Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Domyślnie D300s + 35 1.8 problem z AF

Hej !

Jako, że to mój pierwszy post to pragnę się przywitać! Jako dziecko Olympusa dopiero zaczynam poznawać sprzęt Nikona i już rodzą się pierwsze pytania, na które mam nadzieje pomożecie mi znaleźć odpowiedź.

Otóż:
    Zakupiłem zestaw jak w temacie, czyli D300s + 35 1.8. Szkiełko na tablicy testowej ma FF. Wprowadzam korektę w puszce na +13 i wydaje się, że jest ok. Szkło trafia tam gdzie powinno na tablicy i na obiektach które są blisko. Celność jest powiedzmy do 1,5 - 2 m. Powyżej szkło ma już BF. Jeśli wyłączę korekcję AF w puszcze szkło działa odwrotnie, czyli pudłuje z bliska a trafia z daleka.

Reasumując:
    1. Włączona korekcja - z bliska a jest OK z daleka BF
    2. Wyłączona korekcja AF - z bliska jest FF z daleka trafia w miarę poprawnie.

Gdzie szukać przyczyny? W puszce czy raczej szkiełko do serwisu?

Z góry dziękuję za pomoc

Domyślnie

Witaj!
    Ktoś pisał już tu na forum o takich przypadkach N35/1.8G. Co możesz zrobić? Podepnij inne szkło lub inny egzemplarz N35/1.8G. Prawdopodobnie wykluczysz w ten sposób body. Jeśli tak to albo wymień szkło w sklepie, gdzie kupowałeś, albo do serwisu na kalibrację. Kolega mój miał problem podobny do Twojego ale z D90. Po wizycie w serwisie jest miodzio.
    Szerokiej drogi z Nikonem
    Pozdr.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Kalibrował szkło czy puszkę ?

Domyślnie

Kalibrują szkło pod puszkę (jak każde inne AF-S). Oddać do serwisu należy komplet (niestety). Ale zadzwoń i się zapytaj, może przyjmą samo szkło, kalibrując je pod swoje wzorcowe. Tak robi czasami serwis Sigmy.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Też miałem takie chocki z tą 35 na D5000. blisko trafiłaon idealnie powyżej 3 m już lipa. Oddałem samo szkło do kalibracji- osoba która ode mnie kupiła jest zadowolona - uzywa na d90.
    D750, D700, MB D10, Z 16 2.8, N 35 1.8G, N 50 1.8G, N 85 1.8D, SB-800

Rozmowny Awatar RAQ
    Miasto
    Szczecin (dzielnica Zdroje)

Domyślnie

no to w moim przypadku D300 +35/1.8 wystarczyła korekta na +14 i śmiga aż miło, sugerowałbym odesłanie/wymianę szkła

Domyślnie

wymień jesli możesz do 7 dni.
    FiX-owe Nikony
    http://zoltyserwisfotograficzny.info
    niezależne opinie klientów o serwisie "N"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stachumuszel Zobacz posta
    Kalibrują szkło pod puszkę (jak każde inne AF-S). Oddać do serwisu należy komplet (niestety). Ale zadzwoń i się zapytaj, może przyjmą samo szkło, kalibrując je pod swoje wzorcowe. Tak robi czasami serwis Sigmy.
    Miałem kiedyś podobny problem, z 50/1.4G, tj. focus shift, pojawiał się BF lub FF w zależności od wartości używanej przesłony. Ponieważ miałem D5000 z felernej serii, odesłałem jedno i drugie do serwisu Nikona, aparat naprawili szybko i odesłali, szkło zostało. Zadzwoniłem do serwisu z pytaniem, jak skalibrują moje szkło do aparatu, który mi właśnie odesłali. Powiedzieli, że aparat jest do niczego nie potrzebny, że jest to problem szkła i ono będzie naprawiane. Tak też się stało, po tygodniu dotarło do mnie szkło z którym nie mam do dzisiejszego dnia problemów, a w międzyczasie przesiadłem się na D90.

Więc z tego wynika, że body w serwisie nie jest do niczego potrzebne.

Domyślnie

ja 35 mam ustawiona na +18.
    I jest git malina ... na d90 miałem wszystko w porządku ...
    NIKON + SZPARGAŁY + CHĘCI + CHĘCI + CHĘCI ...

Domyślnie

Czy jeśli używa się korekcji w aparacie, to da radę ją odczytać z danych exif zdjęcia??

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów