Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Olcia

Domyślnie Olcia

To i ja poddaje się krytyce

1.

Uploaded with ImageShack.us

2.

3.

Domyślnie

Przyjemne. Ale na 3 chyba góra czapki troche wyjechany kolorek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RaV_Zory Zobacz posta
    Przyjemne. Ale na 3 chyba góra czapki troche wyjechany kolorek

Kolego gregx nie tędy droga jak na 3 , pewnie to Twoje początki i fascynacja kolorem łączonym z bw w PS ale to szybko Ci minie i zaczniesz inaczej patrzeć na fotografię , czego Ci życzę bo modelka śliczna
    podoba mi się 1 ale kadrował bym inaczej , zostawił podbródek a ciachnął więcej góry
    D3S / D700 / 14-24 2,8 / 24-70 2,8 / 70-200 2,8 / 35 1,4 / 85 1,4 / SB-800 / SB-900 / NEC PA 271W / i inne takie....

Domyślnie

Zacznijmy od tego, ze wypada sie zgodzic z kolegą wyzej.
    Takie zabiegi częsciowej desaturacji zdjecia i zostawienia jednego barwnego detalu wymagają dośc sporego wyrobienia. Z reguły są bardzo ryzykowne i daja odwrotny efekt - tutaj niestety mamy tego przykład - zdjecie nr 3 jest wysoce odstręczające.

Na zdjeciu nr 1 masz typowy błąd dominacji innego motywu nad głównym (tytułowym).
    Powiedzmy sobie szczerze iz w tym zestawie mama (?) - wyb ijająca sie na pierwszy plan - wyszła znacznie mniej korzystnie niz fotogeniczna córka. Dodatkowo kompozycja tego kadru nie jest tu najszczęsliwsza.

Najlepsza - chociaz pewnie przypadkowa - jest dwójka. Tu jednakze mamy szkolne błedy techniczne. Ekspozycję złapałes na swiatła, przez co dziewczynka jest zasadniczo niedoświetlona, a szyba (?) wyeksponowana.
    Mozna to usunąc częściowo w postprocesie, ale odbije sie to na jakosci zdjecia.
    Takie smugi jak w lewym górnym rogu nalezy usuwać.

Słowem, coreczka ma piękną, fotograficzną urodę i warto dalej ciągnąć temat jej portrecików. W tym celu warto jednakze podpatrywać inne dobre zdjecia dzieci, celem wyrobienia u siebie przynajmniej podstaw ogólnej estetyki kadru.
    I'm not always right, but I'm never wrong...

Domyślnie

Wow, druzgocąca krytyka ale chodzi o to żeby się czegoś dowiedzieć.

na zdjęciu nr 1 chodziło mi o kompozycję po przekątnej. Jak takim razie pomierzyć światło (w tym przypadku na buzi) - przesunąć środkowy punkt ostrości na wizjerze na bużke ustawić sobie światło, a potem dopiero kadrować zdjęcie?

co do 2 - kompozycja nieprzypadkowa

co do 3 - już zapommnieliście jak to odkryć PIcassę , ale rzeczywiście to był mały ekperyment jak takie cóś wychodzi.

PS Proszę o jeszcze ..... hmmm czy czasem to nie nazywa się to masochizm

Domyślnie

1 potrzebuje więcej oddechu.
    2 szkoda modelki
    3 nie tędy droga
    Reasumując popracuj nad kadrowaniem. jak dla mnie zbyt ciasno choć lubię ciasne kadry. Jak już wczesniej napisano ładna modelka/i ale fotograf potrzebuje więcej praktyki.

Domyślnie

żadne z tych zdjęć - nie podoba się
    Nie chodzi o to, na co się patrzy, ale co się widzi - H.D. Thoreau

Domyślnie

Jedynkę bym podziwiał: gdyby mała modelka była solo, a fotograf bródki by nie ciachnął.
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aikidudi Zobacz posta
    1 potrzebuje więcej oddechu.
    2 szkoda modelki
    3 nie tędy droga
    Reasumując popracuj nad kadrowaniem. jak dla mnie zbyt ciasno choć lubię ciasne kadry. Jak już wczesniej napisano ładna modelka/i ale fotograf potrzebuje więcej praktyki.
    Fotograf dopiero zaczyna więc pyta pyta i pyta .....

Domyślnie

lechupe - korzystając z Twoich rad, dzisiaj przymierzyłem się do podobnego zdjęcia, żeby zmierzyć światlo na twarzy modelki tym razem ze stałką 50mm 1/8 i tu niestety natknąlem się na problem - przy pomiarze na twarzy cześć z oknem totalnie prześwietlona, przy pomierze światła na oknie twarz w b. mocnym cieniu. Jak rozwiązac ten problem bez blendy czy dodatkowego oświetlenia? Doradźcie Panowie.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów