Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16
    Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez EMILjo Zobacz posta
    są tak szybkie, że przeciętny obserwator widzi jeden błysk? Czy raczej jest to coś na zasadzie strobo?
    Są szybkie, a ludzkie oko ma dużą bezwładność.

Domyślnie

Zwykła moja niewiedza. Fotocela działa poprawnie - zrobiłem już kilka pierwszych fotek. Oczywiście działa przy wyłączonym TTLu (niezależnie od czasu migawki który ustawiłem). Wiem, że są takie, które pomijają ustalona ilość przedbłysków ale specjalnie wybrałem taką więc teraz pozostaje mi jedynie tryb manualny.

Dziękuję wszystkim za pomoc, teraz muszę poczytać o doświetlaniu tła.
    D7K SB900|N24-120 f4, N35 f1.8 i kilka słoików|...i masa drobiazgów|wszystko upchane w Tamrac Velocity 8x

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

[...] Oczywiście działa przy wyłączonym TTLu (niezależnie od czasu migawki który ustawiłem). Wiem, że są takie, które pomijają ustalona ilość przedbłysków ale specjalnie wybrałem taką więc teraz pozostaje mi jedynie tryb manualny.[...]
    Ta która pomija błyski, też nie komunikuje się z body i działa wyłącznie w trybie M
    TTL wymaga komunikacji z body i dotyczy oczywiście wyłącznie lamp kompatybilnych (systemowych).

Domyślnie

a to nie jest tak, że pominie te "błyski systemu TTL" i błyśnie synchronicznie z lampą we właściwym czasie?
    D7K SB900|N24-120 f4, N35 f1.8 i kilka słoików|...i masa drobiazgów|wszystko upchane w Tamrac Velocity 8x

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

a to nie jest tak, że pominie te "błyski systemu TTL" i błyśnie synchronicznie z lampą we właściwym czasie?
    Owszem, pominie błyski TTL, albo przedłyski redukcji "czerwonych oczu", i błyśnie we właściwym czasie. Ale i tak będziesz musiał pracować w trybie M. W TTL przedbłyski "czemuś" służą, aparat komunikuje się z lampą i są ustalane różne parametry (automatycznie) dotyczące z jaką moca ma błysnąć lampa wbudowana etc.
    Załóżmy, że są dobrane wszystkie parametry, aparat wie z jaka mocą ma błysnąć by prawidłowo doświetlic ekspozycję, a tu "ni z gruszki ni z pietruszki" dodatkowe żródło światła ( aparat nie wie o drugiej lampie ).
    Błysk wbudowanej jest odcinany "we właściwym momencie", ale nie ma żadnej kontroli nad dodatkową lampą ( Ty również, gdyż każda kompensacja na lampie zewnętrznej, będzie skutkować zmianami parametrów błysku lampy wbudowanej); robi się błędne koło
    Niech mnie ktoś poprawi, jeśli żle kombinuję...

Domyślnie

rozumiem. Jeszcze raz dziękuję za fachowe podejście do tematu. Moja modelka już wrzeszczy na mnie bo wycykałem ze 160 fotek i mówi, że oczy ją bolą więc i ja idę odpocząć

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów