Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie Jeszcze raz Rajd Magurski

Było już kilka tematów w związku z Rajdem Magurskim, ale i ja coś pokażę Nie było mi dane niestety być na rajdzie w piątek - była wtedy ładniejsza pogoda i leżało (z tego co wiem) więcej śniegu

1)

2)

3)

4)

Więcej zdjęć tutaj: http://friends.krosno24.pl/kozak/foto/magurski07/ (z góry przepraszam, jeśli będzie działało zbyt wolno).
    GeKo, mam nadzieję, że jest lepiej niż na GSMP Opinie na temat powyższych zdjęć i tych w galerii będą dla mnie bardzo cenne. Pozdrawiam
    kamilkoza.pl
    D750|N70-200|N24-120 + X-T1|35

Domyślnie

Już mi gupio, bo tak zawsze się wymądrzam... A nic ostatnio nie pokazuję. No ale nie mogę się powstrzymać.

Moim zdaniem jest dobrze. Ładne, czyste zdjęcia. Wyraziste. Ostre. Dobrze naświetlone. Teraz trochę marudzenia:

1. Nie przeostrzone dekunio? Ale podoba mi sie.
    2. Krzaaaak! Raczej kosz.
    3. Dobrze.
    4. Ciaśniej, ciaśniej. Lewa strona nic nie wnosi. Urżnąć nawet z kawałkiem przodu i skoncentrować się na bryzgach śniegu.

Robione NEF czy JPG?
    Pozdrawiam, Jan Zieliński
    HW: D200, S10-20/4-5.6, N24-70/2.8, S70-200/2.8, SB-600
    www.gtfoto.pl

Domyślnie

Heh, wiedziałem, że za krzaki oberwę Zamiast C2 miałem dać to:
    5)
    lub to:
    6)
    ale nie mogłem się zdecydować więc wybrałem trzecie gorsze...mam nadzieję, że za ilość nikt się nie przyczepi - w końcu wrzucam tu coś (statystycznie) raz na 3 miesiące

Odnośnie JPG/NEF - robiłem w JPG wszystko, ale potem "trochę" przysiadłem do PS żeby wyciągnąć ile się da z 70-300G...
    Odie, ja szanuję Twoje wymądrzanie Byłeś na znacznie większej ilości rajdów niż ja i z reguły uznaję Twoje uwagi za słuszne.
    kamilkoza.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Koza_K Zobacz posta
    Heh, wiedziałem, że za krzaki oberwę Zamiast C2 miałem dać to:

ale nie mogłem się zdecydować więc wybrałem trzecie gorsze...
    Z tych dwóch wrzuciłbym szóstkę, żeby uniknąć zamęczania widzów podobnym podejściem do tematu... Pewnie od innych by Ci się oberwało za zbytnią statyczność ujęcia, ale mi się podoba.

Odnośnie JPG/NEF - robiłem w JPG wszystko, ale potem "trochę" przysiadłem do PS żeby wyciągnąć ile się da z 70-300G...
    Ja robie zawsze w RAW, bo mi JPGi nie wychodzą. Patrzę na fotki takiego Ictusa albo Twoje i zazdroszczę, bo mi te JPGi nie chcą takie 'czyste' wychodzić. Nie podobają mi się kolory, kontrast nie tego i w ogóle... Możesz zdradzić pokrótce ustawienia w body? Może tu jest pies pogrzebany... Obróbkę stosuję taką samą, ale jak widzę efekt z NEFa i JPGa to zawsze mi się podoba bardziej to z NEFa...

Odie, ja szanuję Twoje wymądrzanie Byłeś na znacznie większej ilości rajdów niż ja i z reguły uznaję Twoje uwagi za słuszne.
    Przesadzasz . Akurat liczba rajdów to nie ma nic do rzeczy - wstyd mi, że tak wolno się uczę.
    www.gtfoto.pl

Domyślnie

Jeśli miałbym jeszcze jedną karte 1GB, to robiłbym w NEF-ach Jeśli chodzi o ustawienia puszki - w zasadzie nic specjalnie nie ustawiałem. Ba - nawet miałem poustawiane automatyczne kontrasty, nasycenia i ostrość - takie małe niedopatrzenie i potem ciężko było niektóre zdjęcia odratować (kontrast je głównie zabijał). Poza tym używałem na zmianę trybu A,S i M, przy czym przy A i S wszystko wyszło mi niedoświetlone, mimo pomiaru matrycowego. Następnym razem tylko manual Podeślij mi na maila jakiegoś NEF-a - spróbuję się pobawić
    BTW - 70-300G nie spisuje się w takich warunkach.
    kamilkoza.pl

Domyślnie

Podeślę Ci kiedyś JPGa - jak zrobię. Od dawna same NEFy. Z NEFami problemu nie mam. Ale do bufora D70s wchodzą tylko cztery, potem następuje taka niezręczna cisza, a potem auto pojechało. Ja też używam A, S i M. Często z pomiarem CW. Ale jedynym pewnym jest M, bo rajdówki mają najdziksze kolory, pozapalane światła i odbija się od nich słońce. Automatyka nie ma innego wyjścia jak zdurnieć.
    www.gtfoto.pl

Domyślnie

no to teraz ja 1. bardzo fajna tylko troche za jasne jak dla mnie( moze to wina mojego monitora bo jest uwalony ) kadr fajny skadruj troche ciasniej w wsadz go tutaj 2. podoba mi sie nawet z krzakami ale pewnie wiekszosc by sie doczepila tez mam takie 2 bodajze w ktorych krzak mi wyskoczyl 3. jak dlamnie z 1 najlepsze 4. nie mam zdania jakos takos 5 moze byc w 6 nie pasuje mi ten chłopek po lewej ok mysle ze niezabardzo marudziłem

Domyślnie

Koza_K: Jest znacznie lepiej, technicznie już bardzo OK.
    Natomiast gdybyś zdjęcia 1 i 3 uchwycił z niskiego kąta byłyby znacznie lepsze, zwłaszcza 3 udałoby Ci się wtedy pokazać drogę za samochodem. 3 byłaby mistrzowska gdybyś do tego dorzucił taką panoramkę jak na 2 (co nie jest łatwe, gdy auto już nam prawie wyjeżdża z kadru)
    4. Za przedmówcami zrobić ładnego cropa na koło z bryzgą śniegu.
    5. Super brakuje tylko kibiców wiwatujących, ale z tymi jest ciężko od paru lat
    6. Przydałaby się minimalna panorama w moim odczuciu.

Przeglądalem również galerię i widzę, że załapałeś co chciałem Ci przekazać. Ciągniesz ładne panoramki, nawet jak auto jedzie prawie na wprost Ciebie, ja lubię takie foty, one mają dynamikę. BTW sporo udało Ci się wycisnąć z 300G.
    Zbudować dom, spłodzić syna, wstawić EVO do garażu... niekoniecznie w tej kolejności

Domyślnie

GeKo, będę szczery - nie mam pojęcia jakim cudem mi te panoramy się udały - byłem święcie przekonany, że wyjdzie z tego kupa.
    kamilkoza.pl

Domyślnie

Super fotki. Oglądam tak i sobie myślę no fajnie kolejny koleś z 70-200VR . A tu podpis... kopara mi opadła. Pytanie natury technicznej . AF, czy MF, a jeśli AF to AF-C?
    Pozdrawiam.
    MamiyaRB67, D90, D70, 12-24, 18-70, 28-80, 35, 50, 180, 70-300...
    |||blog ||| maciejsimm.com|||

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów