Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: W D300s karty

Question W D300s karty

Witam.

Póki co mam samego SanDiska Extreme III 4GB. Dokupując drugą kartę- CF- ma znaczenie czy będzie ona 1,2,4 GB? Jeśli ustawię, zapis zdjęć na kartach na PRZEPEŁNIENIE no to rozumiem , że luźno bo aparat kończąc jedną zacznie zapisywać na drugiej. Jednak np wybierając RAW + KOPIA ZAPASOWA (czyli drugi raw) a ta CF byłaby mniejsza to byłaby lipa.
    1)Póki co mam ustawione zdjęcia na RAW, kompresja bezstratna, 14 bit. Póki co na 4gb sandisku mogę wg wskaźnika zrobić 150 zdjęć (!) czyli nie dużo dlatego też chciałbym wiedzieć jak Ci którzy robią na rawach ustawili ten zapis i jakich kart używają?
    2) Druga kwestią jest to czy jest jakaś różnica że lepiej aby CF albo SD była tą GŁÓWNA kartą?
    D750, D700, MB D10, Z 16 2.8, N 35 1.8G, N 50 1.8G, N 85 1.8D, SB-800

Domyślnie

zrób CF 8 GB jako główną a na SD wrzucaj jpgi w L jako backup (w razie W będziesz coś mieć). w tej konfiguracji wchodzi około 400 fotek
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Domyślnie

No właśnie 8gb, ale nie raz czytałem opinie znanych i lubianych fotografów jak i tych mniej znanych, forumowych, że lepiej np kilka 2GB lub 4GB niż 8,16,32. Fakt to czy mit?

Domyślnie

nie widzę sensu dopóki nie zarabiasz na foto. opcja backupu w jpgach jest akceptowalna moim zdaniem w zastosowaniach amatorskich.
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie

wychodzi na to samo (pojemnościowo) a jakby coś poszło nie tak to nie stracisz całego ślubu, czy sesji, a tylko jakiś kawałek... a zmienić karte to nei problem - trzeba po prostu mieć to na uwadze i jak kończy się licznik, a zaraz ma być coś ważnego to zrobić to z zapasem :P
    I can ride my bike with no handlebars...

Domyślnie

Skoro Ci mało, to ja osobiście ustawiłbym ewentualnie na przepełnienie. Szczególnie, że nie robisz zdjęć zarobkowo. Co do pojemności... Na analogu jest do wykorzystania 36 lub 24 klatki - to znacznie mniej Ponadto ograniczona pojemność zmusza nas niejako do przemyślanych kompozycji MZ. Powiedzmy, że zarzucisz jakieś większe gigabajty na których narobisz trylion kadrów... i wypstrykasz je bezmyślnie, bo przecież... "mam jeszcze duuuużo miejsca". I co z tego, skoro połowa ląduje w koszu? Oszczędzaj migawkę.

Domyślnie

Super. Dziękuję Wam bardzo za wskazówki.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Włocławek/Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michaelg Zobacz posta
    1)Póki co mam ustawione zdjęcia na RAW, kompresja bezstratna, 14 bit. Póki co na 4gb sandisku mogę wg wskaźnika zrobić 150 zdjęć (!) czyli nie dużo
    u mnie wchodzi kolo 210-220 przy 14bit
    A700, Sigma 100-300/4, MTO , troche CZJ
    Jednak (S)tara miłość nie rdzewieje

Domyślnie

na jakiej pojemności karty? przy tych samych parametrach co u mnie? jak to możliwe?
    Ostatnio edytowane przez Michaelg ; 14-01-2011 o 20:35

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michaelg Zobacz posta
    na jakiej pojemności karty? przy tych samych parametrach co u mnie? jak to możliwe?
    To co widać na wyświetlaczu, a to co możesz rzeczywiście zmieścić na karcie to różne liczby.
    Rzeczywista ilość zdjęć, które pomieścisz na karcie jest zawsze większa niż szacunkowa ilość podana na wyświetlaczu.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów