Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Domyślnie

Też mam to cudo. Świetnie się spisuje w fotografii koncertowej.

Domyślnie

Zrobilem sobie sam takiego tilt-shifta, mysle ze o wiele lepszego optycznie niz lensbaby, koszt bydowy smieszny i w wiekszosci uzalezniony od obiektywu jaki zastosujemy. Moja "luksusowa wersja" posiadala normalne, metalowe mocowanie bagnetowe

D700 + MB-D10 | D700 + MB-D10 | Z16/2.8 | N14-24/2.8 | N35/1.8 fx | N85/1.8 | SB600 | SB800 | Nova 5 | Inverse 100

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nonameuser1 Zobacz posta
    Zrobilem sobie sam takiego tilt-shifta, mysle ze o wiele lepszego optycznie niz lensbaby, koszt bydowy smieszny i w wiekszosci uzalezniony od obiektywu jaki zastosujemy. Moja "luksusowa wersja" posiadala normalne, metalowe mocowanie bagnetowe
    Composer wbrew pozorom jest całkiem dobrze wykonany i daje świetną jakość obrazka. Ma jeszcze tą zaletę że bardzo łatwo się nim ostrzy i to ustawienie ostrości można zablokować w danym położeniu. Jest też opcja wymiany wkładów z optyką na inne.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nonameuser1 Zobacz posta
    a mi się wydaje że ostrzenie takim cudem to jednak łatwe niejest zwłaszcza że swobodnie dynda
    sporo gratów

Domyślnie

Zle Ci sie wydaje. Obiektyw swobodnie nie dynda, bo guma jest dosc gruba i wystarczajaco sztywna. Nawet jak trzymasz za sam aparat to obiektyw, mimo ze dosc ciezki, tylko lekko "zwisa" Oczywiscie w pewnym stopniu taka konstrukcja to kompromis, ale tez nie jest zrobione z plastikowego dekla od body, sparciałej dętki i super glue.
    D700 + MB-D10 | D700 + MB-D10 | Z16/2.8 | N14-24/2.8 | N35/1.8 fx | N85/1.8 | SB600 | SB800 | Nova 5 | Inverse 100

Domyślnie

Jakiś tutorial mozna prosić? Nie ukrywam, że już raz się przymierzałem do budowy takiego bieda-tilta

(Jakie musi być odstęp miedzy bagnetami szkła MF a bagnetem Nikona i z czego adaptowałeś gumę?)
    Ostatnio edytowane przez asche ; 23-02-2011 o 12:01
    A7R3/AF18/AF24/AF40/AF85

Domyślnie

Moim zdaniem taki T/S na gumie ma tylko dwie zalety: jest tani oraz daje satysfakcję, że się samemu coś wykonało.
    Mam przejściówkę tilt z Allegro i do tego doczepionego Biometara 80/2.8 praca tym jest dosyć wygodna, a można przyczepić dowolne szkło z mocowaniem P6. Porównywałem z taką przejściówką z gumy od jakiegoś amortyzatora i sorry komfort pracy tym jest żaden. Do wygodnej pracy, trzeba stawiać aparat na statywie lub mieć trzy ręce. Ostrzy się z grubsza pierścieniem na obiektywie, a potem jeszcze trzeba ścisnąć lub rozciągnąć gumę, żeby złapać ostatecznie ostrość, co przy tilcie gdzie płaszczyzna ostrości może sobie być gdzie się chce jest dosyć problematyczne. Poza tym wątpię, żeby podczepiając cięższe szkło (np. CZJ Flektogona 50/4) do tej gumowej przejściówki dało się trzymając sam aparat, swobodnie sobie chodzić. Wszystkie profesjonalne konstrukcje oparte na mieszkach mają zawsze dodatkowe prowadnice.
    Minusem przejściówki z Allegro jest jej cena oraz to, że przejściówka zapewnia tylko tilt lub tylko shift. Oczywiście można kupić szkło do P6 z sziftem i podłączając do przejściówki tilt ma się jedno i drugie.
    Przy DXie można spróbować ze szkłami pełnoklatkowymi, które nie są tak duże i ciężkie jak ich odpowiedniki do MF.
    No i pozostaje kwestia tego, że mały i dosyć ciemny wizjer DXa nie ułatwia ostrzenia takim szkłem.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Przy DXie można spróbować ze szkłami pełnoklatkowymi, które nie są tak duże i ciężkie jak ich odpowiedniki do MF.
    Mały szczegół - robiąc takiego tilt-shifta (z giętkim przegubem) ze szkla z malego obrazka zapomnij o ostrzeniu nieskonczonosc, wiec takie cos mija sie z celem.

Domyślnie

Trzeba też pamiętać że jednak lensbaby daje trochę inny obrazek niż klasyczny tilt. Ostrość jest jakby skupiona punktowo w kadrze a nie w płaszczyźnie.

Domyślnie

Witam, dobrze mi się wydaję że tym cackiem można uzyskać podobny efekt do tego w pracach Grega Laubscha? bo to jeden z moich idoli od portretów

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów