Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Domyślnie

To nędza.
    Straszna nędza.
    Szczególnie, że WT-4 kosztuje... no w każdym bądź razie nie nędzne pieniądze.
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

to daje ciagle 10 -12 sekund na rawa z puszki.
    hmmm.. no i tutaj zaczyna się pytanie, czy 2.5 tyś jest tego warte.
    ... i tak was lubie ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AlleG Zobacz posta
    hmmm.. no i tutaj zaczyna się pytanie, czy 2.5 tyś jest tego warte.
    To koszt urządzenia. Ale zdaje się, że należy osobno dokupić oprogramowanie CCP 2. No i w ten sposób przekroczymy 3 tys.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Konstancin

Domyślnie

Eye-Fi nie jest takie zle.
    Uzywam tej karty w D3s w drugim slocie, zapis jest skonfigurowany na zapis RAW do 1ego slotu i JPG do drugiego. Laptop kilka metrow od body, WiFi jako Ad-Hoc. Zdjecia pojawiaja sie po kilku sekundach (max. 10).
    Wystarcza, zeby skontrolowac kadr, ekspozycje itd. RAWy zaciagam pozniej przy uzyciu czytnika.
    Karta Eye-Fi ma dwie wady: jest wyraznie wolniejsza od Sundisk Extreme i ma wiekszy fizyczny rozmiar (nie wchodzi do slotu SD w moim laptopie!).

Domyślnie

Witam.

Dane techniczne WT-4 nie pozostawiają złudzeń. Urządzenie obsługuje sieci bezprzewodowe IEEE802.11b/g, 11a, czyli jak już napisał Kolega RomanZWrocławia szybko nie będzie. Zaproponuję więc lekko zakręcony pomysł na rozwiązanie z gatunku „a gdyby tak”.

Interesuje nas szybka transmisja bezprzewodowa (> 100Mbit), rozsądne koszty i akceptowalna wygoda użytkowania. Główkowanie zaczynam od kanału transmisji danych. Bez większych problemów można kupić karty sieciowe i routery WiFi obsługujące transmisję IEEE802.11n, czyli z prędkościami w zakresie powyżej 100 Mbit. Ponoć nawet do 600, choć tak na szybko znalazłem urządzenia 150 i 300 Mbit. Pozostaje problem podłączenia takiej karty do aparatu. Trzeba wykombinować miniaturowego PC'ta którego podłączy się po USB do aparatu (WT-4 też chyba się podłącza kablem). Może wystarczy netbook (EEEPC Asusa mają kartę 802,11b/g/n), są też miniaturowe płyty główne, w ostateczności minimoduły z mikrokontrolerami ARM, na których da się postawić normalny system operacyjny. Jeżeli uda się dobrać sprzęt z Windowsem, to instalujemy Camera Control Pro, lub coś na bazie bibliotek udostępnionych przez Nikona, dla Linux'a też pewnie się da coś wykombinować. Zastosowanie gotowego netbooka z kartą na pokładzie będzie znacznie tańsze niż WT-4.

Zdaję sobie sprawę, że szczegóły wymagają dopracowania i przetestowania, ale może jest to jakieś rozwiązanie?

Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMark Zobacz posta
    Eye-Fi nie jest takie zle.
    Uzywam tej karty w D3s w drugim slocie, zapis jest skonfigurowany na zapis RAW do 1ego slotu i JPG do drugiego. Laptop kilka metrow od body, WiFi jako Ad-Hoc. Zdjecia pojawiaja sie po kilku sekundach (max. 10).
    Wystarcza, zeby skontrolowac kadr, ekspozycje itd. RAWy zaciagam pozniej przy uzyciu czytnika.
    Karta Eye-Fi ma dwie wady: jest wyraznie wolniejsza od Sundisk Extreme i ma wiekszy fizyczny rozmiar (nie wchodzi do slotu SD w moim laptopie!).
    W przypadku D3 to rozwiazanie jest całkiem sensowne, jpgi sa duzo mniejsze niż rawy.
    ja niestety (buehehe, jak to brzmi) dysponuje TYLKO (znowu ;>) D700, z jednym slotem. ale w sumie dzis sobie zrobie taki test... zeby Eye-fi sciągało TYLKo jpgi z puszki... zobaczymy czy sie tak bedzie dało.

Otwiera nam to równiez opcje p.t zakup tanszej karty Explorer, bo nie musi miec mozliwosci wysyłania RAW'ów.

widzisz, kurde, człowiek sam czasami na coś nie wladnie, a rozwiazanie zdaje się oczywiste.
    ... i tak was lubie ...

Domyślnie

Temat mnie interesuje gdyż... chętnie widziałbym zdjęcia lądujące bezprzewodowo na iPadzie. Oczywiście inne komputery też wchodzą w grę, ale wersja iPad to dla mnie najciekawsze połączenie - ot taki minikomputer, superprzenośny, łatwo pokazać modelce na przykład, wizażystce, rodzinie, klientowi, coś obgadać, itd. Do tego ma świetny jakościowo ekran, z naprawdę doskonałym odwzorowaniem kolorów (gorzej z detalami w czerniach - co bywa plusem).

Najgorzej jednak jest po stronie korpusu. A jaki adapter (na CF) najlepiej kupić do Eye-fi? Bo coś gdzieś widziałem, ale ponoć strasznie powolne i niekoniecznie kompatybilne. Więc może to jest kolejny element, który zwalnia całą operację?

EDIT: Poszperałem trochę po sieci i widzę, że w tym roku Eye-Fi (oraz twórca aplikacji pod iOS) wypuszcza kartę i uaktualnienia do programów, umożliwiające bezpośredni transfer z karty na iPada. Wcześniej potrzebny był punkt dostępu, czyli jakaś już istniejąca sieć bezprzewodowa. Ale wiele osób było zainteresowanych połączeniem Ad-Hoc więc pracują jak widać pełną parą. Ograniczenia aplikacji (ShutterSnitch) to niestety podgląd jedynie JPEGów i to w dodatku zoptymalizowanych, czyli nie można ich sobie dowolnie powiększyć w celu dokładnego przyjrzenia się szczegółom. Czyli do zdjęć poglądowych jedynie. Może też do selekcji jakiejś wstępnej... Zrzut RAWów też niemożliwy podobno. Przynajmniej do tej pory. Ale generalnie to już coś i być może da się z tego nawet korzystać.
    EDIT2: Poszperałem dalej - aplikacja na iPada jest daleka od bezproblemowego działania i do tego podwojono jej cenę - porażka.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 01-02-2011 o 04:25

Domyślnie

Ładny wątek, odgrzebię nieco, bo jestem żywo zainteresowany. Szybkość - jak MMark słusznie zauważył nie ma potrzeby wysyłania od razu RAWów. Chodzi o to, aby szybko w trakcie sesji rozeznać się co trzeba skorygować, a nie od razu zabierać się do obróbki, tak więc RAWy na później. Nie oznacza to jednak, że można brać tańszą wersję (w mojej ocenie). Z tego co wyczytałem tylko PRO śmiga ad-hoc z komputerem - pozostałe wymagają wsparcie ze strony routera, czyli można z nich korzystać tylko "w domu" - plenery odpadają.

Cena... ponad 500 zł to niemało. Zastanawia mnie dlaczego wersja 4GB jest droższa
    pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Temat mnie interesuje gdyż... chętnie widziałbym zdjęcia lądujące bezprzewodowo na iPadzie. Oczywiście inne komputery też wchodzą w grę, ale wersja iPad to dla mnie najciekawsze połączenie - ot taki minikomputer, superprzenośny, łatwo pokazać modelce na przykład, wizażystce, rodzinie, klientowi, coś obgadać, itd. Do tego ma świetny jakościowo ekran, z naprawdę doskonałym odwzorowaniem kolorów (gorzej z detalami w czerniach - co bywa plusem).
    Ja mam ja w D300s i bywa nieslychanie przydatna podczas sesji. Robie zdjecia, ruter w tym samym powieszczeniu ( strasznie spada tranfer przez sciany, albo kompletnie zanika ),robie 2 kroki sprawdzam zdjecie na monitorze i foce dalej.
    RAW-y na CF, a na SD jpeg Large Basic i naprawde szybko sie sciagaja. Jak ktos chce moge poeksperymentowac z jakoscia JPEG, ale mi do sprawdzenia Basic wystarczaja.
    Wracam z terenu i tez zdjecia same z siebie gotowe do przejzenia, na pweno karty z czytnika nie zapomne

Szukam wlasnie takiej opcji, by to wykozystac w terenie iPad wydaje sie idealny, niestety sam w sobie kosztuje do tego aplikacja i na dodatek nie ma pochelbnych opinii na jej temat. Jednak cos z Windowsem na chwile obecna bardziej funkcjonalne by bylo, aczkolwiek w uzytkowaniu bardziej klopotliwe. Ja o Tablecie myslalem, ale matryce maja koszmarne.

RAW-y da sie sciagac, ale w tej najdrozszej karcie.
    To laczenie z iPadem to wlasnie bez rewelacji. Pod Win to calkiem niezle to pracuje.

Ja uzywam aplikacji do sicagania zdjec, ale przegladam juz w czym innym

Do Ad-Hoc to tylko ta PRO karta sie laczy. Ja zechce sprobowac programowego AP.
    Zdaje sie, ze mojej mamie zakosze router, co ma baterie i pracuje na niej pare godzin. tymczasowo sie sprawa rozwiarze.

Jesli ktos ma pytania smialo.
    Nikon DSLR + N SLR Zenit TTL.
    Amatorzy martwią się o sprzęt, profesjonaliści o pieniądze, a mistrzowie o światło.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sculptoris Zobacz posta
    Ładny wątek, odgrzebię nieco, bo jestem żywo zainteresowany. Szybkość - jak MMark słusznie zauważył nie ma potrzeby wysyłania od razu RAWów. Chodzi o to, aby szybko w trakcie sesji rozeznać się co trzeba skorygować, a nie od razu zabierać się do obróbki, tak więc RAWy na później. Nie oznacza to jednak, że można brać tańszą wersję (w mojej ocenie). Z tego co wyczytałem tylko PRO śmiga ad-hoc z komputerem - pozostałe wymagają wsparcie ze strony routera, czyli można z nich korzystać tylko "w domu" - plenery odpadają.

Cena... ponad 500 zł to niemało. Zastanawia mnie dlaczego wersja 4GB jest droższa
    Jak masz karte wifi co moze zrobic programowego AP to tez da rede w terenie.
    Nikon DSLR + N SLR Zenit TTL.
    Amatorzy martwią się o sprzęt, profesjonaliści o pieniądze, a mistrzowie o światło.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów