Close

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Domyślnie 3 statywy - pomoc w wyborze

Witam chciałem poznać wasze zdanie na temat 3 konkretnych statywów
    Slik pro 330DX
    Velbon Sherpa 200R
    Velbon Sherpa 800R
    Czy 800R jest wart swojej ceny? (w moim przypadku)
    Który z nich ma najlepszą głowicę?
    Czytałem o 330 że można odrwócić głowicę i używać do makro... ma to sens ?
    Wykorzystanie D90+ lampa ewetualnoe do tego zestaw pierścieni Makro, amatorko.
    Dzięki za ewentualna pomoc
    Ostatnio edytowane przez wonito ; 31-01-2011 o 18:26
    Podpis zgodny z regulaminem forum

Domyślnie

Mogę napisać tylko o Sliku: trochę przyciężkawy jak na maksymalny udźwig, po złożeniu też niezbyt krótki (60 cm), ale ogólnie dość porządnie wykonany. Można odwrócić nie głowicą, a kolumnę z głowicą. Mało sensowne, bo trzeba głowę (swoją) upychać między nogami (statywu), do takiego używania potrzebny jest wziernik kątowy, kosztujący dwa razy tyle co statyw. Ale statyw można używać normalnie do makro, trzeba tylko skrócić kolumnę.

Domyślnie

Warto by jeszcze dodać z jakimi obiektywami zamierzasz pracować na statywie bo to ma kluczowe znaczenie jeśli chodzi o stabilność.

Slik 330 jest całkiem solidnym statywem. Kiedyś u znajomego zapiąłem na niego D300 (bez gripa) z 28-75 i całość sprawiała wrażenie naprawdę stabilnej.
    Velbony moim zdaniem wypadają gorzej jeśli chodzi o jakość, kiedyś miałem Sherpę 600R i nie polecam, plastiki wykonane z materiału jak meble ogrodowe.
    Polecam również rozważyć Benro A-350EX - w podobnej cenie a solidny, stabilny, znacznie lżejszy i po złożeniu o 1/3 mniejszy od wymienionych przez Ciebie.
    flickr dużo gratów

Domyślnie

Zamówiłem Benro 350tkę zobaczymy
    Dzięki za pomoc
    Podpis zgodny z regulaminem forum

Uprawnienia umieszczania postów