Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Domyślnie

D100 pracuje bez problemów na 2 GB.

Na 4 GB niektórzy mieli problemy, niektórzy nie. Na 8 GB nie słyszałem żeby ktoś pracował.

Ale, ale .... nie wiem jaką fotografią się zajmujesz. D100 nie jest szybkim aparatem - mały bufor (4 RAW) i wolny zapis.
    Więc przy bardzo szybkich strzałach i tak polegnie. Natomiast w krajobrazie i przy statycznych fotografiach w D100 masz cudowną sprawę: BEZSTRATNĄ kompresję RAW i wtedy taki RAW waży około 4,5 MB. Więc przelicz sobie ile Ci wejdzie zdjęć na 2GB kartę. Nie wspomnę już o miejscu na dysku.

Domyślnie

Właśnie większą kartę chcę sobie sprawić ze względu na to, że pakuję się z aparatem gdzie się tylko da. A to, że D100 ma takie a nie inne ograniczenia... Cóż- większa karta przyda się do następcy staruszka Z tą obsługą 4 GB wydaje mi się, że to kwestia aktualizacji softu do 2.00, możliwe, że ci niektórzy, którym nie pracowały, nie mieli jej zrobionej.
    Przy skompresowanych RAW-ach jest kolosalna różnica, ważą ponad 2 razy mniej- co nie zmienia faktu, że zapisują się 3x wolniej, a 4-5 zdjęć na minutę mnie nie bawi Więc po prostu zainwestuję w jakąś lepszą kartę 4GB i będę się bawił już na RAW-ach, a nie JPG-ach, tak jak zostałem zmuszony wczoraj fotografując coroczny WOŚP-owy mecz hokeja... Dzięki wszystkim za szybkie odpowiedzi
    D100 + grypa + S 18-50 DC D + N 18-200 VR + N 70-300 VR + N 50 1.8 D + SaBinka 800

Domyślnie

D70s pracuje poprawnie z kartą 32GB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mwysocki Zobacz posta
    Właśnie większą kartę chcę sobie sprawić ze względu na to, że pakuję się z aparatem gdzie się tylko da. A to, że D100 ma takie a nie inne ograniczenia... Cóż- większa karta przyda się do następcy staruszka Z tą obsługą 4 GB wydaje mi się, że to kwestia aktualizacji softu do 2.00, możliwe, że ci niektórzy, którym nie pracowały, nie mieli jej zrobionej.
    Przy skompresowanych RAW-ach jest kolosalna różnica, ważą ponad 2 razy mniej- co nie zmienia faktu, że zapisują się 3x wolniej, a 4-5 zdjęć na minutę mnie nie bawi Więc po prostu zainwestuję w jakąś lepszą kartę 4GB i będę się bawił już na RAW-ach, a nie JPG-ach, tak jak zostałem zmuszony wczoraj fotografując coroczny WOŚP-owy mecz hokeja... Dzięki wszystkim za szybkie odpowiedzi
    2 GB tak, 4 - sprawdź w sklepie, poproś kogoś kto ma, i jak zadziała - kup to samo, bo inna może nie zadziałać. Były przypadki, że widział, więc jak da rade będziesz miał szczęście. Zaleczy od modelu karty, czegoś co tam siedzi w środku - jednych producentów widział (jakiś Kingston), większości nie. Miałem wtedy do zgrywania kart nikonowskiego Coolwalkera - widział 1GB, po aktualizacji 2 GB. Jak kupowałem D100 miałem trzy karty 256. Zakup 524 był wyczynem nie lada - mam te Lexary do dzis .
    Aktualizacja body niewiele zmienia i ukazała się bardzo szybko - więc raczej każdy ma/miał z softem 2.0. Co do zapisu skompresowanego RAWa mam raczej odmienne zdanie - ale może już nie pamiętam . Jednak mam wrażenie, że było odwrotnie, fakt że wtedy karty były wolniejsze.
    Tak czy owak - zanim "zarykujesz" te 4GB - upewnij się, że tan zakup ma sens - teoretycznie D100 nie obsługuje kart 4GB.
    Co do JPG - pewnie sam wiesz - z D100 są generalnie nieprzydatne, to było body robiące najgorsze JPGi w historii, zero ostrości, filtr na matrycy zabijał obraz całkowicie. Dlatego potem Nikon poszedł za ostro w druga stronę i był D70 i ta słynna mora. Z RAWa da się ładnie wyostrzyć. I Nie jest taki wolny - robiłem sport i dawałem rade, choć bywało ze blokował się bufor .
    Porównywanie i głosy posiadaczy D70 są bez sensu - to inny aparat, inne czasy, wtedy technologie w materii aparatów cyfrowych po roku to już był kosmos, a te body dzieli dużo więcej czasu.

Domyślnie

krzysztof jot Dzięki za dogłębny wywiad Ze sprawdzaniem karty w sklepie może być kiepsko, bo zapakowane itd... A nie znam raczej nikogo, kto ma taką kartę. Ale popytam, może akurat się ktoś znajdzie. Niestety muszę pracować na dziadku, chociaż nie powiem, że jest zły- jest u mnie dobre 7 lat, i nie stęka, nie płacze, gumy w idealnym stanie. Jedyne co to osłona LCD się połamała i mój ojciec zgubił muszlę

tomekzi rozumiem, że chodzi Ci o 2 GB?
    Ostatnio edytowane przez mwysocki ; 16-01-2011 o 23:26
    D100 + grypa + S 18-50 DC D + N 18-200 VR + N 70-300 VR + N 50 1.8 D + SaBinka 800

Domyślnie

UWAGA! Jesli ktoś ma D100 i zastanawiał się nad tym samym- SanDisk Extreme III 4GB działa bez problemu

barnix
    Gość

Domyślnie

ja równiez wkładam 4 giga i wszystko jest ok

Domyślnie

Barnix, dla formalności- mógłbyś mi powiedzieć jaką konkretnie kartę?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kundzior Zobacz posta
    Niemożliwe, D50 który był nowszy widzi tylko max 2GB, kolegi D70s też tylko do 2 GB sprawdzone w życiu. D100 jest chyba na CFy, tu może być inaczej.
    Widocznie miałem jakiś dziwny D70s,bo mój widział karty 4 gigowe.
    D700,Samsung NX1/NX300,30/2,20/2,8,16/2,4,Samyang12/2,N.35-70/2.8D,N.70-200/4G VRIII,Samyang 85/1,4,SB800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez J51 Zobacz posta
    Widocznie miałem jakiś dziwny D70s,bo mój widział karty 4 gigowe.
    Ba, mój wciąż widzi karty 8GB
    Co prawda AF nie działa ale zdjęcia zapisuje normalnie ;]
    D800 || D810
    Samyang 14 F2.8 || Sigma 24-35 F2 || Sigma 85 1.4 A || Tamron 70-200 F2.8 G2
    https://wedd.photo/

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów