytowym?

No i trzecia sprawa: Triopo. Dosyć mnie zainteresował ten producent oraz pozytywne opinie o nim, nawet na forum jest sporo informacji o tych statywach. W zakres cenowy, spełniając zadane przeze mnie kryteria, wpasował się model MT-228 z głowicą B-2. Zastanawiałem się też nad B-3, bo różnica w cenie nie jest duża, ale w jednym z postów na forum była informacja, że ta głowica trochę duża do tego statywu. Głowice Triopo serii B oferują, w sensie ich funkcjonalności, w znacznie niższej cenie to co głowice Benro z serii B. I teraz nasuwają się pytania: czy za tą różnicą cenową (Benro B-2/Triopo B-2) idzie znaczący przeskok jakościowy? czy lepiej kupić Benro BH-1/BH-2 i nie mieć tej namiastki panoramy, którą oferuje Triopo B-2, ale za to mieć dobrą jakościowo głowicę kulową? a może jednak Triopo B-2 prezentuje wystarczający poziom jakości? Kolejna sprawa, która mnie trochę odstrasza od statywu Triopo to system blokowania nóg. Ja raczej jestem przekonany do zatrzasków, ale czytając różne opinie to system blokowania tymi „nakrętkami” jest oceniany bardzo pozytywnie. No i jakoś krucho wygląda ten element centralny w Triopo, ale to może tylko tak wygląda ze względu na możliwość odwracania nóg o 180 stopni do transportu. Nie wiem, ale w Benro ten element centralny jakieś takie mocarne wrażenie sprawia w porównaniu do Triopo.

Na koniec napiszę jeszcze do czego potrzebuję statyw: do szeroko rozumianych zdjęć przyrodniczych, portrety raczej mnie nie interesują. Oraz jaki sprzęt posiadam: Nikon D5000, Tamron 70-300, Nikkor 18-105, Nikkor 35/1.8 – czyli niezbyt ciężki zestaw, ale statyw chciałbym trochę na wyrost, bo nie wiadomo jaki sprzęt będę miał np. za 2-3 lata, a statywu nie chciałbym zmieniać już.

Przepraszam za nieco przydługawy post, ale chciałem zmieścić w nim wyniki moich przemyśleń, żeby jak najbardziej scharakteryzować moje wymagania oraz obawy co do statywów.

Proszę o pomoc w wyborze/podjęciu decyzji.

Pozdrawiam.

Domyślnie

A dlaczego nikt nie myśli o sliku pro700dx Głowica może nie za bardzo, ale nogi są świetne - tak bynajmniej w testach wypadają. Można go wychaczyć za jakieś 350zł, tylko nie wiem czy głowice z manfroto pasują.
    Druga sprawa z Benro jeśli on to głowica B-1? nad tą BH-1 nie ma co się zastanawiać?
    A co z firmą GoldPhoto - dodam że ciężar jest mało istotny dla mnie - liczy się stabilność
    N i pare gratów

Domyślnie

Chyba jedyna zaleta to te max 190cm. reszta to porażka. Nosić ponad 3kg i prawie 80 cm po złożeniu? Ja postawiłem na MF190PROB. Co prawda do najwyższych nie należy ale waga prawie o połowę mniejsza i o 20cm krócej a obecnie można go kupić za 4 stówki.
    Pozdrawiam-Rajmund
    Dwie puszki, dwie lampy i trochę szkła
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Uprawnienia umieszczania postów