Kupiłem na Allegro światłomierz Swierdłowsk 4 nawet z bateriami. Wykonałem test zasilania z wynikiem pozytywnym. Pomiary rzeczywiste są powtarzalne co wskazuje na prawidlowe działanie. Wskazania są zgodne ze wskazaniami światlomierza OLYMPUs OM-40. W porównaniu ze światłomierzem NIKONA D-90 swiatłomierz prześwietla o jedną pełną działkę, nie jest to problem bo jest korekcja. W świałomierzu poprzedni użytkownik włożył 3 baterie o znamionowym napięciu 1,5V. W chwili obecnej to napięcie chyba na wskutek stopniowego zużycia spadło do 1,35V co daje prawidłowe napięcie zasilania ok.3,7V. Podmieniłem te baterie na zasilanie trzema aku serii AAA zasilając przyrząd napięciem ok. 3,7V, wyniki pomiarów światła jak poprzednio. Moje pytanie jest następujące: Czy ktoś zasilał nowymi pastylkami 1,5V ten światomierz i z jakim wentualnie wynikiem. Isnieje możliwość kupna baterii o potrzebnym napieciu ale to inny temat. Światłomierza będe używał do pomiarów przy korzystaniu z obiektywów manualnych w moich aparatach. Pomijam zagadnienie wykorzystania do pomiarów ekspozycji możliwości jakie wtym zakresie daje aparat.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami