Close

Strona 12 z 13 PierwszyPierwszy ... 210111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 125

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    No więc właśnie - w PA231W gradient pozostaje "boski" mimo przeprowadzenia kalibracji.
    A jak to jest fizycznie możliwe? Reguluje temperaturę podświetleniem? Czy może na NG zafarby są mniej widoczne niż na WG? Bo na chłopski rozum wyrzucenie choćby jednego odcienia z jednego kanału spowoduje że gdzieś na matrycy musi pojawić się rozjazd i "boskości" już nie mamy. To zwykła matematyka...
    Żurek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Żurek Zobacz posta
    A jak to jest fizycznie możliwe? Reguluje temperaturę podświetleniem? Czy może na NG zafarby są mniej widoczne niż na WG? Bo na chłopski rozum wyrzucenie choćby jednego odcienia z jednego kanału spowoduje że gdzieś na matrycy musi pojawić się rozjazd i "boskości" już nie mamy. To zwykła matematyka...
    Stare WG serii x90 też dawało się "bosko" skalibrować. Być może 8 bit wystarcza przy większej precyzji sterowania LUT zapewniającej uniknięcie błędów przeliczeniowych, być może wyświetlane jest 8bit + FRC, być może panele z 10-o bitowym LUT tak naprawdę mają matryce 6 bit + FRC.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Żurek Zobacz posta
    Ale przecież PA231W ma 14 bitowe LUT i 16 bitowe przetwarzanie .... więc trudno by był tu banding.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Stare WG serii x90 też dawało się "bosko" skalibrować. Być może 8 bit wystarcza przy większej precyzji sterowania LUT zapewniającej uniknięcie błędów przeliczeniowych, być może wyświetlane jest 8bit + FRC, być może panele z 10-o bitowym LUT tak naprawdę mają matryce 6 bit + FRC.
    Np. 2690 ma 12 bit LUT - banding mógłby praktycznie wystąpić tylko przy 8 bitowym przeliczaniu wewn. podczas kalibracji gain RGB poprzez menu OSD.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    Ale przecież PA231W ma 14 bitowe LUT i 16 bitowe przetwarzanie .... więc trudno by był tu banding.
    Kyle,

Matryca jest 8 bitowa. Jeśli więc w procesie kalibracji zostanie obcięte np. 5 odcieni z czerwieni to tych 5 odcieni zabraknie do utworzenia pełnych 256 odcieni neutralnej szarości. I w efekcie tych szarości będzie 256 tyle że część z nich nie będzie miała tego samego odcienia co biel - tak mi się przynajmniej wydaje. I dlatego zastanawiam się jak możliwy jest "boski" gradient na 8-bitowej matrycy po kalibracji. Wogóle nie wiem jak jest to możliwe na matrycy sterowanej dyskretnie - oczywiście przy 10bitach rozjazdy są zapewne na tyle małe, że statystyczne ludzkie oko już ich nie widzi.

Zdaję sobie sprawę że mój monitor nie jest jakimś wypasem ale w momencie kiedy wszystkie wagi RGB mam na 100% wtedy też mogę napisać że mam przyzwoity gradient - oglądając go z bliska nie widzę przesunięć odcienia pomiędzy poszczególnymi stopniami szarości, ale różnice w jasności są miedzy nimi wyraźnie widoczne. W momencie kiedy choćby jedną przytnę o 1 klik (co oznacza ucięcie tylko 1 odcienia w kanale) to ZAWSZE któraś z szarości już lekko różni się odcieniem od sąsiedniej. Oczywiście w żadnym stopniu nie przeszkadza to w normalnej pracy i nie da się tego zauważyć na zdjęciach. Niemniej jednak nie odważyłbym się nazwać gradientu idealnym - bo ideał oznacza brak JAKICHKOLWIEK wad. Jedyne co mi przychodzi do głowy w związku z "boskością" gradientu kalibrowanego PA231 to to że jest normalnogamutowy a więc ma mniejszą odległość dE pomiędzy poszczególnymi odcieniami. A w takiej sytuacji różnice w odcieniach szarości mogą być zwyczajnie niewidoczne. Zresztą miałem w domu ostatnio jakiegoś BENQ za niecałe 500zł i cięcie poszczególnych składowych RGB nie robiło dla szarego gradientu takiej masakry jaką robi u mnie.
    Żurek

Domyślnie

http://allegro.pl/monitor-benq-22-fu...382296931.html takie coś mi ktoś polecił. Szajs?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez photoaction Zobacz posta
    http://allegro.pl/monitor-benq-22-fu...382296931.html takie coś mi ktoś polecił. Szajs?
    Szajs.
    Żurek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez photoaction Zobacz posta

Jeśli szukasz czegos taniego to zerknij na to: http://dell.wroclaw.pl/opis/1872914/hp-lp2275w-22.html

Używka, ale ja kupiłem u nich HP2475W też poleasingowy i powiedziałbym, że jak za takie pieniądze to jest rewelka. Kupowałem kilka i trafiłem na jeden mocniej zużyty, zwróciłem bez żadnego problemu.

Domyślnie

ok a co sądzicie o Asus PA246Q ProArt ???

Domyślnie

delete
    Ostatnio edytowane przez Kyle ; 29-01-2011 o 13:43

Strona 12 z 13 PierwszyPierwszy ... 210111213 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów