Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 56

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    EIZO CG243W jest lepsze, ale tylko i wyłącznie pod warunkiem, że może Pan pozwolić sobie na przemeblowanie oświetlenia jeśli zajdzie taka potrzeba.
    A dokladniej? Mowimy tu o natezeniu swiatla w pomieszczeniu (w lumen-ach) czy o kierunku jego padania wzgledem monitora? I jak sie ma do tego 'hood', ktory Eizo zalancza w zestawie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matteo Zobacz posta
    Ja pracuje w 100% w domu, gdzy w domu mam 'biuro'. Faktycznie spedzam duzo czasu z fotografia ale nie tylko. Zajmuje sie tez grafika i animacja (2d). Projektuje rowniez serwisy www wiec przydaloby sie cos bardzo uniwersalnego.
    (...)
    Zaznaczam ze nie jestem SUPER PRO jesli chodzi o grafike i animacje wiec... Z drogiej strony chcialbym juz kupic cos pozadnego.
    No to weź tańszego. Eizo jest za ~6-7k zł brutto, Neca dostaniesz za mniej niż 4k zł. Szanse, że różnice w Twoim przypadku będą wyraźnie odczuwalne w praktyce, są raczej znikome.
    I'm one of those bad things that happen to good people

Domyślnie

A dokladniej? Mowimy tu o natezeniu swiatla w pomieszczeniu (w lumen-ach) czy o kierunku jego padania wzgledem monitora? I jak sie ma do tego 'hood', ktory Eizo zalancza w zestawie?
    Chodzi o oświetlenie ogólne. Jeśli będzie zbliżone poziomem do dziennego, nawet w pochmurny dzień, to może Pan brać IPS'a. Jeśli natomiast będzie to wieczorne, kameralne, to dostanie Pan coś takiego w narożnikach:

Kaptur służy do czego innego.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Tyle że to wyłazi przy kątach patrzenia, z jakich i tak nikt normalny nie ogląda monitora.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez de Fresz Zobacz posta
    Tyle że to wyłazi przy kątach patrzenia, z jakich i tak nikt normalny nie ogląda monitora.
    Zdjęcie jest zrobione z innego kąta aby pokazać co rzeczywiście wieczorem widzi użyszkodnik. Przy odległości ok 40-60 cm od ekranu, przy pracy z ciemnym tłem (ja tak pracuję) widać centralnie ciemny ekran rozjaśniający się coraz bardziej w miarę zwiększania kąta widzenia. Największa różnica kąta jest oczywiście do narożników, gdzie są paskudne jasne plamy zamiast jednorodnego ekranu. Oczywiście żaden producent tego nie specyfikuje, dając co najwyżej pomiary równomierności mierzone na wprost punktu pomiarowego. I liczby są ładne... Planuję w niedługim czasie zakupić punktowy laboratoryjny luxomierz i w razie dyskusji w niedowiarkami mierzyć takie rzeczy z pozycji obserwatora. Ludzie płaczą że producenci deklarują 20-25% różnicy jako norma. Będzie niespodzianka jak się pomierzy metodą "percepcyjną" punkt czerni bo zdecydowanie nie będzie to 25%, ani nawet 50%.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 26-01-2011 o 14:08
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Co do ceny to w UK troche taniej wychodzi. Przy obecnym kursie funta (4.4zl) to za EIZO trzeba zaplacic jakies 4400zl.
    http://www.nativedigital.co.uk/shop/...screen---black
    Nec okolo 4000zl
    http://www.nativedigital.co.uk/shop/....php?xProd=825

Co ciekawe jak doloze 800zl to moge dostac EIZO CG243W z IPS hmmm
    http://www.nativedigital.co.uk/shop/...screen---black

Domyślnie

Za ~5400 ja bym brał CG243. Ale to ja, mam zdecydowanie wysokie wymagania w stosunku do monitora do pracy. A wziąłbym go dlatego, że w komplecie jest osłonka (naprawdę się*przydaje) i soft, a do Neca oprogramowanie trza sobie ściągnąć z Hameryki dopłacając za nie osobno, osłonkę zdaje się też idzie dokupić od Spectry. Choć t ostatnią można też i sobie samemu wydziergać w cenie ~20 zł z czarnego boardu b1-b2, funkcjonalność zbliżona, estetyka zależna od zdolności manualnych. Do domu lub gdyby to nie było moje narzędzie pracy o istotnym znaczeniu dla jej komfortu, to raczej skłaniałbym się do Neca.

Domyślnie

Do kalibracji tego CG243 wystarczy mi i1 Display 2 (Eye-One Display 2) czy tez trzeba cos konkretniejszego?
    Oprogramowanie monitora ma tablice korekcji dla błędów kolorymetru, ale w praktyce przy takim połączeniu, można spotkać konkretne "kwiatki". Lepiej użyć pewniejszego przyrządu, np ColorMunki Photo.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów