Close

Zobacz wyniki ankiety: Moim zdaniem wygrywa zdjęcie

Głosujących
283. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • 1 - admin

141 49,82%
  • 2 - hesja

142 50,18%
Strona 12 z 20 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 192

Wątek: Admin vs. Hesja

Domyślnie

Wg mnie jedno z pewnością po tych zdjęciach widać, temat jest ogromnie trudny. Obydwie prace, wg mnie oscylują na krawędzi. Pierwsza próbuje pokazać puszczę przez pryzmat zmienności, kolorów i bogactwa kształtów, lecz do ukazania tematu potrzeba tu 3 ujęć. Ujęcia owszem nie należą do max finezyjnych, jednak patrząc na całość widzę cykl życiowy drzewa, barwny w swojej młodości, rozkwicie i umieraniu...

Druga idzie w egzotykę spojrzenia i zdjęcie jest super, lecz czy jest to uczciwsze zmierzenie się z tematem... nie wiem. Tak jak Autor pierwszej pracy, aby oddać swój zamysł posłużył się 3 ujęciami, tak tu Autor wykorzystał na w pół oswojone (jak rozumiem i jak sugeruje rodzaj zbliżenia) zwierzę aby ukazać głębię i odrębność tamtego świata.

Proszę mnie źle nie zrozumieć nie chcę w tym gorącym sporze brać którejś ze stron. Głos oddałem, wybór nie był dla mnie jednoznaczny, jak już napisałem wcześniej. Wg mnie obie rzeczy są dobre, ale biorąc pod uwagę temat i formę mają swoje skazy.

Domyślnie

jakubs
    tu nie ma gorącego sporu...
    tak mi sie wydaje

kazdy moze miec i ma jakies zdanie i to jest fajne

problem pojawia sie tylko wtedy... gdy ktos widzi rzeczy ktorych na zdjeciu nie ma
    jedni widza zoo
    inni nagie kobiety
    jeszcze inni autostrady
    a inni na wpol oswojone zwierzeta hihi

podejrzewam ze samuraj nie raz stanal twarza w twarz z takim na wpol oswojonym
    oj chyba myslal wtedy inaczej hihi
    mowie o oswojeniu
    Serdecznie pozdrawiam
    www.hesja.pl

Domyślnie

Oczywiście z tym na wpół oswojonym to proces poszlakowy... wniosek z oglądania zdjęć z pleneru i faktu, że aby osiągnąć tego typu zbliżenie trzeba podejść do zwierzaka dosyć blisko, oczywiście możliwe, że Autor osiągnął ten efekt w naturalnym środowisku, a nawet jeśli nie- to nie psuje to jakoś znacząco efektu, który tak jak napisałem jest super

Domyślnie

uwierzcie mi ze jest to przyjemne uczucie jak taki olbrzym stoi po drugiej stronie drzewka, za ktorym ty stanoles zeby go poobserwowac...
    zima zubry bardziej akceptuja nasza obecnosc, pozwalaja znacznie blizej do siebie podejsc.
    a te samce ktore chodza zima po Obszarze Ochrony Ścisłej BPN (lesie pierwotnym) za nic maja obecnosc ludzi, przynajmniej teraz.
    osobiscie widzialem tropy zobra zaraz za brama do lasu, a moi znajomi widzieli tam zubra...
    w bialowiezy wiele rzeczy jest mozliwe
    Nie jestem szumofobem, używam cropa i jak potrzebuje wysokiego ISO.
    Tamzooka 150-600, T 300 2.8 kenko TC 1,4 2,0

Domyślnie

samuraj nie mow wszystkiego
    Serdecznie pozdrawiam
    www.hesja.pl

Domyślnie

juz nic nie powiem
    Nie jestem szumofobem, używam cropa i jak potrzebuje wysokiego ISO.
    Tamzooka 150-600, T 300 2.8 kenko TC 1,4 2,0

Domyślnie

Witam All,

Pierwsze .. super pomysl, puszcza to drzewa..las..rosliny,mchy-pokazane jak by wszystkie pietra roslinnosci - najlepsze klimat ma srodkowe zdjecie.

Drugie .. dzikosc i dostojnosc zwierzat tam zyjacych ... punctum to te duze oko w ktorym odbija sie jak w lustrze las ...czyli mamy lacznosc miedzy fotografujacym ( ludzie)-->zwierzeta--> las .. super .. bardzo mi sie podoba i dlatego te dla mnie minimalnie wygrywa poprzez szeresze ujecie tematu (IMHO).

Gratuluje obu fotografikom:
    AMI
    Ostatnio edytowane przez AMI ; 15-02-2007 o 13:15
    D3,D750,D80,N14-14,N24,N24-70,N70-200VRII,N50,Z16,S85,SB-80,800,900
    www.mariuszlinkiewicz.pl (w przebudowie)

Domyślnie

jak widzę muszę zająć głos jeszcze raz w tej samej sprawie, jednak tym razem bardziej na serio
    czytam posty pod pojedynkiem i chyba rozumiem niespełnione oczekiwania tych nielicznych forumowiczów
    wyjaśniam też moje zachwyty

fotografuję w tym paskudnym lesie dość często
    dość często goszczę też fotografów i obserwuję jak najczęściej wychodzą z niego rozczarowani
    że to "jakieś chaotyczne nagromadzenie badyli, generalnie bałagan a co najgorsze nie widać grubych drzew..."
    czyli generalnie pada mit prastarej grubodrzewiastej puszczy
    skoro pada mit w osobistym kontakcie z puszczą to co dopiero poprzez fotografię
    nie rozliczajmy chłopaków za to jak bardzo różnie wygląda puszcza - w porównaniu z naszymi wyobrażeniami o Puszczy
    Oceńmy zdjęcia a nie Puszczę - to po pierwsze

po drugie - pomijając fakt, że las ten jest niefotogeniczny to potęgi
    i nie jeden zawodowiec poległ w nim na moich oczach
    to w dodatku tego dnia była mega-paskudna aura
    światło, śnieg parchate
    na gałęziach nie było nawet śnieżynki małej
    chmury mdłe ten nijaki klimat pogrążały w beznadziei do tego stopnia, że na to wyjście do lasu nie zabrałem nawet sprzętu
    są świadkowie - przechadzałem sie z moim ulubiony głuptakiem, bawiąc głównie towarzysko
    z czego jestem bardzo rad bo wyniosłem wiele miłych wspomnień a zdjęć w takich okolicznościach przyrody robić nie potrafię
    konkludując aura (pogoda i śnieg) były do bani

po trzecie - Sławek i Piotr byli w tym lesie dosłownie chwilkę
    jeden dzień w puszczy poza obszarem ścisłym
    i dwie godziny w rezerwacie, (nie licząc hesji i samuraja, ale nie wnikam co oni tam po ciemku robili )
    (cholera czy ja nawet na chwilę nie mogę powstrzymać się od głupich dowcipów, już wracam do meritum)
    także czasu było jak na lekarstwo a temat wąski - puszcza, nie las nie Białowiża, nie plener w Białowieży, ale puszcza
    i teraz chciałoby się postawić te zdjęcia w jednym rzędzie z naszymi wyobrażeniami
    czy też tymi nielicznymi, pojawiającymi się raz na długi czas dzikimi fotografiami puszczy
    i tu przechodzę do głównej części postu (przepraszam ale długi wyszedł),

moim zdaniem zdjęcia z pojedynku właśnie bronią się idealnie przy innych wybitnych pracach z Białowieży bo:
    - są niebanalne, kreatywne
    - to nie są proste, ładne, kiczowate krajobrazy lasu
    - ich tematem jest puszcza a więc zadanie spełnione
    - niosą przekaz, mają treść, opowieść
    - a co najważniejsze są "fotograficzne", - tu krótkie wyjaśnienie - są kwintesencją dziedziny zwanej fotografią To ona łączy nas na tym forum i to ona pozwala z równym zaangażowaniem oceniać zdjęcia gór, aktów i makro. Dzięki niej w konkursie tygodnia możemy głosować na prace z innych, skrajnych bajek. Dziedzina ta daje nam środki wyrazu, wraz z ich możliwościami i ograniczaniami. Poruszamy sie w tych ramach. Znamy te granice i podziwiamy tych którzy łamią prawa "fotogenicznej fizyki". Admin i hesja dali popis umiejętności patrzenia fotograficznie na coś nowego i dziwnego. Coś co moim zdaniem w ich wyobrażeniach miało wyglądać jak Michael Tyson a okazało się Gołotą "leżącą" na deskach. I oni podnieśli z desek ten nasz narodowy skarb i pokazali go w chwale i blasku. Bez udziwnień bo odbicie w lustrze czy tryptyk z trzema fazami życia to fotograficzna klasyka. I za ten fotograficzny majstersztyk posypały się moje pochwały. Wiem też, że w pojedynku tym poległbym w 53 sekundy.

PS
    ciekawi mnie tylko czy gdyby wiedzieli na jaki śliski ring wchodzą, czy ustawiliby inne zadanie?

Domyślnie

Jarosławie... Jarku
    pieknie
    nikt lepiej nie ujalby w slowa tego co sie wtedy dzialo od Ciebie
    ciemno brzydko i...
    jeszcze w glowie haslo pojedynek! brrrr
    mam nadzieje ze ostatni...

Cytat Zamieszczone przez jchyra Zobacz posta
    (nie licząc hesji i samuraja, ale nie wnikam co oni tam po ciemku robili )
    i wtedy sie działo... oj sie działo
    Serdecznie pozdrawiam
    www.hesja.pl

Domyślnie

O ja... Jarku, pojechales po calosci. takieGO rzecznika ze swieca szukac...
    Nie bylo tak zle, bo DOSKONALE SIE BAWILISMY i to jest najwazniejsze!

nie licząc hesji i samuraja, ale nie wnikam co oni tam po ciemku robili
    Zaryzykuje odpowiedz: ŻUBRA?

Strona 12 z 20 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów