Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie problem ze stabilizacją

Witam. Kupiłem właśnie nikkora 55-200 VR. Bardzo fajne szkło, problem tylko w tym, że nie działa stabilizacja. Tzn, działa, ale odwrotnie niż powinna. Porusza bardziej zdjęcia. Robiłem kilkaset zdjęć w przedziale czasowym 1/15 - 1/80 z wyłączoną i włączoną stabilizacją. Z wyłączoną udaje mi się zrobić ostre zdjęcie. Z włączoną bardzo bardzo rzadko. A jeśli chodzi o te nieostre, to te z wyłączoną są tylko lekko poruszone, a te z włączoną takie jakby... szarpnięte. Kompletnie nie wiem o co chodzi.
    PS wiem jak działa stabilizacja, bo mam 18-55 VR i z nim wszystko jest tak jak powinno- na vr schodzę spokojnie do 1/8...
    D700 || N24-70 2.8 || N28 1.8 || N35 1.8 || N50 1.4 || 85 1.8 || SB-800

www.zawadoss.com

Domyślnie

A pokaż te zdjęcia. Z Exif'ami. Poruszone i nieporuszone. Z VR i bez.
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

vr on:
    vr off:

vr on:
    vr off:

vr on:
    vr off:

często na włączonej zdarzają się takie kwiatki:

www.zawadoss.com

Domyślnie

A słychać że stabilizacja pracuje czy nie , może sie nie załancza ?
    Jeżeli stabilizacja załancza Ci się i robi taki badziew to ja bym reklamował.
    No chyba że on to off a offf to on
    D90 , N18-105 , V58 1.4 , N50/1.8 AF, SB700 , miłość do przyrody.

Domyślnie

moze masz na odwrót przełacznik - jeżeli na przełączniku jest off może właśnie jest włączony

musisz sie wsłuchać czy działa Ci VR
    Człowiek uczy się na błędach - a jak nie, to dostaje po pysku...;p

Domyślnie

Ale rozumiem, że nie testujesz stabilizacji na statywie...?

Domyślnie

Tak, słychać, że pracuje. I porusza się obraz. Więc przełącznik na odwrót niestety nie jest... Problem w tym, że daje efekt odwrotny od pożądanego. Na statywie różnicy nie widzę. I nie mam jak zwrócić, bo kupiłem używany. Poprzedni właściciel twierdzi, że wszystko działało bardzo dobrze. Zresztą wysyłał mi wcześniej ostre sample na 1/10 i 200mm, więć już nie wiem...

www.zawadoss.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Ale rozumiem, że nie testujesz stabilizacji na statywie...?
    No bez przesady Statyw i włączony VR nie stworzył by takich zamazańców

Powiem tak laicko. Na moje oko wygląda, iż stabilizacja się porusza - wywołuje drgania; jednak aparat z tego w ogóle nie korzysta.

Może spróbuj z innym body?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TMB Zobacz posta
    No bez przesady Statyw i włączony VR nie stworzył by takich zamazańców
    Może nie takich jak na ostatnim, ale statyw+stabilizacja to różne kwiatki produkuje. Tylko dla pewności pytałem.

Domyślnie

Muszę stwierdzić, że nieźle tobie idzie to trzymanie obiektywu bez vr- 1/13 sek. przy ogniskowej 68 mm (odpowiednik kąta dla 105 mm) i obraz ostry, to jakbyś miał stabilizację w rękach. Gdyby nie fakt, że słyszysz pracę VR, to podpierałbym zdecydowanie opinię kol. grzechuu. Wpływ może mieć też czas w jakim robisz zdjęcie; aby stabilizacja zadziałała, trzeba odczekać ok. 2 sek. po wciśnięciu spustu.
    Ostatnio edytowane przez markB ; 31-12-2010 o 01:42

Uprawnienia umieszczania postów