Mam zamiar kupić filtr IR do mojego nikona D50 i nikkora 18-70 i mam pytanie o możliwości d50 do zdjęć w podczerwieni. Czy taki filtr będzie dobry: http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?...=STRK:MEWAX:IT
Szukaj
Mam zamiar kupić filtr IR do mojego nikona D50 i nikkora 18-70 i mam pytanie o możliwości d50 do zdjęć w podczerwieni. Czy taki filtr będzie dobry: http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?...=STRK:MEWAX:IT
Tomek
D50 i D70 to jedne z najlepiej współpracujących (o ile nie najlepiej) z filtrami IR cyfrówek - przynajmniej jakiś czas temu :P Mówię o aparatach bez przeróbek oczywiscie. Nie jestem tylko pewien czy 18-70 nie miał hotspota, jak by co swietnie się sprawdza stary kit od D50 - 18-55.
Co do filtra to polecam Hoyę R72, taki miałem i sprawdzał sie świetnie.
Völkchlor
1. na cuda nie licz,
2. statyw masz?
3. szukałeś w sieci np.:
na naszym forum
optyczne.pl
digi
-------------------
przy tej cenie można się pobawić.
Tutaj jest... podpis
IMHO ten filtr w cenie prostego metalowego adaptera do filtrów nie będzie dobry. Dobre filtry IR kosztują od ok. 300 zł wzwyż i pochodzą od takich producentów jak ww Hoya oraz B&W, Heliopan czy Marumi.
18-75 może mieć hot spota w IR, ale nie musi. Trzeba sprawdzić z konkretnym filtrem.
D50 to jeden z lepszych i tańszych aparatów do IR. Podobnie jak D70.
Tomasz wyslalem Ci pw. Podobnie jak markB mysle ze to jest nie warte zachodu brac takie filtry. Nawet do Hitech od Cokina P za 70zl sie nie nadaje.
Ja mam filtr kood r72 (rebrandowana hoya). Kosztowal duzo taniej niz hoya (300zl? - rozrzutnosc). Takiego bym poszukal.
Ostatecznie moglym sie go pozyc, bo juz nie pamietam, kiedy uzywalem. Z d90 to zbyt duzo zachodu.
A to czemu niby rozrzutnosć? Stać mnie to kupuję, nie stać to nie kupuję. Nikt nie powiedział że fotografia ma być tania, bo niby z jakiej paki? Rozrzutnosć to jakbym sobie na każdą sesję kupował filtr i go zostawiał na miejscu bo by mi w drodze powrotnej plecak obciążał.
Völkchlor
Tos sie pochwalil...
A wracajac do tematu - hoye mozna nabyc nawet u nas za mniej niz 300zl i to w wiekszym rozmiarze niz 67mm.
PS. A dlaczego fotografia nie moze byc tania? Ja myslalem, ze chodzi glownie o talent, a nie pieniadze...
Jak mi się nie chce szukać lub nie chcę kupować gdzie indziej, a mnie stać, to nadal nie widze rozrzutności w kupowaniu sprzętu drożej.
Nie powiedziałem ze nie może być tania - owszem można budżetowo dobrze focić - ale talentem sobie pewnych rzeczy nie wyczarujesz choćbyś nie wiem jak chciał. Nie rozumiem tylko tak licznie ostatnio reprezentowanej postawy roszczeniowej, w myśl której sprzęt foto ma byc tani. No i nie wiedzieć czemu akurat ten z wyższych półek![]()
Völkchlor
Skontaktuj się z nami