Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 56

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie NEC PA241W czy EIZO ColorEdge CG241W

Witam,

Wiem ze problem monitorow byl juz poruszany ale ja mam ciagle mnustwo watpliwosci.
    Za NEC PA241W przemawia matryca - P-IPS ale EIZO to EIZO (kalibracja sprzetowa itp) Sam nie wiem. Hdybyscie mieli wybrac cos w tym przedziale cenowym to co byscie wybrali???

Prosze laskawie o kilka slow. Dzieki!!!

Domyślnie

PA241W też da się skalibrować sprzętowo, jest to konstrukcja technologicznie nowsza i bardziej zaawansowana od CG241W.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    jest to konstrukcja technologicznie nowsza i bardziej zaawansowana od CG241W.
    Ale czy jest to konstrukcja lepsza? Tak w praktyce. No i na czym Twoim zdaniem ta przewaga technologiczna miałaby polegać?
    I'm one of those bad things that happen to good people

Domyślnie

NEC PA241W to sprzęt graficzny. Bezkompromisowy jeśli chodzi o obraz ale i bardzo wymagający jeśli chodzi o miejsce pracy. Bez możliwości legalnie zakupu oprogramowania do kalibracji. EIZO CG241W to sprzęt bardziej foto niż graficzny. Ma wadę w postaci rozjaśniania detali w cieniach pod kątem, ale za to ultrauniwersalny pod względem oświetlenia.

Bardziej właściwe jest zestawienie:
    NEC PA241W - EIZO SX2462W
    brak odpowiednika - EIZO CG241W
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    NEC PA241W to sprzęt graficzny. (...) EIZO CG241W to sprzęt bardziej foto niż graficzny.
    Dość interesująca klasyfikacja, szkoda że nie mająca wiele wspólnego z praktyką oraz przekonaniami producenta, co do własnego sprzętu
    I'm one of those bad things that happen to good people

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez de Fresz Zobacz posta
    Dość interesująca klasyfikacja, szkoda że nie mająca wiele wspólnego z praktyką oraz przekonaniami producenta, co do własnego sprzętu
    Zdanie producenta niewiele mnie obchodzi. Klasyfikacja jest własna i wynikająca właśnie z praktyki.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    NEC PA241W to sprzęt graficzny. Bezkompromisowy jeśli chodzi o obraz ale i bardzo wymagający jeśli chodzi o miejsce pracy. Bez możliwości legalnie zakupu oprogramowania do kalibracji. EIZO CG241W to sprzęt bardziej foto niż graficzny. Ma wadę w postaci rozjaśniania detali w cieniach pod kątem, ale za to ultrauniwersalny pod względem oświetlenia.

Bardziej właściwe jest zestawienie:
    NEC PA241W - EIZO SX2462W
    brak odpowiednika - EIZO CG241W
    Panie Tomaszu, ciut pan przesadza z tym oświetleniem. Używam PA241 od czterech miesięcy, pracuję na nim "rano, wieczór, we dnie, w nocy" przy zmiennym oświetleniu od całkowicie dziennego do małej 11-watowej lampki i jakiś drastycznych różnic w wyglądzie ekranu nie zauważam. Próbuję odnaleźć srebrzenie czerni, ze słabym, niestety skutkiem, aczkolwiek zaznaczam, że jestem dziwak - siedzę na wprost ekranu i nie potrafię pracować pod kątem 170 stopni. Ponieważ mam obok Eizo PVA i faktycznie ten ma nieco niższą czerń, ale nie jest to różnica widoczna od razu, trzeba się wpatrywać. Być może fachowcy od ślubów bądź portretów potrzebują specyficznego oświetlenia, mnie zadowala takie jakie mam. Jedyny problem jaki dostrzegam to ten, że ja się namęczę nad wyciąganiem tych łajt -balansów z mieszanych świateł, a goście, któym daję zdjęcia i tak oglądają je na TN-kach.
    Fakt, używam monitora tylko do foto, grafiki i pisania, nie oglądam filmów, ani nie gram (po raz ostatni zabawiłem się w grę komputerową w 1991 roku) więc nie mogę wypowiadać się na temat jego uniwersalności. Z powodu braku możliwości (na razie) kalibracji sprzętowej, używam monitora tak jak wyjąłem z kartonu z zapuszczonym fabrycznym profilem i jest niemal ok. Sprawdzałem różnymi testami i tylko na osławionym "rzeźniku" kol. Czornyja widzę b. słabe przebarwienia na fragmencie pasków, co jest chyba nieźle jak na nieskalibrowany monitor.
    Nie chciałbym się mieszać się do wymiany zdań na temat dostępności programu Spectraview w Polsce, ale osobiście uważam, że dzielenie rynków zbytu przez NECa na amerykański, gdzie program dostępny jest za ca $ 80, i europejski, gdzie programu nie można kupić, jest nie całkiem fair. Jakoś dostępność programu w USA nie szkodzi interesom firmy (przecież tam są też dwie linie tych monitorów), więc dlaczego szkodzi w Europie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    Panie Tomaszu, ciut pan przesadza z tym oświetleniem. Używam PA241 od czterech miesięcy, pracuję na nim "rano, wieczór, we dnie, w nocy" przy zmiennym oświetleniu od całkowicie dziennego do małej 11-watowej lampki i jakiś drastycznych różnic w wyglądzie ekranu nie zauważam.
    A ja zauważam, i przy pracy wieczorową porą określam tą różnicę jako bardzo dużą. Na tyle dużą, że nie jestem w stanie pracować w takich warunkach na takich monitorach. A od swojego klienta, któremu referowałem cechy monitora, wolę usłyszeć: "Eee nie jest tak źle." Zamiast: "A co to ku*wa jest!?".
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 26-01-2011 o 03:01

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez de Fresz Zobacz posta
    Ale czy jest to konstrukcja lepsza? Tak w praktyce. No i na czym Twoim zdaniem ta przewaga technologiczna miałaby polegać?
    - nowszy rodzaj świetlówek o nieco szerszym gamucie, lepiej kryjącym ISO Coated v2 + Pantone (praktycznie w 100%).
    - 10-o bitowe wyświetlanie z 14-o bitowym sterowaniem via 3D LUT z 16-o bitowym przeliczaniem wewnętrznym, pozwalajacym na sprzętowe kalibrowanie gamutu monitora i sprzętowy softproofing - powstaje oczywiście pytanie, czy tak naprawdę pół dE w prawo czy w lewo robi komukolwiek różnicę, ale przynajmniej w teorii ten monitor świeci precyzyjniej
    - statystycznie lepsza równomierność niż w CG241W, potencjalnie lepsza stabilność dzięki policzonej korekcie na zużycie CCFL
    - z duperel - bardziej ergonomiczny w budowie i obsłudze

Domyślnie

Bezkompromisowy jeśli chodzi o obraz ale i bardzo wymagający jeśli chodzi o miejsce pracy. Bez możliwości legalnie zakupu oprogramowania do kalibracji.
    Niebardzo rozumiem co masz na mysli mowiac: Bez możliwości legalnie zakupu oprogramowania do kalibracji.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów