Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11
    Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie Problem z Mirandą

A tak dokładniej, z wersją portable. Łączy się z serwerem, pojawiają się otrzymane wiadomości, ale:
    a) wszyscy użytkownicy są widoczni jako niedostępni (i bez opisów)
    b) nie mogę wysłać żadnej wiadomości (przekroczenie czasu wysyłania wiadomości)

Problem pojawił się odkąd odpaliłem kolejny raz Mirandę na swoim pececie (przez ostatni tydzień chodziła na pendrive'ie na innym kompie). To mógłby być powód, ale robiłem tak już co najmniej 60 razy i nigdy nie było problemu.

Wiem, że nie ten dział, ale tutaj więcej osób zagląda, a z softem do wołania RAWów Miranda nie ma zbyt wiele wspólnego.

Domyślnie

Nie ucinaj nam rąk już na początku... Jaki protokół, jaka wersja, co obsługuje okno rozmowy, w końcu: próbowałeś logowania protokołów? Szczegóły, szczegóły!

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vredota Zobacz posta
    Jaki protokół, jaka wersja, co obsługuje okno rozmowy
    GG v. 0.0.5.4, innych protokołów nie mam zainstalowanych, co do okna, to dobre pytanie... O ile dobrze pamiętam, to nie instalowałem jakiejś ekstra wtyczki do tego. Paaanie, ja ostatni raz Mirandę konfigurowałem 2,5 roku temu...

próbowałeś logowania protokołów?
    Czy Ty aby mnie nie obrażasz? A tak na poważnie, to można prosić językiem nieco bardziej przystępnym szaremu człowiekowi? Z góry dzięki.

Domyślnie

Obrażać? Ku6i, to trochę nielogiczne pytanie, obrazić kogoś trzeba tak, aby to zrozumiał, inaczej nie ma z tego żadnego pożytku. Zapytałem o szczegóły, bo nie dałeś żadnych. To zabrzmiało jak w mojej pracy: - Pomocy, stoję nie mogę ruszyć. - A co się stało? Próbowałeś już czegoś? - Nie, dałem na jazdę i nic. Stoję, nie mogę ruszyć, proszę o pomoc! Wiele z tego nie wyczarujesz na odległość, nie?

Program Miranda IM to tylko, upraszczając, jądro dające podstawę do całej masy zabawy. Mirka, czyli de facto jądro, ma parę podstawowych zadań: odczytywanie profilu z plików .dat (kontakty, hasła, ustawienia), obsługa wtyczek (okno rozmowy, logowanie zdarzeń, wyświetlanie okna programu, poszczególne protokoły, pozostałe wtyczki: np. stopspam, powiadamianie w trayu, itp. co ludzie napiszą i dodadzą). To tak pokrótce. Jeśli nie wiesz co dokladnie znajduje się pod maską, szukaj opcji Version Information (lub spolszczonej nazwy, jeśli masz polski plik językowy). U mnie wygląda to np. tak:

CPU: Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 3.00GHz [x86 Family 15 Model 4 Stepping 1]
    Installed RAM: 2047 MBytes
    Operating System: Microsoft Windows XP [version: 5.1.2600 Dodatek Service Pack 3]
    Shell: Explorer.exe, Internet Explorer 8.0.6001
    Administrator privileges: No
    OS Languages: (UI | Locale (User/System)) : Polish/Polish | Polish/Polish
    Free disk space on Miranda partition: 20061 MBytes
    Miranda path: C:\Program Files\Miranda IM
    Miranda IM version: 0.8.0 Unicode
    Build time: 13:59:04 on 17 June 2009
    Profile path: C:\Program Files\Miranda IM\profiles
    Profile size: 4,544.00 KBytes
    Profile creation date: 17 Nov 2010 at 15:37:41 (UTC +1:00)
    Language pack: No language pack installed
    Nightly: No
    Unicode core: Yes

Active Plugins (22):
    ¤ advaimg.dll v.0.8.0.0 [20 Jun 2009] - Miranda Image services
    ¤ avatarhistory.dll v.0.0.2.8 [20 Jun 2009] - Avatar History (Unicode)
    ¤ avs.dll v.0.8.0.0 [20 Jun 2009] - Avatar service (Unicode)
    ¤ clist_modern.dll v.0.8.0.167 [20 Jun 2009] - Modern Contact List '08 |Unicode aware|
    ¤ dbx_mmap.dll v.0.8.0.0 [20 Jun 2009] - Miranda mmap database driver |Unicode aware|
    ¤ extendedIdle.dll v.0.5.0.0 [31 May 2009] - Extended Idle System |Unicode aware|
    ¤ gg.dll v.0.0.5.1 [20 Jun 2009] - Gadu-Gadu Protocol
    ¤ historypp.dll v.1.5.1.1 [07 Jun 2009] - History++ (2in1) [alpha 2008.05.04 19:51]
    ¤ ieview.dll v.1.2.0.1 [07 Jun 2009] - IEView
    ¤ import.dll v.0.8.0.1 [20 Jun 2009] - Import contacts and messages |Unicode aware|
    mSecure.dll v.1.0.2.0 [31 May 2009] - mSecure
    mtextcontrolw.dll v.0.0.2.0 [31 May 2009] - Miranda Text Control [build #484]
    mucc.dll v.1.0.7.3 [20 Apr 2006] - MUCC Plugin
    ¤ NewEventNotify.dll v.0.2.2.1 [31 May 2009] - NewEventNotify |Unicode aware|
    ¤ rss.dll v.0.0.3.22 [20 Jun 2009] - RSSNews
    ¤ smileyaddw.dll v.0.2.3.10 [20 Jun 2009] - SmileyAdd Unicode
    ¤ smsbox.dll v.0.1.0.5 [20 Jun 2009] - SMSBox
    stopspam.dll v.0.0.0.23 [24 Nov 2004] - StopSpam
    ¤ tabsrmm.dll v.2.0.0.1 [20 Jun 2009] - tabSRMsgW (unicode)
    ¤ tipper.dll v.2.0.2.7 [20 Jun 2009] - Tipper YM |Unicode aware|
    ¤ Variables.dll v.0.2.3.4 [07 Jun 2009] - Variables (Unicode)
    ¤ versioninfo.dll v.1.4.2.5 [20 Jun 2009] - Version Information |Unicode aware|
    Jeśli już znajdziesz i wydobędziesz Version Information, udaj się na polskie forum Mirki, załóż wątek, zadaj pytanie. Tam o wiele szybciej znajdziesz odpowiedź na nietypowy problem. Uważaj, Mirka wciąga: http://www.miranda-im.pl/viewforum.php?f=2

Przykładowo, czytając VI, możesz dowiedzieć się, że u mnie: za okno rozmowy odopowiada tabsrmm (okno z zakładkami) plus IEView (rozmowa jako HTML, animowane ikonki, niestety korzysta z silnika IE do renderowania HTML), listę wyświetla clist_modern (klasyczne okno kontaktów, bez udziwnień), archiwum wyświetla i przeszukuje History++ (wyświetla, przeszukuje, bo jądro, tj. właściwa Miranda IM, zapisuje wszystko do profilu, od pewnego czasu obsługiwanego jak baza danych). Na chłopakach z miranda-im.pl na bank się nie zawiedziesz.

Logowania protokołu już Ci nie polecam, jeśli nie wiesz jak to ugryźć. Nie obrażaj się, to po prostu zwyczajne zaawansowane sprawy, których nie musisz umieć ogarniać i pewnie nawet nie domyślasz się, ile to nagłówków, uzgodnień przy nawiązywaniu sesji i ustaleń po drodze przy trasach routingu się wydarzyło, żebyś mógł napisać posta na forum, a gdzie tu jeszcze serwer z forum i cała masa rzeczy, z których składa się informatyka. Logowanie protokołu to wszystkie zapisane czynności, techniczne komunikaty między Tobą a serwerem i innymi komputerami: nawiąż, zapytaj, wyślij, odpowiedz, przekaź, komunikat błędu lub potwierdzenie wykonania. Jeśli umiesz się do tego dostać i wiesz, po co wymyślono logowanie protokołu, możesz spróbować samemu dojść do rozwiązania. W przeciwnym wypadku udajesz się np. na forum, od tego jest. Nie, nie jestem programistą zawodowym.
    Ostatnio edytowane przez vredota ; 31-12-2010 o 14:21

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Obrażać? Ku6i, to trochę nielogiczne pytanie, obrazić kogoś trzeba tak, aby to zrozumiał, inaczej nie ma z tego żadnego pożytku. Zapytałem o szczegóły, bo nie dałeś żadnych. To zabrzmiało jak w mojej pracy: - Pomocy, stoję nie mogę ruszyć. - A co się stało? Próbowałeś już czegoś? - Nie, dałem na jazdę i nic. Stoję, nie mogę ruszyć, proszę o pomoc! Wiele z tego nie wyczarujesz na odległość, nie?
    Oj, żart taki Zadałeś pytanie o "logowanie protokołów", co zabrzmiało dla mnie dość abstrakcyjnie, dlatego pozwoliłem sobie na taki niewinny dowcip. A na poważnie:
    Zainstalowałem Version Info (jak się okazuje, to też jest wtyczka ) i wypluło mi coś takiego:

CPU: AMD Athlon(tm) II X2 245 Processor [AMD64 Family 16 Model 6 Stepping 2] [DEP enabled] [2 CPUs]
    Installed RAM: 2048 MBytes
    Operating System: Windows 7 Professional [version: 6.1.7600 ]
    Shell: explorer.exe, Internet Explorer 8.0.7600
    Administrator privileges: No
    OS Languages: (UI | Locale (User/System)) : Polish/Polish | Polish/Polish
    Free disk space on Miranda partition: 20558 MBytes
    Miranda path: D:\My Dropbox\move\MirandaPortable\App\miranda
    Miranda IM version: 0.8.19 Unicode [running inside WOW64]
    Build time: 03:42:57 on 23 March 2010
    Profile path: D:\My Dropbox\move\MirandaPortable\Data\profiles
    Profile size: 13,696.00 KBytes
    Profile creation date: 07 Sep 2010 at 18:35:54 (UTC +1:00)
    Language pack: Polish [0415] v. N/A, modified: 14 May 2010 at 08:24:08 (UTC +1:00)
    Nightly: No
    Unicode core: Yes

Active Plugins (10):
    ¤ advaimg.dll v.0.8.0.0 [04 Apr 2010] - Miranda Image services
    ¤ avs.dll v.0.8.0.0 [04 Apr 2010] - Avatar service (Unicode)
    ¤ chat.dll v.0.8.1.0 [04 Apr 2010] - Chat |Unicode aware|
    ¤ clist_classic.dll v.0.8.1.0 [04 Apr 2010] - Classic contact list |Unicode aware|
    ¤ dbx_mmap.dll v.0.8.1.0 [04 Apr 2010] - Miranda mmap database driver |Unicode aware|
    ¤ GG.dll v.0.0.5.4 [04 Apr 2010] - Gadu-Gadu Protocol
    ¤ historypp.dll v.1.5.1.1 [03 May 2008] - History++ (2in1)
    ¤ import.dll v.0.8.0.1 [04 Apr 2010] - Import contacts and messages |Unicode aware|
    ¤ srmm.dll v.0.8.0.0 [04 Apr 2010] - Send/Receive Messages |Unicode aware|
    ¤ svc_vi.dll v.1.4.3.3 [14 Apr 2008] - Version Information |Unicode aware|
    Żeby było jeszcze ciekawiej, to zrestartowałem kompa (nie dzieje się to zbyt często) i odpaliłem mirandę jako niewidoczny a tu po chwili pisze do mnie znajoma czemu jestem na "dostępnym" (co się nie dzieje zbyt często). Na niewidocznym często mam ~półsekundowe przerwy w połączeniu,na dostępnym to się nie dzieje.

Logowania protokołu już Ci nie polecam, jeśli nie wiesz jak to ugryźć. Nie obrażaj się, to po prostu zwyczajne zaawansowane sprawy, których nie musisz umieć ogarniać i pewnie nawet nie domyślasz się, ile to nagłówków, uzgodnień przy nawiązywaniu sesji i ustaleń po drodze przy trasach routingu się wydarzyło, żebyś mógł napisać posta na forum, a gdzie tu jeszcze serwer z forum i cała masa rzeczy, z których składa się informatyka. Logowanie protokołu to wszystkie zapisane czynności, techniczne komunikaty między Tobą a serwerem i innymi komputerami: nawiąż, zapytaj, wyślij, odpowiedz, przekaź, komunikat błędu lub potwierdzenie wykonania. Jeśli umiesz się do tego dostać i wiesz, po co wymyślono logowanie protokołu, możesz spróbować samemu dojść do rozwiązania. W przeciwnym wypadku udajesz się np. na forum, od tego jest. Nie, nie jestem programistą zawodowym.
    Właśnie, protokoły itp. rzeczy to kompletnie nie mój świat, dlatego też niewiele zrozumiałem z Twojego pytania o nie. Zaraz napiszę na forum Mirandy, ale mimo to wrzucę te informacje o wersjach na forum, może akurat ktoś się spotkał z tym problemem.

Domyślnie

Nie chcę się czepiać, ale może byś zaktualizował Mirkę: https://code.google.com/p/miranda/downloads/list.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Zaktualizowałem, bez zmian.

Domyślnie

To teraz odpal DBTool (powinien być w folderze Mirki) i napraw swoją bazę danych, czyli profil.

Z tego linka co dałem wcześniej zainstaluj też odpowiednią paczkę contrib, po czym zmień clist na modern, bo na classic jest biednie z listą kontaktów.
    Ostatnio edytowane przez adolfik9501 ; 01-01-2011 o 20:21

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adolfik9501 Zobacz posta
    To teraz odpal DBTool (powinien być w folderze Mirki) i napraw swoją bazę danych, czyli profil.

Z tego linka co dałem wcześniej zainstaluj też odpowiednią paczkę contrib, po czym zmień clist na modern, bo na classic jest biednie z listą kontaktów.
    Ok, ale co ma baza do problemów z połączeniem? Co do listy, to ta "biedna" bardzo mi pasuje i dlatego nie chcę niczego bardziej "wypasionego".

Wracając do problemu: teraz już wszystko jest ok, oprócz tego, że nie wiedzieć czemu przy starcie zawsze jestem dostępny, nie wiedzieć czemu. Po przejściu na niewidoczny, rzeczywiście jestem niewidoczny (a nie jak wcześniej dostępny), mogę rozmawiać z innymi. Da się w Mirandzie wyłączyć to automatyczne ustawianie "dostępnego"?

Domyślnie

1. Czasami zdarzają się problemy z Mirką na które pomaga właśnie naprawianie profilu.
    2. Wydawało mi się, że na Clist_classic nie ma opisów itp. No ale tej listy używałem przy Mirce bodaj 4.x. więc nie wiem co się pozmieniało. Teraz używam Clist_modern i Mirka zajmuje w spoczynku, wraz ze skinem, całe 8,5-9 MB pamięci...
    3. Ustawić stan możesz za pomocą wtyczki Startup Status.

EDIT: ad. 3 "Włącz Mirande i ustaw Stan -> np. Niewidoczny lub CTRL+7, każdy protokół ustawi się na stan "niewidoczny" dla pozostałych stanów funkcjonują analogicznie kombinacje CTRL+0 do 6. Teraz wystarczy wyłączyć Mirandę aby po jej ponownym uruchomieniu od razu wszystkie protokoły ustawiły się na "niewidoczny". "

http://www.miranda-im.pl/mfaq.php

http://www.miranda-im.pl/forum.php
    Ostatnio edytowane przez adolfik9501 ; 02-01-2011 o 00:12

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów