Odświeżę watek - najlepiej sprawdza się wtykając kartę z przejściówką do PCMCIA w laptopie - pokazuje wtedy producenta karty. czytniki na USB nie mają takiej możliwości, niestety.
Szukaj
Odświeżę watek - najlepiej sprawdza się wtykając kartę z przejściówką do PCMCIA w laptopie - pokazuje wtedy producenta karty. czytniki na USB nie mają takiej możliwości, niestety.
pozdrowienia
drHardware. Moje zdjęcia zdradzają raczej dokumentalny charakter niźli artystyczny...
Na allegro tanie ale niepewne w sklepach drogie - dlatego ja mam z USAtanie i pewne
Fx
No to jeszcze raz w temacie:
Mam karty Sandisk Ducati i Lexar 300x. Na obu, D300 po zrobieniu 16 zdjęć zgrywa jeszcze przez około 20 sekund, co oznaczałoby, że wynik nie odbiega o opisanego wcześniej Sandiska Ultra. Mam wrażenie, że D300 po prostu nie potrafi już szybciej zgrać zapełnionego bufora.
Karta jedna kupiona w znanym sklepie, druga od godnego zaufania forumowicza. Obie sprawdzone pod Windowsem: pokazuje odpowiednich kartom producentów.
http://www.flickr.com/photos/blazeje/![]()
Odkopuje temat o oryginalności Sandisk'ów. Być może jest nowszy temat, ale nie widziałem, nvm.
Kupiłem dziś Sandisk ultra 4GB class 4. Byłem w saturnie w G. Krakowskiej ale coś mnie podkusiło i poszedłem do sklepu na ul. Westerplatte, gdzie często kupuje pendrivy itp. Mieli kartę za 35zł, czyli tyle, ile na allegro kosztują.
Ucieszony poszedłem do domu i zrodziła się wątpliość oryginalności karty.
Moja karta wygląda tak:
http://allegro.pl/sandisk-sdhc-ultra...464949206.html ( patrzeć na zdjęcie karty w opakowaniu! )
jednak zdecydowana większość kart na allegro wygląda tak:
http://allegro.pl/4gb-karta-sandisk-...454535340.html ( zwracam uwagę na inne opakowanie oraz inną naklejkę na karcie ).
Osiągi są następujące ( mierzone czytnikiem usb ):
zapis : 5,5 MB/s
odczyt : 20 MB/s
Może ktoś odnieść się do swojej karty i napisać jak ona wygląda i jakie wartości zapisu/odczytu osiąga?
Czyżbym stał się posiadaczem pięknej podróbki?![]()
Gwarantowany zapis na Twoją kartę to zgodnie ze specyfikacją (class 4) 4 MB/s więc skoro osiągasz 5,5 MB/s to nie wiem gdzie problem? To, że producent napisał na opakowaniu 15 MB/s o niczym nie świadczy.
Też się rozglądam za kolejną 16'tką, bo czasami zaczyna brakować miejsca.
Powiedzcie mi, czy w rzeczywistości da się zauważyć dużą rożnicę między kartą Sandisk Ultra (30 mb/s), Extreme IV (45 mb/s), a Extreme (60mb/s)?
Wiem, że body i tak nie pociągnie tych wartości, ale czy przy zgrywaniu tego na dysk różnice będą mocno zauważalne?
Od razu dodam, że nie kręcę filmów, a zdjęcia seryjne robię od czasu do czasu.
W tej chwili mam CF'ke z serii Ultra (tej nowej) 30 mb/s i nie wiem, czy jest sens kupować coś szybszego.
Tak, jak pisał Stig - czy te wartości to nie jest taki mit i bajka wciskana klientom?
No bo skoro jego czytniki na Fireware nie dawał rady pociągnąć całej deklarowanej przez producenta szybkości, to tym bardziej nie da rady zwykły czytniki USB 2.0.
@mini21: odpowiedz sobie sam na zadane pytanie, czy się opłaca inwestować w szybsze karty jeżeli Cię czas nie poganiaza różnice możesz dokupić jeszcze jedną kartę troszkę mniejszą
te nowe ultra 30 mb/sek są całkiem całkiem.
How much can you know about yourself if you've never been in a fight?
Skontaktuj się z nami