Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Nikkory 50mm

Domyślnie Nikkory 50mm

Witam wszystkich,

Mam obecnie problem z wyborem obiektywu 50mm. Do wyboru mam standardowego Nikkora AF 50mm/1.8D Który można teraz dostać za mniej wiecej 500 zł. Alternatywą jest Nikkor AI-S 50mm/1.8 W cenie 350-380 zł . Puszka to nikon d5000 więc ostrość w obu manualna, natomiast z AI-S nie będzie mi z tym aparatem działał pomiar światła. I pytanie czy między tymi obiektywami jest jakaś różnica w jakość obrazu warta tych 100-130 zł różnicy ? oraz czy któryś z nich nada się do makro tak jak powiedzmy Nikkor AI-S 50mm/1.4 lub Nikkor micro AI-S 55m/2.8 ?

Domyślnie

Róznicy pomiędzy 50/1.8 Ai-S a AF nie ma żadnej, jednak wydaje się, że warto dołożyć do pomiaru światła - tym bardziej, jeśli planujesz kiedyś zmienić puszkę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kiemlo Zobacz posta
    Róznicy pomiędzy 50/1.8 Ai-S a AF nie ma żadnej, jednak wydaje się, że warto dołożyć do pomiaru światła - tym bardziej, jeśli planujesz kiedyś zmienić puszkę.
    Jak zmieni puszkę to pewnie na lepszą i wtedy już będzie pomiar

Domyślnie

Rozumiem że zdania są podzielone ? Więc jak to jest z tym macro taka 50-tka się do tego nadaje ? Bo z tego co zasłyszałem tu i tam rewelacyjny do tego celu jest Nikkor micro AI-S 55mm/2.8 ale jego ciężko dorwać, albo nie wiem gdzie szukać

Domyślnie

to weź 55/3.5 też nie pożałujesz
    a 50ki wszystkie dobre a najlepsza dla Ciebie byłaby z silnikiem AF-S nikkor albo sigma 50/1.4, tylko cena już spora

Domyślnie

Dobra, ale może sprecyzuj - szukasz ogólnie pięćdziesiątki czy typowo do makro? Bo jeśli do makro, to z tych dwóch bym Ci doradził jednak 50/1.8D z pomiarem światła (zawsze to jakieś ułatwienie). Natomiast jeśli w ogóle szukasz obiektywu do makro, to - bazując na swoich doświadczeniach w tej dziedzinie - doradzałbym jednak dozbierać do np. Tamrona 90 niż pakować się w pięćdziesiątkę (na pewno będziesz musiał dokupić jeszcze pierścienie z przeniesieniem automatyki, jeśli chcesz zmieniać przysłonę (a chcesz), a i odległość ostrzenia będzie malutka, co przy płochliwych owadach jest niemożliwie wręcz irytujące).

Domyślnie

Obecnie bardziej mi zależy na dobrym obiektywie macro przy czym budżet niestety bardzo ograniczony. Dlatego też zwróciłem uwage na AI-Sy. Czy ja dobrze rozumiem, że kupując powiedzmy nikkora AI-S 55mm/2.8 nie będe miał możliwości zmiany przysłony bez zastosowania odpowiednich pierścieni ? A swoją drogą z nisko budżetowych rozwiązań może warto spróbować pobawić się M42 ? Mam heliosa 44m-4 Możliwe że gdzieś znajdzie się i mieszek ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ranevan Zobacz posta
    Obecnie bardziej mi zależy na dobrym obiektywie macro przy czym budżet niestety bardzo ograniczony. Dlatego też zwróciłem uwage na AI-Sy. Czy ja dobrze rozumiem, że kupując powiedzmy nikkora AI-S 55mm/2.8 nie będe miał możliwości zmiany przysłony bez zastosowania odpowiednich pierścieni ? A swoją drogą z nisko budżetowych rozwiązań może warto spróbować pobawić się M42 ? Mam heliosa 44m-4 Możliwe że gdzieś znajdzie się i mieszek ?
    Jeśli nie ma pierścienia przysłony to potrzeba do niego pierścieni ze stykami. Jeśli zaś obiektyw ma taki pierścień to sam zadajesz mu przysłonę. W przypadku NAIS55/2,8 masz pierścień, więc sam zadajesz przysłonę, jest także domykacz przysłony (ten dzyndzel z tyłu), więc domknie się ona do wartości zadanej w momencie robienia zdjęcia (jeśli pierścienie także mają domykacz).
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

Jeżeli niskobudżetowo bawić się w makro to faktycznie albo opcja z "m42", albo poszukać używanej Cosiny 100 mm f/3.5 Macro z pierścieniem 1:1.
    OMG, I have finally discovered what's wrong with my brain: On the left side, there is nothing right, and on the right side, there is nothing left.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez downunder Zobacz posta
    Jeżeli niskobudżetowo bawić się w makro to faktycznie albo opcja z "m42", albo poszukać używanej Cosiny 100 mm f/3.5 Macro z pierścieniem 1:1.
    Uściślę - z dedykowaną soczewką z którą się uzyskuje 1:1, bez niej jest 1:2. Występuje ten całkiem udany optycznie wynalazek (mechanicznie jak wydmuszka) pod wieloma nazwami m.in. Cosina, Soligor, Vivitar, Voightlander, Phoenix.

EDIT: Ciężko dostać, zwłaszcza komplet z soczewką. Trza się przygotować na co najmniej 400 PLN (przy pewnej dozie szczęścia).
    Ostatnio edytowane przez adolfik9501 ; 03-02-2011 o 12:50
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów