Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Domyślnie d90 AF zagwostka

witam,
    posiadam body d90 i zauwazylem spore problemy z AF a dokladniej FF.
    jednak wystepuje on tylko z obiektywami nie posiadajacymi wlasnego silnika np/ z 50 1.4 z 28 2.8 itp
    z obiektywami AF-S: 50 1.4G z 18-105 jest OK.
    zuwazylem tez ze na manulanych zeissach 85 i 105 potwierdzenie ostrosci jest tez z 4mm blizej niz powinno? sprobowac kalibrowac ? czy jesli zaczne grzebać to przestanie rowniez dzialac z obiektywami AF-s

Domyślnie

Jezu co się dzieję
    Ja bym chyba darował kręcenie śrubkami w twoim przypadku. Skoro na nowych obiektywach jest ok ( z motorkiem) to to raczej wina lezy gdzie indziej. Pewno też kalibracja ale w stosunku do śrubokręta ?
    Jasny gwint co sie dzieje z tymi d90 ;(

Domyślnie

Ja przed chwilą wykalibrowałem AF w moim D5000. Filozofia żadna. Wystarczy tylko mieć odpowiedni imbus. Jak spróbujesz to się przekonasz czy coś to da. Jeśli nie, zawsze możesz ustawić śrubę w pozycji wyjściowej. Oczywiście nie namawiam. W moim przypadku pomogło a zajęło ok 15 minut.

Domyślnie

a czy przy kalibracji srubka ? jak znajdziemy odpowiednie polozenie punktu srodkowego to reszta jest tez OK ?

Domyślnie

Pozycjonowanie przez sinik SWD teoretycznie jest dokadniejsze niż śrubokręt. Nie jest pewne czy poprawisz śrubokręt a na pewno rozregulujesz dobrze działający SWD.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shpadel Zobacz posta
    a czy przy kalibracji srubka ? jak znajdziemy odpowiednie polozenie punktu srodkowego to reszta jest tez OK ?
    Tak, przesuwa się cała płaszczyzna ostrzenia.

Uprawnienia umieszczania postów