Close

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 83

Wątek: Zdjecia za TFP

st
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Władca Pixeli Zobacz posta
    No to wreszcie dochodzimy do wspólnych wniosków.
    Ja przecież powtarzałem to od początku wielokrotnie. Nie można komercyjnej sesji próbować ukrywać pod TFP
    Problem polega na tym, że wiele osób na forum próbuje forsować TFP w ramach firmy ale z drugie strony chce aby modelka była za darmo tak jak w czasie prywatnej przysługi.
    Nie ma takiego czegoś jak "prywatna przysługa" jeśli obejmuję ja zakres prowadzonej działalności gospodarczej! Zawsze, ale to zawsze US uzna to za ukrywanie dochodu. Murarz po sąsiedzku tez może w ramach pomocy sąsiedzkiej postawić dom. Gdy prowadzisz zakład fotograficzny, używasz do wykonania tej "przysługi" firmowego sprzętu, lokalu, i nie ma znaczenia że robisz to w czasie kiedy normalnie firma jest nieczynna, lub że nie zajmujesz się na ogół daną dziedziną fotografii... Nawet gdy dana przysługa nie wchodzi w zakres Twojej działalności to trzeba być bardzo ostrożnym. Zawsze można zostać posądzonym przez US o ukrywanie dodatkowej działalności. Zwłaszcza gdy ta przysługa wykonana zostanie w czasie normalnego funkcjonowania firmy. Reasumując, FTP może sobie podpisać jakiś amator z jakąś amatorką. Ale jeśli podpisze takich umów parę w roku, to może zostać posądzony o ukrywanie działalności...

Pozdrawiam

P.S. Podobny wątek był już kiedyś bodajże w Cafe.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sturnus Zobacz posta
    Nie ma takiego czegoś jak "prywatna przysługa" jeśli obejmuję ja zakres prowadzonej działalności gospodarczej!
    Czyli zawodowy fotograf nie ma prawa robić prywatnych zdjęć rodzinie czy znajomym. Czy zawodowy taksówkarz nie ma prawa odwozić znajomych do domu po imprezie?

Reasumując, FTP może sobie podpisać jakiś amator z jakąś amatorką. Ale jeśli podpisze takich umów parę w roku, to może zostać posądzony o ukrywanie działalności...
    Tyle że wiele osób chce dać ogłoszenie do prasy i mieć kilka sesji na dzień przez kilkadziesiąt tygodni w roku i wszystko to w ramach TFP.
    Jeżeli zawodowy fotograf chce przetestować np. nowy obiektyw to nikt mu nie zabroni zorganizowania bezpłatnej sesji. Jeżeli będzie jednak wmawiać urzędnikowi, że musi przetestować obiektyw kilkadziesiąt razy do roku to nikt takiego wyjaśnienia nie weźmie poważnie, choć w przypadku pewnych forumowiczów to może być prawdziwe.
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Władco, ty mieszkasz w stanach i OK, ale my zyjemy w Polsce.
    Popatrz sobie jak Polska się lokuje w rankingach wolności gospodarczej i wszystko będzie już dla ciebie jasne.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

st
    Gość

Domyślnie

Czyli zawodowy fotograf nie ma prawa robić prywatnych zdjęć rodzinie czy znajomym. Czy zawodowy taksówkarz nie ma prawa odwozić znajomych do domu po imprezie?
    Ano nie może.. Bo inaczej wyjdzie z założenia ze wszyscy jesteśmy dziećmi jednego boga... I wszystkim będzie robiła "przysługę"

Tyle że wiele osób chce dać ogłoszenie do prasy i mieć kilka sesji na dzień przez kilkadziesiąt tygodni w roku i wszystko to w ramach TFP.
    I o to właśnie chodziło prawodawcy zakazując umów barterowych. Wszyscy będą unikali płacenia podatków.

Jeżeli zawodowy fotograf chce przetestować np. nowy obiektyw (...)
    Jeśli zawodowy fotograf chce przetestować obiektyw to może testować do woli... Na rodzinie, znajomych ale nie obcej osobie w zamian za zdjęcia. Bo to już forma zapłaty. A ostrość sprawdzisz lepiej na martwej naturze....

Pozdrawiam

Domyślnie

I o to właśnie chodziło prawodawcy zakazując umów barterowych. Wszyscy będą unikali płacenia podatków.
    No jak? Barter jest w pełni legalny. Kontrahenci płaca sobie wzajemnie fizycznie w naturze, tylke, że wystawiają normalne faktury za swoje usługi, tak jakby płacili pieniędzmi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Władco, ty mieszkasz w stanach i OK, ale my zyjemy w Polsce.
    Popatrz sobie jak Polska się lokuje w rankingach wolności gospodarczej i wszystko będzie już dla ciebie jasne.
    OK. Zrobiłem małe rozeznanie na internecie na temat US w Polsce i znalazłem interpretację jakiegoś [...] z US w Katowicach, który twierdził, że przyniesienie zakupów sąsiadce czy posprzątanie mieszkania schorowanej babci podlega pod opodatkowanie.
    Okazało się jednak że gość jest zwykłym nadgorliwym [...].

http://e-prawnik.pl/wiadomosci/przeg...z-podatku.html
    http://www.rp.pl/artykul/56714,43616...z-podatku.html
    Ostatnio edytowane przez Rycerz ; 04-03-2011 o 18:38 Powód: litości :-P
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

OK. Zrobiłem małe rozeznanie na internecie na temat US w Polsce i znalazłem interpretację jakiegoś [...] z US w Katowicach, który twierdził, że przyniesienie zakupów sąsiadce czy posprzątanie mieszkania schorowanej babci podlega pod opodatkowanie.
    Okazało się jednak że gość jest zwykłym nadgorliwym [...].

http://e-prawnik.pl/wiadomosci/przeg...z-podatku.html
    http://www.rp.pl/artykul/56714,43616...z-podatku.html
    Idiotyczne jest prawo i fakt, że trzeba je interpretować. A idiotą jest ten, kto sądzi,, że wszystko da się skodyfikować i tworzy kolejne setki paragrafów.
    Ostatnio edytowane przez Rycerz ; 04-03-2011 o 18:38

Domyślnie

No dobra, ale zostawmy urząd skarbowy z boku, bo nie ma ani jednego obywatela w Polsce, który by był w 100% legalny. To jest oczywiste, bo takie mamy prawo, że nawet za kichnięcie na ulicy płaci się podatek, albo za sprzedanie rzeczy używanej mniej niż 6 miesięcy i nieodprowadzenie podatku. Więc nie próbujmy rzeczy niemożliwej. Może skupmy się na skonstruowaniu umowy, która byłaby trwale wiążąca i dla fotografa i dla modelki, bo chyba to jest najistotniejsze: ja nie zamierzam wycofywać się z obietnic złożonych w umowie i chcę, żeby modelka też się nie wycofała.

Rzuciłem moją propozycję na poprzedniej stronie i może ktoś to rozwinie, bo na tym się moja wiedza kończy. Wiemy, że TFP nie istnieje, bo samo zaoferowanie zdjęć modelce jest już wypłatą wynagrodzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał Jędrak Zobacz posta
    Wiemy, że TFP nie istnieje, bo samo zaoferowanie zdjęć modelce jest już wypłatą wynagrodzenia.
    i chyba skrot TFP to wlasnie oznacza ale moze sie myle

Domyślnie

Panowie.. widzę że dobrnęliście w końcu do meritum, zachaczając o US. Umowa FTP nosi znamion umowy barterowej a barter jest w Polsce zakazany. W ten sposób każdy z Was robiłby zdjęcia np. na ślubie mechanika a tamten w zamian remontowałby Wasze samochody. ...
    Idać tym tokiem rozumowania ja powinienem płacić podatek za posprzątanie domu (w końcu mógłbym to robić komercyjnie) a moja żona powinna płacić do US za gotowanie obiadów tudzież za sex ze mną (przeca mogła by to robić komercyjnie)

Wydaje mi się że żadne przepisy skarbowe nie wychaczą ani złotówki podatku z sesji TFP - gdzie żadna złotówka nie została przekazana żadnej ze stron umowy.

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów