Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Domyślnie error F33 - pomocy!

Czy ktoś z szanownych kolegów orientuje się co mogło się nagle stać w moim D7k? Dziś pojawił się migający problem pt. F33. Dodam, że pierścień przysłon JEST ustawiony na najmniejszą przysłonę a error pojawia się tylko w obiektywach właśnie z pierścieniem przysłon. W nowszych (bez pierścienia) problem nie występuje.
    Pozdrawiam
    Marcin
    FUJI X-T2 | S12/2 | S21/1.4 | 35/1.4 | 56/1.2 | 18-55 2.8-4

Domyślnie

A blokadę przysłony na obiektywie masz włączoną?

Domyślnie

tak tak, blokada oczywiście włączona, to pierwsza rzecz którą sprawdziłem
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziulas Zobacz posta
    Czy ktoś z szanownych kolegów orientuje się co mogło się nagle stać w moim D7k? Dziś pojawił się migający problem pt. F33. Dodam, że pierścień przysłon JEST ustawiony na najmniejszą przysłonę a error pojawia się tylko w obiektywach właśnie z pierścieniem przysłon. W nowszych (bez pierścienia) problem nie występuje.
    Ja tam sie nie znam ale ewidentnie "śmierdzi" mi tu nie przekazywaniem wartości przysłony do aparatu. Może pokombinuj z jej wartościami na szkle i dopiero podepnij do puszki i odpal. Problemu jako takiego może nie rozwiażesz ale będziesz wiedział kiedy zaczyna występować.

Domyślnie

A w obiektywach na sucho, bez podpinania do aparatu przysłona zmienia się płynnie wraz z obracaniem pierścieniem? Najmniejszą przysłonę... U mnie np. w Nikkorze 50 1,8D czy też w Tokinie ustawia się największą przysłonę (f22) i na takiej blokuje.
    SLT-A57 | Σ 8-16mm F4,5-5,6 DC HSM | S DT 18-135mm F3,5-5,6 SAM | T 200-400 F5,6 LD IF
    Pentacon 29mm F2,8 Electric MC | Pallas 135mm F2,8 Magenta AM
    YN-460-II | ThinkTank Speed Demon

Domyślnie

Gdy do body nie jest podpięte żadne szkło, w trybie A pokazywana wartość przysłony i czasu totalnie wariuje, miga na przemian f2.8 i f4. W trybie M wyświetla się na stałe f4 a w innych trybach pojawia się F--
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Feadin Zobacz posta
    A w obiektywach na sucho, bez podpinania do aparatu przysłona zmienia się płynnie wraz z obracaniem pierścieniem? Najmniejszą przysłonę... U mnie np. w Nikkorze 50 1,8D czy też w Tokinie ustawia się największą przysłonę (f22) i na takiej blokuje.
    ze szkłami jest wszystko ok. Przysłony na sucho chodzą jak trzeba. Oczywiście chodzi o najmniejszy otwór przysłony dla danego obiektywu, inaczej nie blokuje rzecz jasna.
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Może masz zablokowaną dźwignię przysłony, albo w obiektywie, albo w aparacie. W obiektywie to to co wystaje i powinno chodzić luźno. W aparacie znajduje się po lewej stronie wewnątrz bagnetu. Działa w połączeniu z lustrem, jak lustro się podnosi to jednocześnie przymyka przysłonę do zadanej wartości.

Domyślnie

Z obiektywami jest wszystko ok. Problem nie dotyczy jednego tylko wszystkich z mojej stopki (50/85/135/300). Dźwignie nie są zablokowane.
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Próbowałeś czyści styki w aparacie?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów