Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Ciasny Cokin?

pebees
    Gość

Domyślnie Ciasny Cokin?

Miałem okazję chwilę się wczoraj pobawić holderem (oryginalnym) i jakimś filtrem (hitech). Wszystko było nowe, filtr bardzo ciasno wchodził do slotów, szczególnie do dwóch pierwszych (zalecanych przez Cokin), gdzie trzeba było prawie że lekko rozgiąć holder. Czy to tak ma zawsze być? Czy oryginalne filtry Cokin wchodzą luźniej?

Domyślnie

trzeba troche zeszlifowac ten filtr... wyginanie holdera moze nieco ułatwic spadanie z pierscienia wkreconego w obiektyw.
    Pozdr. Darek
    D200|F70D|Naf-s:12-24/4,50/1.4|To:20-35/3.5-4.5,28-70/2.6-2.8,100/2.8|Zenitar16/2.8|SB-900/600|SlikPro700DX

pebees
    Gość

Domyślnie

Aha, czyli te filtry hitecha tak mają, i jeśli takie kupię, to będę musiał każdy szlifować? Hmm... A czy chociaż optycznie są lepsze od oryginalnych Cokin, czy tylko są droższe i bez plastikowych pudełek?

Domyślnie

Cyt."Aha, czyli te filtry hitecha tak mają, i jeśli takie kupię, to będę musiał każdy szlifować?"- niestety tak albowiem Hitech ma szerokość 85 mm, a Cokin 83 mm; stąd tak ciasno wchodzą. Pozwolę sobie zareklamować stronę Alfa- jest tam dużo przydatnych wiadomości o filtrach- miłej lektury. Pozdrawiam

Domyślnie

Podobno lepsze od Cokinów są Hitechy szare neutralne, bo niektórzy piszą, że szare Cokiny produkują bardzo lekki różowy zafarb. Ja jeszcze tego nie zauważyłem. Efektowe są nie porównywalne bo one z definicji mają "popsuć" kolory.
    A i filtry Cokina wchodza do holdera bez żadnych oporów.
    Pozdrawiam
    Rafał

Domyślnie

Może z holderem jest coś nie tak
    Ja w swoim próbowałem już różnych filtrów i wszystkie wchodzą bez problemu
    Miałem też holder nieorginalny i też był ok

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

pebees
    Gość

Domyślnie

T_P_ wiesz, czytałem. Wszędzie piszą, że wchodzą ciaśniej, ale nie piszą, że rozginają holder Może ustosunkuj się jeszcze do drugiej części mojej wypowiedzi (czemu są lepsze niż oryginalne Cokin)?

pebees
    Gość

Domyślnie

jarek76 holder był oryginalny Cokin. Ech sam se kupie i posprawdzam dokładnie w końcu

Domyślnie

Witam. Niestety do drugiej części twoje pytania nie mogę się ustosunkować albowiem mam tylko połówki Hitecha ND w związku z czym nie mam jak zrobić porównania obu filtrów . Dodam tylko, że w przypadku filtrów ND takowego porównanie nie byłoby sensu wykonywać z uwagi na fakt, że Hitech jest „ND” a Cokin „Grey”- po lekturze Alfa z pewnością wiesz z czym to się wiąże. Jak byłbym na twoim miejscu kupiłbym z Hitecha jedynie połówki lub pełne ND, a pozostałe filtry połówkowe bądź pełne z Cokina lub PPL (tańsza wersja- czy lepsza?- nie wiem) chociażby z tego względu, że nie trzeba szlifować i można dokupić pudełeczko na 10 filtrów J

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez T_P_ Zobacz posta

(..)Jak byłbym na twoim miejscu kupiłbym z Hitecha jedynie połówki lub pełne ND, a pozostałe filtry połówkowe bądź pełne z Cokina lub PPL (tańsza wersja- czy lepsza?- nie wiem) chociażby z tego względu, że nie trzeba szlifować i można dokupić pudełeczko na 10 filtrów
    J
    No, taaak.. Więc kupię sobie filtry dla pudełeczka? Czy pudełeczko do filtrów, ale nie wszystkich?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów