Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: osłona LCD pro

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grzybu Zobacz posta
    Nie używałem takiej osłony nigdy, ale zastanawia mnie jak to się odbywa. Żeby oglądnąć zdjęcie na LCD trzeba to otworzyć, z kolei jak chcesz zrobić zdjęcie to znowu zamknąć. Chyba nie jest to zbyt poręczne. Pewnie w większości przypadków nie będzie przeszkadzało, ale warto się nad tym zastanowić. Osobiście też wyprałbym pilota/wężyk
    tak wlasnie teraz nad tym mysle, ze to chba......nie potrzebne nawet jak sie cos zarysuje, przeciez tam patrze tylko tak ogolnie nie wplywa jakas ryska na zdjecie. bezsensu.

chyba zloze z narzeczona i kupie cos madrzejszeg moze filterek a mzoe wezyk (gruszke wlasnie znalazłem w pracy )
    l D90 l N16-85 l N35/1,8 l SB800 l

Domyślnie

Taka oslona ma sens przy mozliwosci kadrowania z LCD(jak w hybrydach np.), przy dSLR raczej przeszkadza.

Domyślnie

Powiem Wam, kiedy taka osłona ma sens - gdy chcecie przejrzeć zdjęcia na LCD aparatu w silnym słońcu (na plaży, w Egipcie, w słoneczny śnieżny dzień), w tak silnej ekspozycji słonecznej, że nic nie widać na wyświetlaczu. W pozostałych przypadkach przeszkadza - a już w fotografii reporterskiej na pewno - gdyż, aby przy rozłożonej osłonie zrobić zdjęcie, trzeba wykonać TRZY dobrze wyćwiczone ruchy, aby ją zamknąć, inaczej boleśnie dziabniemy się pokrywką osłony w paszczę.
    Śmieszny jest też argument sprzedawców co do osłony "pro" - że chroni przyciski aparatu i są po kilku latach jak nowe - to jak w cudowny sposób osłona przenosi nacisk, nie dotykając przycisków? Dawno już poza tym dowiedziono, że np. telefony komórkowe niszczą się o wiele bardziej w "szczelnych", foliowych pokrowcach, niż gołe (dostający się wszędzie kurz działa jak papier ścierny).
    No i walor szpanerski - aparat wygląda bardziej "bojowo". Ale myślę, że dla prawdziwego fotografa, forumowicza, nie ma to znaczenia.
    A co do gruszki, to mała, praktyczna porada (rzadko podkreślana) - przed użyciem dokładnie WYPŁUKAĆ, wciągając wielokrotnie wodę, po czym jeszcze dokładniej wysuszyć.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 14-02-2007 o 16:42
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Zgadzam się z ekonet_pth. Miałem coś takiego do czasu, aż przystawiłem aparat do oka. Osłonka była otwarta i przywaliłem sobie w twarz. Skończyło się na bólu i wykopaniu osłonki. Może to i przydatny element ale sporadycznie. A pisanie, że jest profesjonalna to woda na młym sprzedawców. Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta
    Ja kiedyś myślałem o zakupie czegoś do ochrony LCD. Dałem sobie spokój, jak na razie rys nie mam. A jak będę miał, to będę miał je też w ... głębokim poważaniu
    ## jak się pojawia ryski to proponuje DISPLEX ) idealnie poleruje szybki w komórkach to i tu się nada no i cena 16 zł i starcza na parę polerowań
    |D90|D7200|S10-20|35 f1.8|18-105vr |T70-300VC |T150-600VC |
    FOTKIJETPHOTOS,AIR FOTO

Domyślnie

Witam,
    Wydaje mi sie ze czasami moze sie przydac taka oslonka - jak sie ja zalozy i zamknie aparat nie wyglada jak lustrzanka cyfrowa tylko bardziej przypomina analog - tak mi sie wydaje przynajmniej. Moze byc wtedy mniej pozadany przez przechodniow . Tak mamy oslonke ochronna ale w innym znaczeniu .
    pozdrawiam
    Nikon D80; Nikkor 18-200 VR; Jupiter 135/3,5; mieszek; SB-800... i tyle...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez israel Zobacz posta
    Witam,
    Wydaje mi sie ze czasami moze sie przydac taka oslonka - jak sie ja zalozy i zamknie aparat nie wyglada jak lustrzanka cyfrowa tylko bardziej przypomina analog - tak mi sie wydaje przynajmniej. Moze byc wtedy mniej pozadany przez przechodniow . Tak mamy oslonke ochronna ale w innym znaczeniu .
    pozdrawiam
    Trochę masz racji. Ale jeśli niesiesz aparat zawieszony na szyi, to akurat osłonkę masz przy klatce piersiowej. A bandyci najpierw zwiną Ci aparat, a potem się zastanowią, co to jest (duże, czarne - brać!). Oby nie...
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Proponuję wywalić wszelkie osłonki, ekraniki i podobne duperele, ew. nanieść miękką folię bezklejową na ekran i skupić się na zdjęciach a nie "tuningowaniu" sprzętu. Za zaoszczędzone pieniądze polecam np. zakup ruskiej stałki
    LuCaS
    D800|24-70 f2,8|85 f1,4
    50 f1,4|80-200 f2.8

Domyślnie

Witam,

Kupiłem taką osłonę do sewgo aparatu, i moim zdaniem, wyrzuciłem pieniądze w błoto. Ani to wygodne, ani praktyczne. Leży na półce i porasta kurzem.
    MZ najlepiej użyć folii, tak jak napisał LuCaS.

Pozdrawiam, QuadMan
    Jakieś puszki i słoiki, a fotki takie sobie....

Domyślnie

Przeciez do d70 jest odslona na obiektyw dodana. ta z fototipa to badziewie, kumpel mial i to nic wygodnego. Do joystica ciezki dostep, i ciagle trzeba "klapac" zeby podejzec zdjecie, pozniej do zrobienia zamknac itd. po kilku takich "operacjach" kumplowi odpadla jedna z bocznych klapek. Lepiej ta 100zl przeznaczyc na cos innego.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów