Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Domyślnie nikon D80 - max synchro z SB

Witam,
    Mam pytanie ile wynosi max szybkość migawki z zewnętrzną lampą błyskową ??? Da się ustawić np 1/2000?? bo u mnie w D50 max to 1/500 co czasami jest zbyt długo niestety.

Ps. jeżeli nie da się ustawić krócej niż 1/500 a potrzeba bo inaczej wyjdzie przepalone tło to co robicie - przymykacie przysłone czy stosujecie jakieś wyszukane techniki ??

dzięki !
    D7200 | D50 | S 17-50 | N 18-70 DX | N 50 | S 70-200 |SB 600 |

Domyślnie

nie rozumiem problemu - ttl daje słabszy błysk i nic nie jest przepalone.
    jak na manualu - przymykasz przysłonę

nie reguluje sie mocy błysku czasem!!!

owszem d80 moze synchronizowac lampe sb800 z kazdym mozliwym czasem (1/2000 także)
    ale ta funkcja nie jest po to by osłabic błysk, a po to, by móc robic np sport na krótkich czasach.

przenosze do lamp.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

troche się nie zrozumieliśmy Powiedzmy że mamy bardzo słoneczny dzień. Chcemy zrobić sobie portrecik jakiejś tam osoby, zakładamy 50 f1,8 przesłona 1,8 aby ładnie rozmyć sobie tło. Ponieważ mamy bardzo silne światło i przesłone 1,8 więc aby nie przepalić fotki czas musimy ustawić sporo powyżej 1/1000 a nawet 1/2000. No ale że mamy ze sobą lampkę to możemy ładnie delikatnie doświetlić twarz - ale no właśnie lampa nie synchronizuje się powyżej 1/500 - i o to mi właśnie chodzi. Trzeba wtedy przejść na manuala i delikatnie błysnąć czy jak ?? aby użyć czasu krótszego niż 1/500??. Widze że D80 ma to udogodnienie co się nazywa jakoś tam i synchronizuje się z bardzo krótkimi czasami migawki i o to także mi chodziło bo D50 tego nie ma co mnie bardzo dziwi.
    Dzięki za przeniesienie .
    D7200 | D50 | S 17-50 | N 18-70 DX | N 50 | S 70-200 |SB 600 |

Domyślnie

bez oszustw nie zrobisz d70 czy d50 zdjęcia z lampą na czasie krótszym niż 1/500.
    a robi się to tak: - zaklejasz wszystkie styki oprócz centralnego, body nie wie, że jest lampa w sankach.
    nie przenoszone sa więc w konsekwencji wiadomości o zoomie czy ISO - pamietaj.
    jak masz ustawione body - jaki tryb pracy - to obojetne.
    natomiast lampa - w trybie M lub lepiej - w trybie A (zaproponwana przysłona bardziej otwarta niż ta na body - by dopalenie było słabsze od zastanego)

w d80 i wyższych modelach mozna - to się nazywa tryb FP.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

czy aby na pewno D80 ma tryp FP ?? bo w specyfikacji na dpreview i innych nawet tych od nikona nie mogę tego znaleźć .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zenith Zobacz posta
    czy aby na pewno D80 ma tryp FP ?? bo w specyfikacji na dpreview i innych nawet tych od nikona nie mogę tego znaleźć .
    aparat D80 ma taki tryb na 100%, chociaż chilowo z uwagi na brak lampy nie moge z niego korzystac
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zenith Zobacz posta
    Jest na dpreview. O ile mnie pamięć nie myli - Auto FP. http://www.dpreview.com/reviews/nikond80/page10.asp
    Szukaj dokładnie...
    Krzysztof Paszkiewicz

Uprawnienia umieszczania postów